Kesihatan

Fakta Vitamin D untuk COVID-19

Vitamin D adalah salah satu makanan tambahan yang biasa dikonsumsi untuk mencegah COVID-19 dan mempercepat pemulihan. Cadangan pengambilan vitamin D untuk COVID-19 adalah kerana suplemen ini dapat menguatkan sistem imun dan mengurangkan keradangan. Adakah itu benar?

Vitamin D diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat. Vitamin ini juga anti-radang dan antioksidan yang dapat meningkatkan kerja sistem kekebalan tubuh, otot, dan saraf.

Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kecacatan tulang pada kanak-kanak dan sakit tulang pada orang dewasa. Selain itu, kadar vitamin D yang rendah dalam tubuh juga dikaitkan dengan peningkatan risiko radang paru-paru dan jangkitan virus pernafasan akut (ARI).

Kedua-dua keadaan ini sangat mempengaruhi keparahan gejala pada penghidap COVID-19. Oleh itu, pemberian vitamin D untuk COVID-19 diyakini dapat melawan jangkitan virus Corona dengan meningkatkan imuniti.

Keberkesanan Vitamin D untuk COVID-19

Hingga kini, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan COVID-19. Namun, pemberian makanan tambahan, seperti vitamin D, dipercayai dapat membantu merawat dan mempercepat pemulihan penderita COVID-19, terutama pesakit yang tidak bergejala atau mengalami gejala ringan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan 10-25 mikrogram vitamin D setiap hari dapat melindungi tubuh dari jangkitan pernafasan akut. Selain itu, vitamin D untuk COVID-19 juga terbukti dapat mengurangkan risiko ribut sitokin dan komplikasi lain yang berkaitan dengan keradangan.

Vitamin D juga diketahui dapat mengurangkan risiko hipoksia dan penurunan kesedaran pada pesakit dengan COVID-19, serta kematian pada pasien berusia lebih dari 40 tahun.

Sebaliknya, kekurangan vitamin D diketahui dapat meningkatkan keparahan penyakit COVID-19, terutama pada pesakit gemuk dan diabetes.

Namun, sayangnya, beberapa hasil di atas hanya berdasarkan kajian berskala kecil. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan vitamin D untuk COVID-19, baik dalam pencegahan dan pemulihan.

Sumber Vitamin D dan Dos Harian yang Disyorkan

Walaupun keberkesanan vitamin D untuk COVID-19 masih perlu dikaji lebih jauh, pengambilan vitamin D setiap hari masih mencukupi. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk:

 • Penyakit jantung
 • Hipertensi
 • Diabetes
 • Gangguan sistem imun
 • Kanser, seperti barah prostat dan barah payudara
 • Sklerosis berbilang
 • Pneumonia
 • Pembekuan darah
 • Penyakit pernafasan, seperti batuk kering, asma, dan COPD

Semua masalah kesihatan ini boleh memburukkan keadaan anda jika anda dijangkiti COVID-19.

Anda boleh mendapatkan vitamin D dengan beberapa cara, iaitu:

 • Berjemur di bawah sinar matahari pagi selama 15-20 minit, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
 • Makan makanan yang kaya dengan vitamin D, seperti salmon, daging merah, hati, dan kuning telur
 • Mengambil makanan tambahan vitamin D

Walau bagaimanapun, pengambilan suplemen vitamin D ini mesti sesuai dengan keperluan. Jumlah vitamin D harian yang disyorkan antarabangsa ialah 400 IU untuk kanak-kanak berumur sehingga 1 tahun, 600 IU untuk usia 1–70 tahun, dan 800 IU untuk mereka yang berumur 70 tahun ke atas.

Elakkan mengambil suplemen vitamin D dalam dos yang tinggi, terutama jika melebihi 4000 IU sehari. Dosis vitamin D yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti sakit perut, deringan di telinga, otot yang lemah, dan juga kegagalan buah pinggang.

Selain itu, pengambilan suplemen vitamin D jangka panjang dapat menyebabkan penumpukan kalsium (hiperkalsemia) yang sebenarnya dapat melemahkan tulang, serta merosakkan buah pinggang dan jantung.

Oleh itu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan vitamin D, terutamanya jika anda mempunyai penyakit atau keadaan perubatan tertentu.

Keberkesanan vitamin D untuk COVID-19 masih memerlukan kajian lebih lanjut. Walau bagaimanapun, jika anda dijangkiti COVID-19, memenuhi pengambilan nutrien anda dengan memakan makanan sihat yang kaya dengan vitamin dan mineral. Sekiranya perlu, ambil suplemen seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Jangan lupa untuk mengikuti protokol kesihatan dengan selalu memakai topeng, menjaga jarak, menghindari orang ramai, dan mencuci tangan dengan kerap. Sekiranya anda merasakan simptom COVID-19, anda boleh menghubungi doktor anda melalui aplikasi ALODOKTER untuk mendapatkan maklumat mengenai tindakan yang mesti diambil.