Kehidupan yang sihat

Lihat Pelbagai Cara Mengecilkan Senjata yang Boleh Anda Cuba di Rumah

Mempunyai lengan yang besar dan kendur adalah penampilan yang sangat mengganggu. Lebih-lebih lagi, lengan adalah bahagian badan yang sering dilihat walaupun ditutup dengan pakaian. Walaupun begitu, Terdapat cara untuk mengurangkan lengan besar dengan cara berikut.

Lengan yang besar atau kendur adalah masalah yang sering dihadapi oleh wanita. Sebenarnya, walaupun anda yang selalu berdiet dan bersenam mungkin masih sukar untuk membuang tangan besar. Jadi, memerlukan beberapa langkah khas untuk membantu proses membuang lemak di bahagian atas lengan.

Bagaimana Mengecilkan Senjata Besar?

Untuk mendapatkan lengan yang ideal, anda boleh melakukan cara berikut untuk mempercepat proses mengurangkan lengan atas:

 • Lari

  Berlari adalah salah satu aktiviti kardio yang paling mudah dilakukan pada bila-bila masa. Selain itu, berlari juga merupakan kaedah terbaik untuk mempercepat proses pembakaran lemak badan, salah satunya adalah lemak di bahagian atas lengan. Namun, sebelum anda mula berlari, disarankan untuk melakukan yang berikut untuk mengelakkan risiko kecederaan yang mungkin terjadi, seperti memilih kasut yang tepat, memanaskan badan sebelum berlari, dan mengawal pernafasan semasa berlari.

 • Basikal

  Selain berlari, latihan kardio lain yang berguna untuk mengurangkan lemak berlebihan adalah berbasikal. Dengan berbasikal, anda dapat memperoleh pelbagai faedah kesihatan, seperti membakar lemak badan, menurunkan tahap tekanan, dan merawat sendi. Berbasikal disyorkan sekurang-kurangnya 2.5 jam seminggu atau 30 minit setiap hari secara berkala.

 • Berenang

  Berenang juga merupakan latihan yang berkesan untuk membakar lemak sambil mengecilkan bahagian atas lengan. Sebabnya, sukan air yang satu ini melatih semua kumpulan otot utama badan, dari lengan, bahu, punggung, perut, hingga kaki. Sekiranya anda seorang pemula, disyorkan berenang selama 10 hingga 30 minit. Lakukan secara berkala sebanyak 3 hingga 5 kali seminggu.

 • Makan makanan yang sihat

  Selain melakukan aktiviti di atas, makan makanan sihat juga berguna untuk mempercepat proses pengurangan bahagian atas lengan. Anda dinasihatkan untuk tidak memakan makanan yang tinggi gula dan karbohidrat, ini dilakukan untuk mengelakkan pengumpulan lemak di dalam badan. Pilih makanan yang tinggi protein, rendah lemak, dan rendah karbohidrat, seperti daging tanpa lemak, ikan, telur, brokoli, kubis, bayam, tomato, dan minyak zaitun.

 • Lakukan sedutan lemak (sedutan lemak)

  Sekiranya senaman tidak dapat membuang lemak di lengan atas dengan optimum, anda boleh mencuba prosedur perubatan seperti sedot lemak (sedot lemak). Prosedur ini secara amnya dilakukan untuk mengurangkan pengumpulan lemak yang tertanam di bawah kulit, seperti perut, punggung, pinggul, paha, leher, dan lengan. Walau bagaimanapun, sebelum anda melakukan prosedur sedot lemak, ketahui terlebih dahulu risiko prosedur tersebut. Beberapa risiko liposuction termasuk pembengkakan, lebam, pendarahan, mati rasa, radang, parut, hingga penumpukan cairan yang berasal dari memotong tisu lemak. Oleh itu, adalah perlu untuk berjumpa dengan pakar bedah plastik jika anda berhasrat untuk melakukan prosedur ini.

Latihan Berguna untuk Mengetatkan Lengan

Walaupun sukar untuk mengecilkan lengan besar, anda masih boleh menyingkirkannya dengan mengikuti diet dan senaman yang sihat yang tertumpu pada lengan. Berikut adalah beberapa latihan lengan yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan dan menegangkan lengan yang terlalu gemuk di rumah, iaitu:

 • Tekanan trisep

  Posisikan badan anda seperti melakukan push-up yang sempurna, tetapi dengan lutut sebagai sokongan. Kemudian letakkan lengan anda di depan dada dan bawa kedua telapak tangan anda sehingga membentuk segitiga. Turunkan badan anda dengan perlahan dan pastikan badan anda tidak menyentuh lantai. Kemudian angkat badan ke belakang. Lakukan pergerakan ini 10 hingga 15 kali dalam satu set. Ulangi 3 set setiap hari.

 • Keriting terbalik

  Pastikan anda berdiri dengan sempurna dengan kaki anda selebar bahu. Kemudian pegang sepasang barbel 2.5 - 3.5 kg dengan tapak tangan menghadap ke depan paha. Kemudian bengkokkan lengan ke arah dada dan turunkan kembali ke posisi awal, cuba juga untuk tidak membengkokkan pergelangan tangan anda. Lakukan pergerakan ini 20 kali dalam satu set, ulangi 2 set pergerakan untuk mempercepat proses pengurangan lengan.

 • Lompat tali

  Sukan ini bukan sahaja dapat mengecilkan lengan, tetapi juga membakar lemak dan melatih otot-otot kaki, paha, perut, dan bahu. Caranya mudah, anda hanya perlu melompat tali dengan jangka masa 5 minit setiap kali anda melakukan sukan ini. Jadualkan tali lompat 1 kali pada waktu pagi, 2 kali pada siang hari, dan 2 kali pada waktu siang setiap hari atau sesuaikan dengan jadual aktiviti anda.

Pada dasarnya, pelbagai jenis senaman yang telah disebutkan di atas tidak hanya berguna untuk mengurangkan lengan. Tetapi ia juga berguna untuk membina otot, meningkatkan metabolisme tubuh, dan meningkatkan kepadatan tulang. Sekiranya anda berhasrat untuk mencari cara untuk mengurangi lengan yang kendur, diperlukan motivasi dan disiplin yang kuat sehingga anda dapat memperoleh lengan yang ideal.