Keluarga

Perhatikan, ini adalah tingkah laku baik ibu bapa yang mungkin ditiru oleh anak-anak

Kanak-kanak melihat, kanak-kanak lakukan. " Pepatah ini benar, kamu tahu. Tingkah laku ibu bapa yang baik yang dilihat oleh anak-anak juga cenderung membentuk watak dan tabiat mereka. Oleh itu, apakah tabiat baik ibu bapa yang boleh ditiru oleh anak-anak?

Secara amnya, anak-anak akan mula meniru tingkah laku ibu bapa mereka dari usia 1 tahun. Pada usia ini, kemahiran motorik dan kognitif kanak-kanak telah berkembang, sehingga anak-anak dapat memperhatikan lingkungan sekitarnya dengan lebih baik dan juga memiliki kemampuan untuk mempraktikkannya.

Tingkah Laku Ibu Bapa yang Boleh Ditiru oleh Anak-anak

Kanak-kanak dapat meniru apa sahaja yang mereka lihat, termasuk penggunaan bahasa dan tingkah laku sosial. Berikut adalah beberapa tabiat baik ibu bapa yang dapat ditiru oleh anak-anak:

1. Disiplin

Disiplin adalah sikap mematuhi peraturan yang telah dibuat. Sekiranya Ibu dan Ayah selalu menerapkan sikap ini, Si Kecil juga akan mengikuti dan menghormati peraturan yang berlaku. Contohnya, jika Ibu dan Ayah selalu merapikan sesuatu semasa mereka menggunakannya, si kecil anda juga boleh berkelakuan sama.

2. Jujur

Kejujuran mesti ditanamkan sejak usia dini kerana boleh memberi kesan pada hubungan sosial ketika anak itu dewasa. Seboleh-bolehnya, elakkan berbohong atau berbohong untuk kebaikan.bohong sunat). Ketidakjujuran yang dilakukan oleh Ibu dan Ayah di hadapan Si Kecil dapat dirakam dan ditiru olehnya.

3. Sopan

Mengajar anak-anak mengenai adab mesti bermula dari ibu bapa. Tunjukkan kepada si kecil anda cara berinteraksi dengan orang lain dengan baik. Senyum ketika bercakap dengan orang lain, ucapkan terima kasih setelah diberi pertolongan, dan minta maaf apabila anda melakukan kesalahan.

Dengan melihat sikap ini pada Ibu dan Ayah, anak anda juga akan mengamalkannya ketika berkomunikasi dengan orang lain. Sikap ini juga dapat mengelakkan si kecil menjadi pelaku buli.

4. Bekerja dengan bersungguh-sungguh

Sifat ingin bekerja keras mesti ditanamkan sejak kecil agar anak-anak dapat membesar untuk berdikari. Untuk memupuk sikap ini, ibu bapa mesti menjadi contoh yang baik terlebih dahulu. Dengan cara itu, tingkah laku ini akan tertanam dalam diri anak itu sendiri.

5. Hidup sihat

Kelakuan baik lain yang akan ditiru oleh kanak-kanak adalah corak kehidupan. Apabila Ibu dan Ayah mengamalkan gaya hidup sihat, seperti makan makanan sihat dan bersenam secara teratur, si kecil akan melakukan perkara yang sama. Mengamalkan gaya hidup sihat ini dapat menghalangnya daripada menghidap kegemukan dan pelbagai penyakit pada masa akan datang.

Anak-anak hampir selalu meniru apa yang ibu bapa mereka lakukan. Oleh itu, bapa dan ibu perlu mencontohi tingkah laku dan sikap yang baik pada anak-anak mereka. Lakukan tabiat baik ini secara konsisten, agar si kecil anda termotivasi untuk terus memelihara perkara baik yang telah diajarkan oleh Ibu dan Ayah.

Selain itu, hindari melakukan kebiasaan buruk, seperti mudah marah, mengeluh, atau bergosip, kerana ini juga dapat ditiru oleh Si Kecil.

Tidak ada ibu bapa yang sempurna. Ibu dan Ayah mungkin juga sukar untuk mempraktikkan ini. Namun, itu tidak bermaksud Ibu dan Ayah tidak berpeluang belajar menjadi ibu bapa yang lebih baik, bukan?

Untuk menolong, Ibu dan Ayah dapat kamu tahu berbincang dengan rakan atau keluarga yang juga mempunyai anak. Berkongsi pengalaman dan mendengar masalah atau pendapat orang lain boleh menjadi motivasi yang baik untuk Ibu dan Ayah.

Sekiranya Ibu dan Ayah merasakan Si Kecil mempunyai tingkah laku atau tabiat buruk. Cuba tinjau diri anda dan perlahan-lahan mengubahnya sambil menjadi contoh yang baik untuknya. Namun, jika anda merasa sukar dan tingkah laku si kecil anda membimbangkan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?