Keluarga

Apa yang perlu anda ketahui mengenai pecahnya membran pramatang

Kebiasaannya, hlmPecahnya membran berlaku tepat sebelum bersalin, iaitu bila usia kehamilan mencapai 38-40 minggu. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ketuban pecah sebelum waktunya. Keadaan ini dipanggil cecair amniotik rehat pramatang, dIa boleh membahayakan ibu dan bayi.

Cecair amniotik adalah cecair di dalam kantung yang mengelilingi janin di rahim. Dalam keadaan normal, kantung ketuban ini akan pecah sebelum proses persalinan berlaku. Namun, ada kalanya air pecah lebih cepat daripada yang sepatutnya.

Seorang wanita hamil dikatakan mengalami pecah selaput pramatang jika:

  • Cecair telah bocor sebelum kehamilan mencapai 37 minggu. Semakin awal membran pecah, semakin berbahaya bagi ibu dan bayinya.
  • Membran pecah ketika usia kehamilan mendekati tarikh jatuh tempo, tetapi tidak ada persalinan berlaku dalam 24 jam selepas itu.

Penyebab pecah membran pramatang

Punca sebenar pecahnya membran pramatang masih belum diketahui dengan jelas, tetapi keadaan ini diduga timbul kerana lemahnya kantung ketuban atau tekanan yang berlebihan di sekitar membran, misalnya disebabkan oleh kontraksi rahim.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko pecahnya selaput dini, iaitu:

  • Jangkitan pada saluran kencing, rahim, serviks, atau vagina.
  • Isipadu cecair amniotik terlalu banyak (polyhydramnios) atau kehamilan berganda, menyebabkan rahim dan kantung amniotik meregang secara berlebihan.
  • Wanita hamil dengan berat badan rendah atau kurang berat badan.
  • Tabiat merokok semasa mengandung.
  • Pernah menjalani biopsi atau pembedahan pada serviks (serviks).
  • Pernah mengalami pecah selaput pramatang sebelum ini.
  • Pernah mengalami pendarahan semasa mengandung.
  • Menderita penyakit kelamin semasa mengandung.

Mengendalikan pecah pramatang membran

Penanganan pecahnya pramatang selalunya akan disesuaikan dengan usia kehamilan, keadaan janin dalam rahim, dan keadaan kesihatan ibu. Berikut adalah beberapa rawatan yang akan dilakukan oleh doktor berdasarkan pada masa pecahnya selaput dini:

1. Umur kehamilan lebih dari 37 minggu

Sekiranya pecah selaput dini berlaku ketika usia kehamilan berusia 37 minggu, janin di dalam rahim perlu segera dilahirkan. Semakin lama proses kelahiran dijalankan, semakin besar peluang wanita hamil dan janin dijangkiti.

 2. 34-37 minggu kehamilan

Doktor berkemungkinan akan mencadangkan agar bersalin sehingga bayi dilahirkan beberapa minggu lebih awal. Ini dilakukan untuk mengelakkan bayi dijangkiti.

3. usia kehamilan 23-34 minggu

Biasanya doktor akan mencadangkan untuk melambatkan kelahiran sehingga janin di dalam rahim mempunyai masa yang cukup untuk tumbuh dan berkembang. Wanita hamil akan diberi antibiotik untuk mencegah jangkitan, dan kortikosteroid untuk mempercepat perkembangan paru-paru janin.

4. Umur kehamilan kurang dari 23 minggu

Sekiranya selaput pecah sebelum 23 minggu kehamilan, maka doktor perlu menilai keadaan ibu dan janin untuk menentukan sama ada kehamilan berisiko tinggi untuk dijaga. Pada pecahnya pramatang selaput pada usia kehamilan yang sangat muda, doktor boleh memberi ubat untuk mengendurkan rahim dan cecair amniotik tambahan (amnioinfusion).

Bagi wanita hamil yang berisiko mengalami pecah selaput dini seperti yang disebutkan di atas, disarankan untuk menjalani pemeriksaan kehamilan secara rutin dan berkonsultasi dengan pakar sakit puan, agar pecahnya selaput dini dapat dihindari.