Kesihatan

3 Faedah Terapi Muzik untuk Kesihatan Anda

Terdapat pelbagai faedah terapi muzik yang dapat diperoleh. Selain dapat meningkatkan kesihatan mental, terapi muzik juga diyakini dapat meningkatkan kualiti hidup seseorang yang mengalami masalah kesihatan fizikal.   

Terapi muzik dilakukan oleh ahli terapi profesional yang sudah mempunyai ijazah sarjana muda dalam terapi muzik. Ahli terapi muzik biasanya akan mengenal pasti dan mempertimbangkan penerapan terapi muzik mengikut keperluan pesakit. Terapi muzik boleh dilakukan dengan pelbagai cara, mulai dari mendengarkan muzik, menyanyi, bermain alat muzik, hingga menulis lagu.

Kelebihan Terapi Muzik

Selain bersenang-senang dan santai, terdapat pelbagai faedah kesihatan terapi muzik, termasuk:

 • Bantu menstabilkan bayi pramatang

  Satu kajian menunjukkan bahawa terapi muzik diberikan kepada bayi pramatang semasa berada di NICU (unit rawatan intensif neonatal) mempunyai kesan pada kadar pernafasan yang lebih stabil. Terapi muzik dapat membantu bayi anda tidur dengan lebih mudah, serta menstabilkan degupan jantungnya.

  Muzik yang digunakan untuk terapi muzik untuk bayi pramatang termasuk:

  • Suara laut kerana menyerupai suara aliran darah di rahim.
  • Kotak gato (sejenis gendang kecil dengan suara lembut yang terbuat dari kayu), kerana dapat menyerupai suara degupan jantung ibu yang biasanya terdengar semasa dalam kandungan.
  • Lagu yang dinyanyikan oleh ibu. Terapi muzik yang berasal dari nyanyian ibu dapat membantu perkembangan bayi, termasuk membantu bayi pramatang mengenali suara ibu mereka.
  • Sekiranya anda berminat untuk menyediakan terapi muzik untuk kanak-kanak yang lahir sebelum waktunya, tanyakan apakah ada terapi muzik di hospital. Mungkin hanya sebilangan hospital yang memberikan terapi muzik untuk membantu bayi pramatang berkembang.
 • Meningkatkan kualiti tidur pesakit insomnia

  Manfaat terapi muzik seterusnya adalah mengatasi insomnia. Caranya ialah dengan mendengar muzik yang anda sukai agar badan lebih santai. Penyelidikan menunjukkan bahawa kebiasaan mendengar muzik sebelum tidur dapat meningkatkan kualiti tidur bagi orang yang mengalami masalah insomnia. Anda boleh tidur lebih cepat dan lebih lama sehingga anda dapat tidur lebih lena.

  Walaupun keberkesanan terapi muzik dalam mengatasi insomnia perlu diteliti lebih lanjut, terapi muzik dianggap lebih selamat kerana cenderung kurang berisiko jika dibandingkan dengan minum pil tidur.

 • Meningkatkan kemampuan pesakit untuk melakukan aktiviti demensia

  Terapi muzik yang sesuai dapat mengurangkan gejala, meningkatkan mood, dan mengurangkan kegelisahan yang dialami oleh penghidap demensia. Dengan menjalani terapi muzik, risiko pesakit demensia tua menghidap penyakit jantung juga dapat dikurangkan.

 • Membina dan mengembangkan kemahiran penghidap autisme

  Terapi muzik dilakukan untuk penghidap autisme, umumnya dalam bentuk mendengar lagu-lagu sederhana yang sesuai dengan mood atau keinginan pesakit. Ahli terapi juga boleh mengundang pesakit untuk menyanyi, mengeluarkan suara, atau beralih ke irama.

  Ahli terapi juga biasanya bergantung pada improvisasi muzik spontan. Kedua-duanya menggunakan alat muzik dan suara. Diharapkan melalui aktiviti ini penghidap autisme dapat merasa selesa, yakin, dapat mengekspresikan emosi mereka dengan lebih luas, dan dapat berkomunikasi dengan orang lain.

Walaupun terdapat pelbagai manfaat terapi muzik untuk kesihatan, itu tidak bermaksud terapi muzik dapat menggantikan rawatan perubatan. Oleh itu, pastikan anda terus berunding mengenai keadaan kesihatan anda dengan doktor, walaupun anda telah menjalani terapi muzik dengan profesional.