Keluarga

Menunggu Masa Penghantaran Tiba? Ayuh, buat ini!

Menunggu waktu bersalin boleh membuat wanita hamil merasa takut, cemas, dan gementar. Daripada memikirkan perkara yang boleh membuat anda stres, lebih baik awak jaga kesibukan dengan aktiviti yang mana bermanfaat sementara menunggu masa untuk melahirkan.

Waktu penghantaran setiap wanita berbeza dan tidak dapat diramalkan. Terdapat proses yang mudah dan cepat, tetapi ada juga proses yang memerlukan waktu lebih lama.

Daripada pening dan tertekan membayangkan bagaimana proses kelahiran, lebih baik anda mempersiapkan diri untuk menyambut malaikat kecil anda yang akan dilahirkan tidak lama lagi.

Inilah Yang Boleh Anda Lakukan Sebelum Hari Lahir Anda

Menunggu buruh mungkin membebankan anda. Oleh itu, disarankan agar anda mengisi masa anda dengan perkara-perkara positif dan menyeronokkan berikut:

1. Dapatkan rehat yang banyak

Sebelum anda melahirkan, ada baiknya anda mula menambah masa rehat anda. Tidur yang mencukupi semasa mengandung bukan sahaja bermanfaat untuk ibu dan janin, tetapi juga dapat membantu kelahiran anda kelak. Semasa anda melahirkan, anda akan sibuk mengurus dan menyusukan anak anda.

Kurang tidur semasa kehamilan dikaitkan dengan sejumlah komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia dan diabetes kehamilan. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya atau kurang berat badan.

Jadi, mulailah tidur beberapa jam lebih awal dan luangkan waktu untuk tidur siang, walaupun hanya berbaring di sofa. Semasa mengandung, anda memerlukan 7-9 jam tidur berkualiti setiap malam.

2. Sediakan stok makanan

Semasa anda melahirkan, anda mungkin merasa terharu ketika memasak dan berurusan dengan pekerjaan di dapur. Oleh itu, sementara menunggu buruh dan tidak sibuk, ayuh, masak sebilangan makanan yang boleh dihidangkan dengan cepat kemudian.

Anda boleh memasak makanan ini dalam jumlah banyak sebagai bekalan semasa anda masih ibu baru. Contohnya anda boleh berselindung ayam, kemudian simpan di dalamnya peti sejuk beku. Kemudian apabila anda mahu menghidangkan, anda hanya perlu menggoreng ayam.

Sediakan juga peti sejuk anda dengan beberapa makanan ringan yang cepat dimakan ketika anda tidak mempunyai masa untuk makan, seperti yogurt, biskut, atau coklat. Percaya, okey, anda akan merasa sangat berkat persiapan seperti ini.

3. Mula membersihkan rumah

Pulang ke rumah yang rapi dan bersih setelah bertungkus lumus di bilik bersalin atau hospital pasti dapat membuat minda lebih tenang daripada tiba di rumah yang tidak kemas. Tetapi tenang, faktor pencetus tekanan ini masih dapat dicegah.

Sudah tentu, anda tidak perlu membuat kerja rumah yang berat. Lakukan kerja ringan yang selamat dilakukan oleh ibu hamil.

Sekiranya anda merasa letih dan tidak tahan lagi, jangan paksa. Anda boleh meminta bantuan pasangan atau keluarga anda untuk menyelesaikan kerja. Sekiranya mungkin dan perlu, anda boleh membayar perkhidmatan pembantu rumah untuk membersihkan rumah anda.

4. Latih kembali teknik melancarkan buruh

Untuk melancarkan buruh, anda masih perlu bergerak aktif. Sementara menunggu hari itu tiba, anda boleh mempraktikkan teknik latihan kehamilan yang telah anda pelajari di kelas persiapan buruh anda sendiri. Selain latihan kehamilan, anda juga boleh melakukan yoga untuk wanita hamil dan latihan pernafasan untuk membantu kelancaran kelahiran.

Semasa anda melakukan pergerakan ini, anda dapat membayangkan diri anda melakukan teknik di bilik bersalin. Namun, pastikan latihan atau aktiviti fizikal yang anda lakukan selamat dan telah berkonsultasi dengan pakar obstetrik anda.

5. Periksa kandungan beg anda

Ayuh, periksa semula beg yang akan anda bawa ke rumah bersalin. Pastikan barang yang anda, pasangan anda dan bayi anda perlukan semasa di rumah bersalin ada di dalamnya.

6. Bersenang-senang

Gunakan masa ini untuk memanjakan diri kerana anda mungkin tidak mempunyai masa untuk melakukannya setelah melahirkan. Pergi ke salon atau spa untuk bersantai dan mencantikkan diri sendiri, menonton filem, bergaul dengan rakan, atau melakukan perkara lain yang membuat anda bahagia.

7. Beli pakaian dan peralatan bayi

Selepas melahirkan, anda pasti akan letih dan menghadapi masalah untuk menjaga anak kecil anda dan harus menjalani pemulihan selepas bersalin. Oleh itu, sementara anda masih mempunyai masa dan kekuatan, mulailah membeli pakaian dan peralatan bayi sementara menunggu masa untuk melahirkan. Sekiranya anda malas meninggalkan rumah, anda boleh membeli peralatan dan pakaian bayi dari kedai di talian.

Semasa menunggu persalinan, perhatikan keluhan tertentu, seperti banyak keputihan atau pendarahan dari faraj, sakit di punggung bawah atau perut, dan kontraksi yang menjadi lebih kerap dan kuat. Sekiranya anda merasakan aduan ini, segera berjumpa pakar sakit puan.