Kesihatan

Omalizumab - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Omalizumab adalah ubat yang digunakan untuk merawat asma yang telah didiagnosis melalui ujian alergi. Ubat ini diketahui dapat mengurangkan kekerapan berulang serangan asma. Omalizimab tidak bertujuan untuk rawatan serangan asma akut atau status asthmaticus.

Omalizumab tergolong dalam kumpulan antibodi monoklonal yang berfungsi dengan menghalang bahan semula jadi tubuh, iaitu imunoglobulin E (IgE). Dengan menghalang bahan ini, gejala asma dapat mereda. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk suntikan yang akan diberikan secara langsung oleh doktor di hospital atau kemudahan kesihatan.

Tanda dagangan Omalizumab: Xolair

Apa itu Omalizumab

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAntibodi monoklonal
ManfaatMerawat asma
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Omalizumab untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada Omalizumab diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Omalizumab

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan omalizumab, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Omalizumab tidak boleh digunakan oleh seseorang yang alah kepada lateks, debunga, atau mana-mana ramuan dalam ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai simptom jangkitan, seperti demam, kelenjar getah bening yang bengkak, tidak sihat, atau mempunyai penyakit berjangkit, termasuk jangkitan parasit seperti toksoplasmosis atau malaria.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami serangan jantung sebelumnya, reaksi alergi yang teruk, seperti kejutan anaphylactic.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah menghidap strok atau barah.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan, atau produk herba.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami overdosis, reaksi alahan terhadap ubat, atau kesan sampingan yang lebih serius setelah menggunakan omalizumab.

Dos dan Peraturan Penggunaan Omalizumab

Omalizumab akan disuntik secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Suntikan dilakukan di bawah kulit (subkutan / SC). Dos yang diberikan bergantung pada keadaan kesihatan pesakit dan tindak balas badan.

Berikut ini adalah taburan dos omalizumab berdasarkan keadaan pesakit, tahap IgE, dan usia:

Keadaan: Asma

 • Orang dewasa dengan berat 30-90 kg:150–375 mg setiap 4 minggu, dos disesuaikan mengikut tahap IgE serum.
 • Dewasa dengan berat> 90-150 kg: 225-300 mg setiap 4 minggu, dosnya disesuaikan mengikut tahap IgE serum.
 • Kanak-kanak: Dos ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit.

Keadaan: Urtikaria idiopatik kronik

 • Matang: 300 mg setiap 4 minggu
 • Kanak-kanak: Dos ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit.

Cara Menggunakan Omalizumab dengan Betul

Suntikan Omalizumab akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor melalui suntikan di bawah kulit pesakit. Pada awal pentadbiran ubat, pemantauan rapi diperlukan, kerana ubat ini dapat menyebabkan reaksi alergi yang teruk.

Ikuti nasihat dan nasihat doktor anda sekiranya anda menjalani rawatan dengan omalizumab. Jangan berhenti mengambil ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Jalankan kawalan mengikut jadual yang diberikan oleh doktor. Semasa menjalani rawatan dengan omalizumab, anda mungkin diminta untuk menjalani ujian alergi kulit, ujian fungsi paru-paru, atau ujian darah lengkap.

Interaksi Omalizumab dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui dengan pasti interaksi ubat yang boleh berlaku apabila omalizumab digunakan dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, omalizumab dapat mengurangkan keberkesanan ubat antiparasit.

Untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda sedang atau akan mengambil ubat lain semasa mengambil omalizumab.

Kesan Sampingan dan Bahaya Omalizumab

Omalizimab boleh menyebabkan reaksi anafilaksis, yang dapat dicirikan oleh sesak nafas kerana penyempitan saluran udara (bronkospasme), hipotensi, pingsan, gatal-gatal, atau angioedema. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala ini.

Kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan omalizumab termasuk:

 • Lebam, bengkak, sakit, atau kerengsaan di tempat suntikan
 • Sakit kepala atau pening

Lakukan pemeriksaan kepada doktor sekiranya aduan di atas tidak mereda atau malah bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Kesakitan dada yang teruk, kelemahan pada satu sisi badan, berpeluh berlebihan, gangguan penglihatan, pertuturan kabur, atau kekeliruan
 • Mati rasa atau kesemutan di lengan atau kaki
 • Sesak nafas atau batuk darah
 • Demam, tidak sihat, sakit tekak, atau batuk yang tidak hilang