Kesihatan

Maklumat Mengenai Penyambungan Jari Patah

Pembedahan cantuman jari dilakukan oleh pakar bedah pada pesakit yang mengalami jarimiliknya terputus. Dalam keadaan teruk, pembedahan cantuman jari tidak mungkin dilakukan, malah boleh dilakukan aamputasi agar tidak mengganggu kemampuan penghidap denganaktiviti dengan tangan.

Pakar bedah akan cuba menyambung semula bahagian jari yang terputus semasa pembedahan. Namun, tidak semua jari yang patah dapat dipasang kembali. Pakar bedah terlebih dahulu akan melakukan pemeriksaan untuk menentukan sama ada jari yang terputus boleh dipasang semula atau tidak.

Cara Memberi Kelegaan pada Jari yang Patah

Sebelum bercakap lebih lanjut mengenai pembedahan pemasangan semula jari, anda perlu mengetahui cara menolong jari yang patah.

Secara umum, ada 3 hal yang perlu dipertimbangkan dalam menangani jari yang patah, mulai dari melakukan pertolongan cemas pada jari yang patah, merawat tangan yang cedera, hingga melakukan perawatan pada jari yang terputus.

Pertolongan cemas

Pertolongan cemas yang perlu anda lakukan sekiranya anda mengalami atau melihat orang lain mengalami patah jari adalah seperti berikut:

 • Sekiranya kecederaan disebabkan oleh mesin, matikan mesin dengan segera.
 • Jangan tanggalkan barang kemas atau pakaian yang tersekat di tempat kecederaan.
 • Lakukan rawatan luka pada tangan yang cedera.
 • Minta orang lain menjaga jari yang terputus.
 • Segera hubungi ambulans atau pergi ke hospital untuk mendapatkan bantuan.

Rawat luka untuk tangan yang cedera

Di tangan yang terputus atau pangkal jari, pertolongan cemas yang perlu dilakukan adalah:

 • Bilas luka dengan air steril atau garam
 • Tutup luka dengan kain kasa atau pembalut steril
 • Posisikan tangan yang cedera lebih tinggi daripada jantung untuk mengurangkan pendarahan dan bengkak
 • Tekan luka untuk menghentikan pendarahan
 • Jangan menekan atau membalut luka terlalu rapat untuk memastikan darah mengalir ke tisu sekitarnya

Rawatan memotong jari

Sekiranya orang lain dapat membantu, minta orang itu merawat jari yang terputus. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • Basuh potongan dengan air atau larutan garam steril. Lakukan dengan lembut dan elakkan menggosok kepingan jari.
 • Balut jari dengan kain kasa basah agar tetap lembab, tetapi jangan terlalu basah atau tenggelam di dalam air.
 • Letakkan jari anda di dalam beg kalis air bersih dan letakkan beg di dalam beg plastik.
 • Letakkan beg plastik di atas ais. Cuba jangan memotong jari yang bersentuhan langsung dengan ais kerana tisu boleh rosak.

Sekiranya lebih dari satu jari terputus, letakkan setiap kepingan jari ke dalam beg bersih yang berasingan. Tujuannya adalah untuk mencegah jangkitan dan kerosakan tisu pada jari yang dipotong.

Bilakah Pembedahan Jari Patah Dilakukan?

Pemasangan semula pembedahan jari yang terputus (penanaman semula jari) biasanya dilakukan sekiranya jari patah dalam masa kurang dari 12 jam. Sekiranya kecederaan lebih jauh ke tangan atau lengan, masa sambungan akan menjadi lebih pendek, kerana tisu otot mesti disambungkan semula dalam masa 6 jam dari kecederaan.

Tujuan utama menyambung jari yang patah adalah untuk mengembalikan keupayaan untuk mencengkam. Keupayaan mencengkam ini dapat dilakukan apabila tangan mempunyai ibu jari dan sekurang-kurangnya dua jari lain. Sekiranya pemotongan adalah ibu jari atau beberapa jari, maka usaha penyambungan jari perlu dilakukan.

Namun, tidak semua jari yang patah dapat dipasang kembali. Ada beberapa keadaan yang menyebabkan pembedahan cantuman jari tidak dapat dilakukan, yaitu:

 • Jari dihancurkan atau kotor

  Jari yang hancur atau tercemar (kotor) biasanya mengalami banyak kerosakan tisu dan sukar dipasang kembali. Keadaan ini sering berlaku pada kecederaan dari mesin pemotong rumput, gergaji besi, atau alat pertanian.

 • Kecederaan itu berlaku terlalu lama

  Jari yang telah terputus selama lebih dari 12 jam mengalami kerosakan tisu sehingga tidak dapat dipasang kembali.

Di samping itu, terdapat juga beberapa pertimbangan untuk tidak melakukan operasi penyambungan jari yang patah, termasuk:

 • Hanya ada satu jari yang dipotong dan bukan ibu jari, sehingga tidak mengganggu kemampuan untuk mencengkam
 • Kecederaan berlaku di hujung jari di mana kemampuan luka untuk sembuh cukup baik sehingga boleh sembuh dengan sendirinya

Walaupun operasi untuk memasang kembali jari yang terputus tidak dapat dilakukan, pesakit masih perlu menjalani pembedahan untuk memperbaiki luka. Kadang kala, pakar bedah perlu mengambil kulit dari bahagian badan yang lain untuk menutup luka di jari atau tangan pesakit.

Jari yang terputus dapat dipasang kembali dengan pembedahan cantuman jari, atau mungkin tidak. Ini bergantung pada keadaan dan jangka masa luka. Pertolongan cemas yang betul dapat meningkatkan kemungkinan jari yang terputus dipasang kembali.

Namun, pencegahan tentu lebih baik daripada mengubati. Untuk mengelakkan kecederaan di tempat kerja yang boleh mengakibatkan jari patah, selalu patuhi peraturan keselamatan dan gunakan alat pelindung diri yang disyorkan.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB, FINACS

(Pakar Bedah)