Keluarga

Jangan dipaksa, ini adalah 7 cara untuk meyakinkan anak-anak untuk minum ubat

Pujuk anak untuk mengambil ubat boleh menjadi perkara yang sukar dilakukan. Walau bagaimanapun, jangan putus asa dulu. Dith berlaku tujuh petua ini, drama memberi ubat kepada Poppet dapat diselesaikan.

Anak kecil anda biasanya enggan minum ubat kerana beberapa sebab. Umumnya adalah kerana rasa ubat yang diberikan tidak sedap atau mempunyai aroma pedas. Walaupun ketika mereka sakit, kanak-kanak perlu minum ubat, supaya mereka cepat sembuh dan pulih.

Pelbagai Kaedah Permudahkan anak-anak Mengambil ubat

Memaksa anak-anak minum ubat tidak digalakkan kerana tidak jarang anak-anak menolak. Memaksa ubat kepada anak juga mungkin membuat trauma kanak-kanak itu daripada mengambil ubat di kemudian hari.

Sekiranya Ibu dan Ayah memaksa anak kecil anda minum ubat, dia mungkin tersedak atau muntah ubat yang diberikan kepadanya. Kesannya, rawatan yang diberikan tidak berkesan.

Oleh itu, agar drama memberi ubat tidak menekankan si kecil, Ibu dan Bapa mesti mempunyai muslihat tersendiri dalam memberi ubat. Ingin mengetahui petua? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Bberi ubat dengan rasa yang disukai oleh kanak-kanak

Sekiranya boleh, Ibu dan Ayah boleh meminta doktor memberi ubat dengan rasa buah yang disukai si kecil anda, seperti anggur atau strawberi.

Rasa ubat yang enak itu akan membuatkan si kecil anda tidak takut minum ubat, walaupun dia tidak sabar untuk minum ubat.

2. Bmemberi penjelasan kepada anak

Bagi anak-anak yang sudah cukup tua dan dapat diberi kefahaman, ibu bapa dapat menjelaskan faedah mengambil ubat dalam ayat yang mudah difahami oleh anak-anak ketika suasana tenang dan santai.

Jelaskan kepada anak bahawa dengan mengambil ubat, dia dapat pulih dengan cepat dan kembali bermain dengan rakan-rakannya.

3. Jangan-angan berbohong

Sebilangan ibu bapa mungkin telah berbohong kepada anak-anak mereka dengan mengatakan bahawa ubat yang mereka ambil mempunyai rasa manis, walaupun pahit. Ini sebenarnya akan membuatkan anak merasa 'ditipu' dan tidak lagi mahu mengambil dadah.

Oleh itu, jujurlah dengan si kecil dengan mengatakan bahawa ubat yang diberikan agak pahit, tetapi ini dapat membuatnya sihat dengan cepat.

4. Biarkan anak memilih

Cuba beri anak anda kebebasan untuk memutuskan ubat mana yang akan diambilnya terlebih dahulu atau biarkan dia memilih di mana dia mahu mengambil ubat tersebut. Dengan cara ini, anak akan belajar mengatur sendiri cara terbaik untuk mengambil ubat agar cepat sembuh.

5. Campurkan ubat dengan makanan kegemaran

Mencampurkan ubat dengan makanan mungkin untuk membujuk anak itu minum ubat. Namun, sebelum mencampurkan ubat ke dalam makanan kegemaran anak anda, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, agar keberkesanan ubat yang diberikan tidak hilang walaupun telah dicampurkan dengan makanan.

Semasa mencampurkan ubat dengan makanan kegemaran anak anda, berikan makanan dalam bahagian kecil, sehingga dia memakannya.

Di samping itu, anda juga dapat memberikan makanan kegemaran mereka kepada si kecil, sebelum atau sesudah minum ubat tersebut, agar rasa pahit dari ubat itu tidak terlalu ketara.

6. Beri hadiah

Hadiah yang disebut di sini tidak selalu dalam bentuk barang mahal, ya. Hadiah untuk si kecil dapat berupa masa lapang untuk menonton televisyen atau bermain. Setelah si kecil mengambil ubat, jangan lupa memujinya dengan mengatakan bahawa dia adalah anak yang berani kerana dia ingin mengambil ubat.

7. Wujudkan suasana yang menyeronokkan

Cobalah untuk menjadikan suasana pengambilan ubat lebih menyenangkan, misalnya dengan membawa anak kecil anda menonton televisyen, membaca buku, atau mendengar muzik yang dia gemari.

Sebagai tambahan kepada beberapa cadangan di atas, Ibu dan Bapa juga perlu memperhatikan peraturan untuk menguruskan ubat. Elakkan juga mencampurkan ubat ke dalam minuman, kerana dos ubat akan berkurang jika minuman tidak selesai atau jika ubat itu ditinggalkan dengan sedimen minuman.

Memberi ubat kepada anak-anak boleh menjadi cabaran bagi ibu bapa. Namun, dengan menerapkan petua di atas, diharapkan pemberian ubat kepada anak akan lebih mudah, sehingga anak-anak dapat sembuh dari penyakitnya tidak lama lagi.

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi anak anda masih enggan minum ubat, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.