Keluarga

Inilah kesan buruk di belakang yang sering memanjakan anak-anak

Tidak ada ibu bapa yang tidak menyayangi anak mereka. Namun, kadang-kadang menyayangi anak tidak dibezakan dengan merosakkan anak. Sebenarnya, memanjakan anak-anak terlalu banyak bukanlah perkara yang baik, kamu tahu, Roti.

Tidak sedikit ibu bapa yang sanggup melakukan apa sahaja demi kebahagiaan malaikat kecil mereka. Walaupun begitu, ibu bapa perlu berhati-hati, kerana ini kadang-kadang boleh merosakkan anak, dan ini tentunya tidak baik untuk perkembangan keperibadiannya.

Anak yang manja biasanya ingin dijaga dan didahulukan oleh kedua ibu bapa. Segala yang dia mahukan juga mesti segera dipatuhi. Sekiranya keinginannya tidak dikabulkan, anak yang manja tidak akan teragak-agak untuk mengamuk, marah, dan menangis di mana sahaja dia berada.

Serangkaian kesan buruk memanjakan anak-anak

Ingin memenuhi keinginan anak sememangnya sesuatu yang dirasakan oleh ibu bapa secara naluriah sebagai bentuk ungkapan kasih sayang. Walau bagaimanapun, tentu saja, cara sihat dan pendidikan untuk menyatakan kasih sayang sangat diperlukan.

Sekiranya Ibu dan Ayah mengasihi anak kecil anda dengan selalu memenuhi semua yang diinginkannya, ada kesan buruk yang boleh terjadi pada keperibadiannya, termasuk:

1. Sentiasa bergantung dan tidak berdikari

Anak yang manja akan bergantung kepada ibu bapa mereka. Ini kerana tokoh Bapa dan Ibu selalu ada ketika dia memerlukannya. Akibatnya, kanak-kanak dapat berkembang menjadi individu yang tidak berdikari, bahkan sehingga mereka dewasa. Ini tentu saja sukar baginya, ketika masih di sekolah dan selepas bekerja.

2. Mudah berputus asa apabila anda gagal

Oleh kerana mereka bergantung pada ibu bapa mereka, anak-anak tidak pernah belajar untuk berusaha mencapai hasrat mereka. Di samping itu, kerana biasanya semua yang dia mahukan selalu ada, anak mungkin sukar memahami bahawa semua yang dia mahukan tidak selalu ada di sana.

sekarangAkhirnya, apabila anak mengalami kegagalan atau kesukaran di kemudian hari, dia akan menjadi orang yang mudah berputus asa. Anak-anak juga boleh menjadi seseorang yang cenderung lebih mudah kecewa dengan diri mereka sendiri dan merasakan mereka tidak mempunyai kemampuan untuk menghadapi masalah.

3. Tidak dapat bertanggungjawab

Tidak apa-apa memanjakan si kecil sekali sekala, Bun. Namun, jika Ibu dan Ayah tidak pernah menolak keinginannya dan selalu memberikan apa yang dia mahukan, dia akan membesar menjadi orang yang kurang berdisiplin dan bertanggungjawab.

Sebagai contoh, kerana dia merasakan bahawa semua yang dia mahukan selalu diberikan, anak itu akan mengabaikan mengurus mainannya. Sekiranya mainan pecah, dia fikir dia selalu dapat membeli yang baru. Perwatakan yang tidak bertanggungjawab ini kemungkinan besar akan memasuki masa dewasa dan akan menyukarkan hidupnya.

4. Tidak dapat bersosial dengan baik

Anak-anak yang sering dimanjakan oleh ibu bapa mereka cenderung menjadi orang yang tidak peka dengan persekitarannya. Kerana semua yang mereka mahukan selalu tersedia, kanak-kanak tidak dapat membayangkan atau mempunyai rasa empati terhadap keadaan orang lain yang tidak bernasib baik seperti mereka sendiri.

Di samping itu, kanak-kanak juga boleh menjadi individu yang narsisistik atau merasakan diri mereka lebih baik daripada yang lain. Dengan watak seperti ini, tidak mustahil dia akan sukar untuk berteman. Anak-anak juga dapat terasing dari persekitarannya kerana mereka tidak dapat bersosial atau bahkan tidak disukai oleh orang lain.

5. degil dan derhaka

Sekiranya Ibu dan Ayah selalu melakukan semua yang diinginkan oleh Si Kecil, dia boleh menjadi keras kepala dan mudah memberontak. Akhirnya dia menjadi sukar diurus dan suka bertengkar. Sebenarnya, dia boleh memukul Ibu dan Ayah atau merosakkan benda di sekelilingnya, ketika apa yang dia inginkan tidak terpenuhi.

Adalah baik untuk mengasihi anak anda dengan sepenuh hati. Namun, itu tidak bermakna Ibu dan Ayah harus memberikan semua yang diinginkan oleh si kecil tanpa batasan yang jelas, kerana ini sebenarnya dapat membentuk keperibadian anak yang buruk.

Untuk mengelakkan kesan negatif dari memanjakan anak-anak seperti yang dijelaskan di atas, anda harus lebih selektif dalam memilih keinginan bayi yang dapat anda penuhi dan mana yang harus anda tolak.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menolak semua permintaan dari si kecil atau anda keliru tentang bagaimana menangani si kecil anda yang sudah manja, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi yang pakar dalam menangani masalah tingkah laku dan perkembangan anak untuk mendapatkan nasihat terbaik.