Keluarga

7 Kebaikan Rumpai Laut untuk Kanak-kanak

Tidak banyak ibu bapa yang memikirkan untuk memasukkan rumput laut dalam makanan harian anak-anak mereka. Sebenarnya, faedah rumput laut untuk kanak-kanak banyak, kamu tahu, Roti. Tidak perlu terkejut, kerana tanaman yang tergolong dalam kumpulan alga ini memang kaya dengan nutrien penting.

Terdapat beberapa jenis rumput laut, termasuk nori, aonori atau selada laut, kelalang, wakame, dulse, dan kombu. Warnanya juga bervariasi, mulai dari hijau, merah, coklat, hingga hitam.

Rumpai laut adalah salah satu makanan sihat yang dapat diberikan kepada anak-anak dan dapat diproses dalam bentuk sushi, sup, rebusan, salad, atau tumis.

Kandungan Nutrien Rumpai Laut

Dalam 100 gram rumput laut terdapat sekitar 36 kalori dan pelbagai nutrien penting, iaitu:

 • 5 gram karbohidrat
 • 6 gram protein
 • 0.3 gram serat
 • 70 miligram kalsium
 • 60 miligram fosforus
 • 350 miligram kalium
 • 50 miligram natrium
 • 1.8 miligram besi
 • 1 miligram zink
 • 40 miligram vitamin C
 • 260 mikrogram vitamin A

Selain itu, rumput laut juga mengandung antioksidan, yodium, folat, vitamin B, vitamin D, vitamin K, omega-3, kolin, mangan, selenium, dan tembaga.

Senarai Faedah Rumpai Laut untuk Kanak-kanak

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, faedah rumput laut untuk kesihatan kanak-kanak banyak, termasuk:

1. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan

Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, pastikan pengambilan nutrisi harian mereka dipenuhi dengan baik. Caranya adalah dengan memberinya makanan yang sihat dan berkhasiat, seperti rumput laut.

Ini kerana rumpai laut mengandungi protein, karbohidrat, serta pelbagai vitamin dan mineral penting, jadi pengambilannya dapat menolong peningkatan berat badan anak-anak dan menyokong perkembangan otak.

Sebenarnya, bukan hanya itu, Bun, kandungan kolin, omega-3, dan protein dalam rumput laut juga baik untuk menyokong kecerdasan si Kecil.

2. Meningkatkan fungsi tiroid

Tiroid mempunyai peranan besar dalam proses metabolik tubuh dan pertumbuhan anak-anak. Untuk melaksanakan fungsi ini, kelenjar tiroid memerlukan yodium. Nah, salah satu sumber yodium semula jadi terbaik adalah rumput laut.

Dengan pengambilan yodium yang mencukupi, proses pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda akan berjalan dengan lebih lancar, dan dia juga dapat mengelakkan hipotiroidisme.

3. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Manfaat rumput laut untuk anak seterusnya adalah menyokong kesihatan pencernaan. Manfaat ini dapat diperoleh kerana rumput laut mengandungi serat dan prebiotik.

Serat dapat membantu menyerap nutrien yang diperlukan oleh tubuh si kecil, sekaligus menghalangnya daripada mengalami sembelit. Sementara itu, prebiotik berguna untuk mengekalkan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus.

4. Mencegah kegemukan

Sekiranya selama ini bayi anda suka makan makanan yang tidak sihat, seperti makanan goreng, makanan segera, atau makanan ringan segera, mulai sekarang anda boleh mengganti makanan ini dengan pilihan yang lebih sihat, seperti rumput laut, buah, dan sayur-sayuran.

Rumpai laut bukan sahaja padat nutrien, tetapi juga rendah kalori. Maksudnya, pengambilan rumput laut dapat membantu menjaga berat badan si Kecil yang ideal, sehingga dia menghindari kegemukan.

5. Menjaga kesihatan jantung

Rumpai laut adalah salah satu jenis makanan yang baik untuk dimakan untuk mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam badan. Selain itu, kandungan kalium dan antioksidan cukup tinggi untuk memastikan tekanan darah stabil.

Ini menjadikan rumput laut bermanfaat dalam menjaga kesihatan dan fungsi jantung anak.

6. Meningkatkan daya tahan

Kandungan protein, vitamin A, vitamin C, dan antioksidan dalam rumput laut berguna dalam menjaga sistem kekebalan tubuh anak.

Dengan memakan rumput laut, sistem imun si kecil dapat menjadi lebih kuat, jadi dia akan jarang sakit kerana tubuhnya mampu melawan pelbagai jenis kuman yang menyebabkan penyakit.

7. Menguatkan dan menyokong pertumbuhan tulang

Untuk mencapai ketinggian yang ideal, kanak-kanak memerlukan tulang yang kuat. Untuk menyokong pertumbuhan dan kekuatan tulang si kecil, dia memerlukan pelbagai nutrien, seperti kalsium, protein, dan vitamin D.

Oleh itu, pengambilan nutrien ini boleh didapati dari pelbagai jenis makanan, mulai dari susu, keju, yogurt, daging, kacang, hingga rumput laut.

Melihat bahawa terdapat banyak faedah rumput laut untuk anak-anak, mulai sekarang anda boleh memasukkannya ke dalam menu harian bayi anda, ya. Agar anak anda mendapat faedah rumput laut yang optimum, Ibu disarankan untuk memilih rumput laut segar.

Sebagai tambahan, Ibu disarankan untuk menggabungkan rumput laut dengan makanan sihat yang lain, sehingga keperluan pemakanan harian si Kecil dapat dipenuhi dengan baik. Pilihan makanan yang dapat digabungkan dengan rumput laut termasuk sayur-sayuran, kacang, telur, ikan, daging, susu, tempe, dan tahu.

Walaupun faedah rumput laut untuk kesihatan anak-anak banyak, anda mesti berhati-hati ketika pertama kali memberikannya kepada bayi anda.

Sebabnya, walaupun jarang berlaku, sesetengah kanak-kanak mungkin mengalami reaksi alergi dalam bentuk kulit gatal dan merah, sakit perut, cirit-birit, dan pembengkakan bibir dan mulut setelah memakan rumput laut.

Sekiranya si kecil anda mengalami reaksi alergi setelah memakan rumput laut atau anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah rumput laut untuk anak anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.