Kehidupan yang sihat

Cara Menggunakan Halia untuk Batuk

Tidak ada keraguan tentang manfaat jahe untuk batuk, kerana ada bahan-bahan tertentu dalam halia yang efektif dalam menghilangkan keluhan ini. Bagaimana mendapatkan khasiat halia untuk melegakan batuk? Lihat artikel berikut.

Banyak bahan semula jadi boleh digunakan sebagai ubat batuk, tetapi halia adalah salah satu prima donnas. Selain dari harga yang murah dan mudah didapati, kajian menunjukkan bahawa rempah dapur yang satu ini juga berkesan untuk menghilangkan batuk.

Khasiat Halia untuk Batuk

Manfaat jahe untuk batuk dapat diperoleh kerana jahe mengandungi bahan anti-radang dan antitussive yang berkesan untuk menghilangkan batuk. Selain itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa kandungan gingerol dalam halia dapat membuat saluran udara menjadi lebih lega sehingga dapat mengurangkan gejala asma dan batuk.

Bagi mereka yang mempunyai keluhan batuk disertai dengan keluhan sakit tekak, halia juga boleh digunakan sebagai ubat untuk melegakannya. Ini kerana kandungan zat anti-inflamasi pada halia mampu meredakan keradangan, sehingga keluhan sakit tekak juga dapat melegakan.

Untuk mendapatkan khasiat halia untuk batuk dan keluhan lain yang menyertainya, anda boleh memakannya secara mentah. Tetapi, jika anda terganggu dengan rasa pedas, ada cara lain yang boleh anda lakukan, iaitu menyiramnya dengan air panas.

Ia juga mudah. Masukkan 3 cawan air ke dalam periuk dan didihkan. Setelah itu, masukkan 1 bahagian halia yang telah dikupas dan dihiris halus ke dalam air mendidih. Biarkan selama 10 minit, kemudian toskan.

Anda boleh mengambil air rebusan halia ini secara langsung atau menambahkannya dengan madu dan kepingan lemon untuk rasa yang lebih segar. Bagi mereka yang suka teh, anda boleh menambahkan hirisan halia ke dalam teh biasa anda dan merasakan faedahnya.

Manfaat Lain dari Halia untuk Kesihatan

Selain dapat membantu melegakan batuk, jahe juga membawa pelbagai manfaat kesihatan lain, seperti:

1. Melegakan sakit perut

Sebatian kimia yang terkandung dalam halia juga dapat membantu meringankan keluhan sakit perut.

2. Melegakan sakit pagi

Pengambilan jahe pada wanita hamil dipercayai dapat melegakan gejala sakit pagi pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, penggunaannya mesti berhati-hati dan lebih baik berbincang dengan doktor anda sebelum memakannya.

3. Membantu mengatasi osteoartritis

Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa halia berkesan dalam mengurangkan gejala osteoartritis, iaitu sakit sendi atau kekakuan yang disebabkan oleh kecederaan atau penuaan sendi.

4. Menurunkan kadar gula dalam darah

Halia diyakini berpotensi digunakan sebagai ubat diabetes. Kajian yang dilakukan pada penderita diabetes menunjukkan bahawa memakan 2 gram serbuk halia setiap hari dapat membantu menurunkan kadar gula darah sebanyak 12 persen.

Manfaat halia untuk batuk dan keluhan kesihatan lain memang ada. Namun, itu tidak bermakna anda boleh menjadikan halia sebagai satu-satunya rawatan. Anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami aduan kesihatan tertentu, terutama yang berlaku secara berlarutan.