Keluarga

7 Langkah Yang Perlu Dikuatkan Semasa Bersalin

Ssemasa prosesmelahirkan, Ibu akan memerlukan banyak kuasa. Oleh itu, penting bagi ibu-ibu untuk mengekalkan stamina agar mereka tidak letih semasa melahirkan. Ayuh, Lihat petua yang boleh anda lakukan untuk memastikan ibu anda bertenaga semasa melahirkan.

Ibu dinasihatkan untuk membuat persediaan yang teliti sebelum melahirkan, termasuk bersiap untuk bertenaga semasa proses tersebut. Bukan hanya ketika anda ingin melahirkan secara normal, anda juga perlu menyiapkan tenaga yang cukup untuk melahirkan dengan pembedahan caesar.

Petua untuk kekal bertenaga untuk bersalin yang lancar

Proses melahirkan dapat disamakan dengan latihan fizikal yang keras, kerana selama proses tersebut, otot-otot rahim ibu akan bekerja keras. Baiklah, agar otot rahim dapat berfungsi dengan optimum dan proses kelahiran berjalan lancar, anda memerlukan banyak tenaga.

Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk terus bertenaga semasa bersalin:

1. Sediakan barang yang diperlukan

Persiapan yang teliti sebelum melahirkan akan membuat anda berasa lebih tenang dan lebih bertenaga semasa proses persalinan.

Ibu dapat menyediakan barang yang akan dibawa semasa proses penghantaran sejak dulu lagi. Jangan lupa untuk menyediakan pakaian yang cukup untuk Ibu dan Ayah, okey?

2. Wujudkan suasana bilik rawatan yang selesa

Bilik rawatan yang selesa dapat menjadikan anda lebih bertenaga dan menjadikan proses bersalin berjalan lancar. Oleh itu, adalah mustahak bagi ibu untuk menyediakan bilik rawatan yang ideal sebelum menghampiri waktu bersalin.

Ibu juga boleh membawa barang-barang yang menjadikan bilik rawatan lebih selesa, seperti aromaterapi, bantal, buku, atau majalah kegemaran.

3. Dengarkan muzik kegemaran anda

Jangan lupa mengatur senarai main Muzik kegemaran ibu sebelum waktu melahirkan. Sebabnya, mendengar muzik kegemaran anda sebelum melahirkan dapat menjadikan anda lebih santai dan bertenaga, kamu tahu.

Di samping itu, anda juga dapat menonton filem atau siri kegemaran anda ketika anda hampir tiba waktu penghantaran.

4. Lakukan senaman ringan

Selain menjadikan ibu lebih bertenaga semasa melahirkan anak, melakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, juga dapat mempermudah proses kelahiran. Untuk melakukan ini, anda boleh berjalan-jalan santai di luar bilik rawatan atau di sekitar hospital.

5. Dapatkan urutan ringan

Urutan ringan di bahagian kaki dan punggung dapat melegakan kesakitan yang anda alami sebelum melahirkan, agar anda lebih bertenaga. Sekiranya sukar untuk mengurut badan anda sendiri, anda boleh meminta bantuan suami untuk mengurut perlahan badan anda.

6. Penggunaan makanan dan minuman yang meningkatkan tenaga

Contoh makanan yang dapat meningkatkan tenaga ibu ketika melahirkan adalah sup, yogurt, biskut biasa, atau roti. Sementara itu, minuman yang boleh anda minum adalah air atau minuman isotonik, seperti air kelapa asli.

7. Jauhi pemikiran negatif

Rasa takut akan melahirkan adalah sangat semula jadi, terutamanya jika anda pertama kali melahirkan. Namun, anda harus berusaha untuk tetap positif, agar rasa takut tidak membuat badan anda lemah dan mengganggu proses kelahiran.

Apabila anda merasa takut, cubalah bayangkan perkara-perkara menyeronokkan yang akan anda jalani di masa hadapan bersama anak kecil anda. Di samping itu, anda juga boleh membuat penegasan positif kepada diri sendiri (penegasan).

Anda boleh membuat penegasan dengan menulis ayat yang baik yang dapat menguatkan anda, seperti "Saya siap menghadapi proses kelahiran dengan baik", "Saya mempunyai cukup tenaga untuk melahirkan bayi saya", "Saya gembira kerana tidak lama lagi saya akan bertemu dengan bayi saya", dan pelbagai ayat penguat yang lain.

Nah, selain melakukan perkara-perkara di atas agar bertenaga semasa melahirkan anak, anda juga perlu menjaga stamina dan kesihatan semasa hamil. Jangan lupa, berjumpa doktor dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan Ibu dan Anak Kecil dalam kandungan.