Kesihatan

Ibu, Inilah Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh Pada Bayi

Kuku kaki yang tumbuh ke dalam juga dapat dialami oleh bayi, bukan hanya orang dewasa. Cbayi akan buat dia cerewet dan menangis kerana kesakitan. Untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan akibat kuku kaki yang tumbuh ke dalam bayi, terdapat beberapa cara: yang mana bolehibu buat di rumah.

Kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah keadaan di mana kuku menekan atau tenggelam ke dalam kulit, dan biasanya terjadi pada jari kaki. Salah satu penyebab kuku kaki yang tumbuh ke dalam bayi adalah penggunaan stoking atau kasut yang terlalu ketat. Selain itu, kuku kaki yang tumbuh ke dalam bayi juga dapat dipicu oleh kesalahan ketika memotong kuku bayi, misalnya memotong kuku terlalu dalam atau terlalu dekat dengan kulit.

Mengatasi Kuku Canten pada Bayi

Apabila anda mempunyai kuku kaki yang tumbuh ke dalam, jari kaki bayi anda mungkin berwarna merah, bengkak, dan mengalami keputihan. Bayi yang mempunyai kuku kaki yang tumbuh ke dalam biasanya akan menangis dan ribut, dan enggan memakai kasut. Ini kerana kuku kaki yang tumbuh ke dalam boleh menyebabkan kesakitan.

Untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam bayi, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Rendam kuku bayi dengan sabun

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam bayi adalah dengan merendam kuku bayi anda dengan air sabun yang hangat selama 10 minit. Selepas itu, keringkan kuku anda. Ibu dinasihatkan untuk melakukan ini 2-3 kali sehari.

2. Gunakan stoking atau kasut yang tidak terlalu ketat

Apabila kuku bayi anda tumbuh ke dalam, elakkan memakai stoking atau kasut yang terlalu ketat. Sekiranya boleh, tinggalkan bayi tanpa alas kaki ketika berada di rumah.

3. Berikan ubat penahan sakit bayi

Sekiranya kuku kaki yang tumbuh ke dalam sudah sangat mengganggu keselesaan si kecil, Ibu boleh memberikan ubat penahan sakit, seperti parasetamol. Tetapi sebelum memberi ubat kepada anak kecil anda, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu, Ibu.

Sekiranya terdapat tanda-tanda jangkitan pada kuku yang tumbuh ke dalam, misalnya daging di sekitar kuku kelihatan merah dan penuh nanah, doktor anda mungkin akan menetapkan krim antibiotik. Anda boleh menggunakan krim antibiotik ke kawasan kuku yang tumbuh ke dalam, seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Untuk mengelakkan kuku jari kaki yang tumbuh ke dalam berulang, potong kuku bayi anda dengan corak lurus, tidak melengkung, dan elakkan memotongnya terlalu pendek. Jangan memakai kasut dan stoking yang terlalu ketat atau terlalu kecil.

Lakukan cara di atas untuk mengatasi kuku kaki yang tumbuh ke dalam bayi. Namun, jika kuku kuku yang tumbuh ke dalam tidak bertambah setelah seminggu atau ada keluhan lain, seperti kemerahan dan keputihan di sekitar kuku, segera berjumpa dengan doktor anak anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.