Kehidupan yang sihat

Ayuh, Lihat Kelebihan Membaca Buku Cerita untuk Perkembangan Kanak-kanak

Membaca buku cerita kepada anak-anak sebenarnya mempunyai banyak faedah untuk perkembangan mereka. Sebenarnya, Ibu sebenarnya sudah dapat melakukan aktiviti ini sejak si kecil masih dalam kandungan.

Membaca buku secara teratur sejak usia dini dapat mengeratkan hubungan antara Ibu dan Anak Kecil. Bukan hanya itu, terdapat juga faedah lain yang dapat diperoleh daripada membaca cerita kepada anak-anak, terutama dalam menyokong perkembangan mereka.

Kebaikan Membaca Buku Cerita untuk Perkembangan Kanak-kanak

Berikut adalah kelebihan membaca cerita kepada anak kecil anda yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan kemahiran mendengar

Walaupun anak kecil anda belum dapat memahami bahasa ibu anda dengan baik, dia akan berminat untuk mendengarkannya. sekarang, ketika si kecil memperhatikan suara ibu, kemampuan pendengarannya akan lebih terlatih. Dalam jangka masa panjang, aktiviti ini juga akan meningkatkan kepekaan si kecil terhadap persekitarannya.

2. Memupuk minat membaca

Membaca buku dari usia dini juga dapat mewujudkan ikatan, bukan hanya dengan ibu anda, tetapi juga dengan buku tersebut. Anak kecil anda akan lebih biasa dengan buku, jadi dia akan mengenali buku sebagai perkara yang menyeronokkan. Dengan cara ini, Ibu secara tidak langsung memupuk minat membaca sejak usia dini.

3. Membantu meningkatkan perbendaharaan kata

Membaca buku kepada kanak-kanak bukan sahaja dapat merangsang imaginasi mereka, tetapi juga dapat membantu mereka memperkaya kosa kata mereka. Kosa kata yang pelbagai ini kemudiannya dapat membantu kemahiran komunikasi kanak-kanak pada masa akan datang.

4. Bantu anak kecil anda untuk menghadapi persekitaran baru

Semasa mendengar Ibu bercerita, imaginasi Si Kecil akan terus diprovokasi dan berkembang. Terutama ketika dia membayangkan watak dan lokasi watak dalam cerita. Dengan cara itu, secara tidak langsung anda mempersiapkan anak anda untuk lebih bersedia menghadapi persekitaran di masa hadapan.

Contohnya, ketika anak mula memasuki usia sekolah. Melalui cerita dengan latar belakang pengalaman pelajar, anak anda akan mendapat gambaran keseluruhan kehidupan sekolah.

Apa Cara Yang Betul Membaca Buku Cerita kepada Anak Kecil Anda?

Semasa membaca buku cerita kepada anak-anak, lakukan perkara berikut agar saat membaca buku cerita kepada si kecil terasa lebih menyeronokkan:

1. Peluk si Kecil

Terdapat pelbagai manfaat pelukan, termasuk ketika anda ingin membaca buku. Peluk si kecil anda agar dia merasa selamat dan selesa. Pelukan juga dapat mengeratkan hubungan antara Ibu dan Anak Kecil.

2. Gunakan nada dan intonasi

Walaupun anak anda tidak memahami bahasa ibu anda, anda boleh menggunakan nada dan intonasi ketika bercerita. Penggunaan nada dan intonasi ketika bercerita akan menjadikan momen bercerita dengan anak lebih menarik dan menyeronokkan.

3. Meniru suara watak dalam cerita

Semasa bercerita, anda juga dapat meniru suara watak-watak dalam buku ini. Oleh itu, anak kecil anda akan lebih berminat untuk mendengarnya. Ini juga akan membantu daya imaginasi anak, malah dapat membantu dia memahami lebih banyak tentang pelbagai perkara. Contohnya, semasa anda meniru bunyi binatang atau mesin.

4. Gunakan buku dengan gambar yang menarik

Cuba pilih buku dengan pelbagai gambar menarik, untuk menarik perhatian si kecil anda. Ibu juga boleh memilih buku cerita yang mempunyai pelbagai warna yang terang dan berbeza.

Setelah mengetahui bagaimana, ayuh mula membiasakan diri dengan membaca buku cerita untuk menyokong perkembangan kanak-kanak, sambil terus minat membaca. Sekiranya perlu, manfaatkan perkhidmatan perundingan psikologi kanak-kanak untuk mendapatkan nasihat yang tepat dalam memberikan pengetahuan melalui cerita kepada anak-anak.