Kehidupan yang sihat

Bilakah bayi yang baru lahir dimandikan?

Sebilangan ibu bapa mungkin mendengar cadangan bahawa bayi yang baru lahir tidak boleh dimandikan dengan segera, tetapi yang lain mendengar sebaliknya. Sebenarnya apa yang perlu dibuat, iya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Sejauh ini, sudah menjadi budaya bahawa bayi yang baru lahir perlu dimandikan dengan segera. Walaupun begitu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa bayi harus dimandikan 12-24 jam selepas kelahiran.

Kebaikan Melambatkan Mandi Bayi yang Baru Lahir

Melambatkan mandi pertama bayi yang baru lahir dapat memberikan pelbagai faedah, termasuk:

Mencegah hipotermia

Bayi yang baru lahir sangat sensitif terhadap perubahan suhu. Suhu normal mungkin terasa sejuk untuk badan kecilnya. Sekiranya bayi segera dimandikan, perubahan suhu akan mencetuskan badan bayi untuk bekerja lebih keras agar tetap panas. Tetapi jika badan tidak mampu, bayi boleh menjadi sejuk hingga ke tahap hipotermia.

Bukan hanya itu, peningkatan beban kerja tubuh bayi ketika menyesuaikan diri dengan perubahan suhu juga dapat membuat kadar gula darahnya turun dengan cepat sehingga bayi lebih berisiko terkena hipoglikemia.

Melindungi lapisan semula jadi kulit

Bayi yang baru lahir mempunyai lapisan putih dan berlilin di seluruh badannya yang disebut vernix. Bukan hanya lapisan apa pun, vernix berfungsi mengekalkan kelembapan kulit sambil mengekalkan kepanasan pada tubuh bayi. Bukan hanya itu, lapisan ini juga boleh menjadi perlindungan tambahan bagi bayi.

Salah satu cara untuk mengelakkan lapisan ini terhakis terlalu banyak adalah dengan menangguhkan mandi pertama bayi. Bayi yang baru lahir hendaklah disapu dengan tuala basah.

Menyokong penyusuan susu ibu

Melambatkan mandi pertama bayi selepas kelahiran juga dapat menyokong proses permulaan penyusuan awal (IMD). Selepas kelahiran, bayi harus diletakkan terus di dada ibu. Selain membantu IMD, ini juga dapat membuat bayi berasa selamat dan selesa.

Sementara itu, jika bayi itu segera dipisahkan dari ibunya untuk dimandikan, dia akan merasa tertekan. Keadaan ini juga akan mengganggu ikatan awal antara bayi dan ibu, yang penting dalam proses penyusuan.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Mandi Bayi yang Baru Lahir

Apabila anda membawa anak kecil anda ke rumah dan ingin memandikannya, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

Tidak perlu terlalu kerap

Ibu boleh memandikan si kecil pada bila-bila masa yang diperlukan. Sebabnya, pada sesetengah bayi, mandi boleh menjadi salah satu cara untuk lebih santai dan cepat tidur.

Walaupun begitu, sebilangan pakar mengesyorkan agar bayi yang baru lahir dimandikan 1-3 kali seminggu dengan masa mandi 5-10 minit. Ini berguna untuk menjaga kelembapan kulit bayi.

Jangan rendam dengan segera

Ibu disarankan untuk membersihkan bayi secara beransur-ansur, bermula dengan mengelap kulit dengan tuala basah dan sabun khas untuk bayi. Seboleh-bolehnya elakkan segera merendam bayi yang baru lahir.

Tidak disyorkan untuk merendam bayi di dalam air sebelum tali pusat dikeluarkan. Sementara itu, bagi bayi lelaki yang telah disunat, mandi mesti dilakukan hanya setelah luka berkhatan sembuh.

Perhatikan suhu air

Bayi mesti dimandikan di bilik yang suam dan dengan air suam (tidak terlalu panas atau sejuk). Suhu air yang disyorkan adalah sekitar 32 ° -45 ° C. Elakkan suhu yang terlalu panas kerana boleh menyebabkan kulit terbakar.

Beberapa faedah menunda mandi bayi yang baru lahir boleh menjadi pertimbangan ketika bayi harus dimandikan. Walaupun begitu, selagi anak kecil anda kelihatan baik ketika mereka dimandikan, anda tidak perlu terlalu risau. Tidak kurang penting untuk dilakukan pada bayi baru lahir adalah mengikuti jadual lawatan ke doktor dan jadual imunisasi yang disyorkan.