Keluarga

Inilah Keperluan Karbohidrat Sebenar Wanita Hamil

Tidak sedikit wanita hamil yang enggan makan karbohidrat kerana nutrien ini dianggap dapat menjadikan tubuh gemuk. Sebenarnya, selama dikonsumsi sesuai keperluan, nutrien ini, yang penting untuk menjaga kesihatan wanita hamil dan janin, tidak menyebabkan kenaikan berat badan.

Semasa mengandung, tubuh ibu memerlukan nutrisi lengkap untuk mendapatkan tenaga dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Pemakanan juga memainkan peranan utama dalam menjaga kesihatan wanita hamil.

Salah satu nutrien yang perlu dipenuhi adalah karbohidrat. Walaupun penting untuk tubuh, wanita hamil harus tetap memperhatikan bahagian karbohidrat yang dimakan.

Khasiat Karbohidrat untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa kebaikan karbohidrat untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui:

1. Sebagai sumber tenaga

Perubahan fizikal dan emosi semasa mengandung kadangkala membuat wanita hamil lebih mudah merasa letih, terutama pada trimester pertama. sekarangAgar badan tidak mudah letih dan wanita hamil masih dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa, wanita hamil boleh makan makanan karbohidrat untuk meningkatkan stamina.

2. Mencegah dan merawat sembelit

Sembelit semasa mengandung adalah perkara biasa. Untuk mengatasi keluhan ini, wanita hamil dapat memenuhi pengambilan karbohidrat kompleks mereka, iaitu karbohidrat dari sayur-sayuran, buah, kacang, dan biji.

Karbohidrat kompleks ini mengandungi serat yang dapat mempercepat kerja sistem pencernaan dan membuat najis lebih lembut.

3. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim

Semasa mengandung, wanita hamil boleh melakukan pelbagai cara untuk memastikan bayi mereka lahir dengan sihat kemudian, salah satunya adalah dengan memperhatikan pengambilan nutrien semasa mengandung, termasuk karbohidrat.

Karbohidrat diketahui memainkan peranan penting dalam meningkatkan berat badan janin dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan dalam rahim.

4. Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang makan diet karbohidrat mempunyai risiko 30% lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan gangguan neurologi, seperti spina bifida dan anencephaly. Keadaan ini boleh menjadikan penghidapnya cacat seumur hidup atau bahkan mati.

Oleh itu, wanita hamil tidak disarankan menjalani diet untuk menurunkan berat badan tanpa cadangan doktor.

Keperluan Karbohidrat untuk Wanita Hamil

Karbohidrat mempunyai peranan penting semasa kehamilan. Tetapi perlu diingat, terlalu banyak karbohidrat tidak baik kerana boleh meningkatkan risiko diabetes kehamilan.

Merujuk kepada rekomendasi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, wanita hamil disarankan mendapatkan pengambilan karbohidrat 300-350 gram sehari.

Untuk memenuhi pengambilan ini, wanita hamil disarankan untuk mengambil jenis makanan berikut yang merupakan sumber karbohidrat:

  • Nasi coklat.
  • Roti gandum atau gandum.
  • Sayur-sayuran, seperti kentang, jagung, wortel, brokoli, bayam, dan sayur sawi.
  • Buah-buahan, seperti epal, mangga, dan jeruk.
  • Kekacang, seperti kacang soya atau kacang ginjal.

Selain pengambilan karbohidrat, wanita hamil juga perlu memenuhi keperluan pemakanan lain yang penting untuk kehamilan, termasuk:

  • Protein.
  • Lemak sihat, seperti asid lemak omega-3.
  • Mineral, termasuk kalsium, besi, dan folat.
  • Vitamin, seperti vitamin D, vitamin A, vitamin B kompleks, dan vitamin C.

Nutrien ini dapat diperoleh dengan memakan pelbagai jenis makanan yang mengandungi nutrien seimbang.

Selain menjalani diet yang sihat, untuk menjaga kehamilan yang sihat wanita hamil juga perlu melengkapkannya dengan senaman yang teratur, tidak merokok atau menghirup asap rokok, tidak minum minuman beralkohol, mengurangkan pengambilan kafein, mengurangkan tekanan, dan mendapatkan rehat yang cukup.

Selain itu, wanita hamil juga perlu berkonsultasi dengan pakar obstetrik secara berkala untuk menjalani pemeriksaan pranatal mengikut jadual agar keadaan kesihatan wanita hamil dan janin di rahim dipantau dengan baik.