Keluarga

Gondol pada Wanita Hamil dan Kesannya pada Janin

Wanita hamil mempunyai sistem imun yang lebih lemah. Ini menjadikan wanita hamil mudah terkena penyakit, termasuk penyakit gondok. Penyakit ini berisiko menyebabkan komplikasi pada janin di rahim. Ayuh, ketahui bagaimana ibu hamil pada wanita hamil mempengaruhi kesihatan janin.

Gondok disebabkan oleh virus Paramyxovirus. Penyakit ini dapat menular melalui percikan air liur, lendir hidung (ingus), dan kontak langsung dengan penderita. Gondok boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat atau dibiarkan, terutama pada wanita hamil.

Gejala Gondongan pada Wanita Hamil

Gejala khas penyakit gondok adalah pembengkakan salah satu atau kedua-dua kelenjar parotid. Kelenjar ini terletak di bawah telinga dan berfungsi menghasilkan air liur. Kelenjar parotid yang bengkak boleh menyebabkan kesakitan dan sukar menelan.

Selain itu, gejala lain yang biasanya serupa dengan gejala selesema akan muncul, seperti:

 • Demam
 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Sakit badan atau sakit otot
 • gembira
 • Hilang selera makan
 • mulut kering
 • Sakit perut ringan

Gejala beguk biasanya muncul dalam dua hingga tiga minggu setelah virus masuk ke dalam badan.

Bahaya Buasir pada Wanita Hamil

Gondok pada wanita hamil sering dikaitkan dengan risiko keguguran, terutamanya jika ibu mengalami gondok pada awal kehamilan. Menurut penyelidikan, jangkitan beguk pada wanita hamil pada awal trimester kehamilan dapat meningkatkan risiko kematian janin pada rahim dan keguguran sebanyak 27%.

Selain itu, ibu hamil pada ibu hamil juga disyaki menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi. Kecacatan kelahiran kongenital yang paling kerap dikaitkan dengan penyakit gondok adalah pekak. Namun, setakat ini belum ada kajian yang dapat membuktikan bahawa ibu hamil pada ibu hamil boleh menyebabkan kelainan kongenital pada bayi.

Mencegah Mumps pada Wanita Hamil

Pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Cara terbaik untuk mencegah penyakit gondok adalah dengan memberi vaksin MMR dua kali. Vaksin MMR tidak hanya berkesan untuk mencegah penyakit gondok, tetapi juga cacar dan rubella.

Walau bagaimanapun, vaksin MMR tidak boleh diberikan kepada wanita hamil atau wanita yang merancang untuk hamil. Oleh itu, wanita yang berumur subur seharusnya mendapat vaksin MMR sebelum merancang kehamilan.

Agar wanita hamil tidak mendapat beguk untuk membahayakan janin di dalam rahim, disarankan juga untuk:

 • Elakkan hubungan langsung dengan orang yang menghidap penyakit gondok.
 • Pakai topeng untuk mengelakkan percikan cecair badan orang lain.
 • Rajin basuh tangan dengan sabun dan air.

Untuk mengelakkan penyakit gondok, wanita hamil mesti sentiasa menjaga kesihatan diri dan janin. Periksa rahim anda dengan kerap dan segera berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda mengalami aduan mengenai kehamilan.