Kehidupan yang sihat

Petua Memilih Pelembap Muka Berdasarkan Jenis Kulit

Agar anda tidak memilih yang salah, anda harus mengetahui petua memilih pelembap wajah berdasarkan jenis kulit anda. Ingin mengetahui petua? Ayuh, lihat maklumat berikut!

Menggunakan pelembap selepas membersihkan wajah adalah mustahak, walaupun jenis kulit anda berminyak. Ini kerana kelembapan wajah adalah salah satu kunci untuk menjaga kesihatan dan penampilan kulit wajah, sekaligus mencegah penyakit kulit.

Petua memilih pelembap wajah mengikut jenis kulit

Agar pelembap dapat digunakan mengikut jenis kulit anda, ikuti panduan berikut:

1. Kulit normal

Kulit normal dicirikan oleh kulit yang tidak terlalu kering atau terlalu berminyak, dengan liang yang hampir tidak kelihatan. Untuk jenis kulit ini, pelembap yang harus digunakan adalah pelembap berasaskan air dengan tekstur ringan dan mengandungi sedikit minyak, seperti dimethicone.

2. Kulit sensitif

Kulit sensitif dicirikan oleh kulit yang rentan terhadap kerengsaan, gatal-gatal, ruam, dan kemerahan. Petua memilih pelembap untuk wajah sensitif, pilih pelembap dengan bahan yang dapat menenangkan keradangan, seperti chamomile atau lidah buaya.

Pelembap yang mengandungi asid, seperti AHA dan BHA, pewarna, atau pewangi harus dihindari kerana berpotensi mencetuskan reaksi alergi atau kerengsaan. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh memilih pelembap yang berlabel hypoallergenic.

3. Kulit berminyak

Ciri-ciri kulit berminyak adalah kulit kelihatan berkilat, bintik hitam, rawan jerawat, dan mempunyai liang pori yang besar. Walaupun jenis kulit ini menghasilkan banyak minyak, penggunaan pelembap masih diperlukan.

Untuk kulit berminyak, disyorkan untuk menggunakan losyen dalam bentuk pelembap dan bukannya krim. Ini kerana losyen pelembap mengandungi lebih banyak air daripada minyak, jadi lebih ringan dan lebih selamat untuk kulit berminyak yang mudah mengalami jerawat.

Sebagai tambahan kepada bentuk losyen, anda juga harus memilih pelembap yang tidak menyumbat liang atau tidak bukan komedogenik. Pelembap yang mengandungi Jeli petroleum, mentega koko, atau minyak kelapa juga harus dielakkan.

4. Kulit kering

Sekiranya kulit wajah anda cenderung kusam, kasar, bercak merah, dan kelihatan seperti garis-garis halus, kemungkinan kulit anda kering.

Sekiranya anda mempunyai jenis kulit ini, disarankan untuk menggunakan pelembap bertekstur lebih tebal seperti krim untuk memulihkan dan mengekalkan kelembapan kulit. Anda juga boleh mencari pelembap yang mengandungi asid hyaluronik, ceramide, atau urea.

Sementara itu, pelembap yang mengandungi AHA (asid alfa hidroksi) harus dielakkan atau digunakan dengan lebih berhati-hati kerana boleh menjadikan kulit lebih kering dan terkegatalan.

Pelembap penting untuk digunakan secara berkala, terutama selepas mandi atau mencuci muka. Sebelum menggunakan pelembap ke wajah anda, pastikan kulit wajah anda benar-benar kering dan tangan anda bersih sehingga tidak ada kotoran dan bakteria yang dapat memasuki liang pori.

Sebaiknya gunakan pelembap dalam jumlah yang cukup dan ratakan ke seluruh wajah dan leher anda. Setelah menggunakan pelembap, biarkan sebentar sehingga pelembap diserap sepenuhnya.

Petua memilih pelembap wajah seperti di atas dapat memudahkan anda memilih pelembap. Namun, bagi sesetengah orang, memilih pelembap wajah mungkin semudah yang dibayangkan. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang perlu mencuba beberapa jenama pelembap untuk mendapatkan yang betul.

Sekiranya anda termasuk yang masih keliru memilih pelembap atau mungkin tidak sesuai dengan pelembap yang anda gunakan, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan nasihat mengenai keadaan kulit anda.