Keluarga

Kentut Semasa Seks Membuat Anda Malu? Ini adalah cara mencegahnya

Selain memalukan, kentut ketika melakukan hubungan seksual juga boleh mengganggu keakraban hubungan seksual. Sekiranya anda pernah mengalaminya, ayuh, ketahui punca dan cara menghindarkannya.

Kentut semasa hubungan seksual adalah mungkin dan ini adalah perkara biasa. Sebabnya, terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan pembebasan gas semasa hubungan seksual, seperti diet untuk pengambilan ubat-ubatan tertentu yang membuat perut kembung atau bernafas.

Punca Kentut Semasa Hubungan Seks

Kentut ketika melakukan hubungan seksual boleh berlaku pada kedudukan seks apa pun. Penyebabnya juga boleh berbeza-beza, termasuk:

  • Proses pencernaan dalam badan berterusan ketika anda melakukan hubungan seks
  • Geseran zakar pada faraj yang menyebabkan udara keluar seperti kentut
  • Pergerakan hubungan seksual yang menekan otot perut dan mendorong pembebasan gas
  • Orgasme, kerana dalam keadaan ini otot-otot badan mengendur sehingga lebih mudah mengeluarkan gas
  • Ubat-ubatan tertentu yang boleh menyebabkan kembung atau gas, seperti antasid dan aspirin

Mengeluarkan gas semasa hubungan seksual lebih kerap berlaku pada wanita hamil. Sebabnya, perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan penumpukan gas di dalam badan.

Peningkatan hormon progesteron, misalnya, dapat membuat ibu hamil kerap kentut, kerana hormon ini dapat mengendurkan otot dan melancarkan pencernaan. Selain itu, loya semasa mengandung juga boleh menyebabkan kentut.

Supaya kentut tidak mengganggu hubungan seksual

Sekiranya ia berlaku sesekali, kentut semasa hubungan seksual tidak perlu dibimbangkan. Sebaliknya, jika ini berulang kali dan terasa mengganggu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengesan kemungkinan penyebabnya.

Kentut ketika melakukan hubungan seksual tidak selalu dapat dicegah, tetapi perubahan gaya hidup dapat membantu mengurangkan kemungkinan berlalunya gas semasa hubungan seksual. Oleh itu, anda disyorkan:

1. Memperbaiki diet

Makan perlahan-lahan dan dalam bahagian kecil untuk mengurangkan jumlah udara yang masuk semasa makan. Di samping itu, anda harus mengelakkan minum melalui jerami atau menghisap gula-gula.

2. Mengehadkan dan mengelakkan makanan tertentu

Hadkan makanan tertentu yang boleh menyebabkan gas, seperti susu dan produk tenusu, soya, dan sayur-sayuran seperti brokoli, kubis dan kubis. Anda juga perlu mengelakkan minum minuman yang menyebabkan gas, seperti soda atau alkohol.

3. Melakukan senaman secara berkala

Bersenam secara teratur dapat membantu melancarkan pencernaan dan membuang lebihan gas dari saluran pencernaan. Contoh senaman yang dapat membantu mengeluarkan gas di dalam badan adalah yoga.

Selain yoga, ada juga gerakan senaman yang dapat membantu mencegah kentut ketika melakukan hubungan seksual, yaitu berbaring di punggung sambil memegang dumbbells. Tangan yang memegang dumbbells Lakukan gerakan bulat di bahagian atas perut untuk membantu mengeluarkan gas.

4. Berhenti merokok

Sebelum melakukan hubungan seks, anda dinasihatkan untuk tidak merokok. Sebabnya adalah kerana merokok dapat meningkatkan jumlah udara yang masuk ke dalam badan, menjadikan gas perut.

5. Sesuaikan kedudukan hubungan seksual

Elakkan kedudukan seksual yang menekan perut. Kedudukan sisi dan wanita di atas(wanita di atas) adalah kedudukan yang lebih selamat. Di samping itu, melakukan pergerakan usus sebelum melakukan hubungan seksual dapat membantu mengurangkan risiko kentut ketika melakukan hubungan seksual.

Kentut semasa hubungan seksual adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan. Namun, jika anda dan pasangan merasa terganggu dengan keadaan ini, ada baiknya berjumpa doktor untuk mencari jalan keluar.

Sebabnya, dalam beberapa kes, kentut semasa hubungan seks juga mungkin disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti sindrom iritasi usus (IBS).