Kehidupan yang sihat

Apa aroma wangi yang sesuai dengan keperibadian anda?

Aroma minyak wangi yang anda gunakan boleh menjadikan diri anda dikenang oleh orang lain sebagai ciri khas. Ciri-ciri ini dapat memberikan kesan manis, seksi, tenang, berani, atau sebagainya. Selain itu, bau wangian juga dapat memberi kesan positif pada peningkatan kualiti tidur, keyakinan diri, mood, mengurangkan tekanan, serta prestasi fizikal dan kognitif, menurut para ahli minyak wangi.

Oleh itu, apabila anda memilih minyak wangi, cubalah juga mempertimbangkan kesesuaian keperibadian dan pergaulan budaya anda yang umumnya berlaku dalam masyarakat. Contohnya, jenis keperibadian tertentu lebih menonjol apabila menggunakan aroma minyak wangi tertentu. Atau minyak wangi tertentu tidak sesuai untuk digunakan dalam konteks sosio-budaya tertentu, seperti aroma kasturi yang memaparkan gambar seksi mungkin tidak sesuai jika anda memakainya untuk bersukan atau menghadiri acara keagamaan.

Berikut adalah gambar keperibadian dan minyak wangi yang mungkin anda gunakan sebagai penanda aras.

Jiwa muda

Bagi anda yang penuh semangat dalam menjalani kehidupan seharian dan muda hati, aroma limau gedang merah mungkin sesuai untuk anda. Satu kajian mengatakan bahawa wanita yang menggunakan minyak wangi dengan aroma limau gedang merah cenderung dilihat sebagai lima tahun lebih muda daripada mereka yang tidak.

Nipis

Seorang pakar neurologi mengatakan bahawa apabila anda menggunakan minyak wangi dengan aroma bunga dan herba, anda dapat merasakan bahawa anda lebih langsing.

Sementara itu, pakar neurologi lain mendapati bahawa bau vanila menyumbang kepada wanita untuk merasa lebih langsing. Aroma vanila berfungsi sebagai pengganti keseronokan makan gula-gula yang sama. Namun, nampaknya tidak bijak untuk menyemburkan minyak wangi vanila pada waktu perut kosong kerana ia boleh membuat anda lebih lapar. Sebaliknya, jika anda sudah makan, aroma ini dapat membantu anda mengurangkan keinginan untuk makan makanan ringan anda yang seterusnya.

Hobi membaca

Sekiranya anda ingin mempelajari perkara baru, suka membaca, atau hanya menghafal ucapan, maka aroma campuran bunga dipercayai dapat membantu anda. Seorang pakar neurologi mengatakan bahawa bau membuat seseorang dapat belajar lebih cepat, berbanding belajar di bilik yang tidak berbau.

berjiwa besar sporty

Satu kajian menyatakan bahawa seseorang yang bersenam menjadi lebih pantas berlari dan dapat melakukan lebih banyak aktiviti tolakan apabila terkena aroma pudina. Seorang ahli psikologi mendedahkan bahawa bau pudina dapat meningkatkan aktiviti di kawasan otak yang membangunkan kita pada waktu pagi. Bagi anda yang suka bersukan dan mempunyai jiwa sukan, cuba okey Semburkan minyak wangi pudina pada pakaian anda beberapa kali dan rasakan faedahnya untuk diri anda.

Multitasker

Seseorang yang melakukan beberapa tugas pada masa yang sama dipanggil berbilang tugas. Orang dengan jenis ini boleh dipadankan dengan aroma minyak wangi melati. Ahli sains saraf mengatakan bahawa aroma melati terbukti dapat meningkatkan produktiviti dan tumpuan seseorang, serta mempercepat masa reaksi, sesuai untuk orang yang sibuk multitasker.

Aroma melati bukan sahaja dapat membantu anda fokus sebagai orang yang sibuk, tetapi juga dapat menenangkan anda untuk tidur nyenyak. Penyelidikan oleh ahli psikologi menunjukkan bahawa bau melati di bilik tidur anda boleh menyebabkan anda tidur. Di samping itu, makmal lain mendapati bahawa aroma melati meningkatkan gelombang otak yang berkaitan dengan tidur nyenyak. Tidak ada salahnya mencuba menyemburkan minyak wangi melati di tempat tidur anda. Tidak kurang pentingnya, aroma ini dipercayai dapat membantu anda lebih peka ketika bangun pada keesokan harinya.

Tenang

Bagi anda yang merindukan ketenangan atau hanya ingin menghilangkan kegelisahan, cubalah aroma minyak wangi lavender. Aroma ini secara amnya dapat memberi ketenangan. Di samping itu, jika anda menyedut aroma lavender, anda boleh menjadi lebih santai kerana paparan aroma ini dapat menurunkan kadar jantung anda dan mengurangkan tahap hormon stres kortisol. Ahli psikologi mengesyorkan menyemburkan lavender pada waktu tidur atau semasa rehat kerja untuk membantu mencegah penurunan konsentrasi pada waktu petang.

Tidak kira apa minyak wangi yang anda pilih, ingat bahawa pada dasarnya bau yang menyenangkan dapat menaikkan mood anda. Tetapi dari pelbagai aroma, yang manis sangat sesuai untuk dilakukan, menurut kajian.

Manfaat dan bau minyak wangi mungkin menyenangkan anda, tetapi jangan berlebihan ya, apatah lagi untuk mandi di jajahan. Anda mungkin dapat menyesuaikan diri dengan bau minyak wangi setelah 15 minit, tetapi mungkin tidak berlaku bagi orang lain. Mereka tidak selesa dengan bau minyak wangi yang berlebihan, hingga batuk, bersin, sesak nafas, atau mual. Ini kerana minyak wangi tertentu boleh menyebabkan kerengsaan ketika bersentuhan dengan lapisan hidung dan paru-paru pada beberapa orang. Walaupun pada sesetengah orang yang menghidap asma, bau parfum yang kuat dapat mencetuskan serangan asma. Di samping itu, orang juga boleh mengalami alahan wangian, jadi jangan paksa diri anda menggunakan minyak wangi jika anda atau orang di sekitar anda merasa tidak selesa semasa anda menghirupnya.