Kesihatan

Gejala Alergi Selsema pada Kanak-kanak dan Pencegahannya

Alergi sejuk pada kanak-kanak umumnya dicirikan oleh lebam atau kemerahan pada kulit ketika dia berada di tempat yang sejuk. Namun, anda tidak perlu risau, kerana dengan mengenali simptom dan cara mencegahnya, si kecil dapat mengelakkan alahan sejuk.

Alergi sejuk pada kanak-kanak adalah reaksi sistem imun terhadap suhu sejuk yang menyebabkan gejala seperti kemerahan, bengkak, dan gatal-gatal pada kulit di bahagian tertentu badan.

Walaupun keadaan ini dianggap berkaitan dengan keturunan dan jangkitan virus, penyebab sebenar reaksi tubuh terhadap suhu sejuk masih belum diketahui.

Gejala Alergi Selsema pada Kanak-kanak

Gejala alergi sejuk biasanya muncul setelah kulit terdedah kepada suhu sejuk selama beberapa minit, sama ada udara, air, atau objek sejuk seperti ais. Selain itu, keadaan ini juga lebih berisiko muncul ketika keadaan udara berangin dan lembap.

Berikut adalah beberapa gejala dan tanda alergi selesema yang mungkin dialami oleh anak anda:

  • Kulit terasa gatal dan lebam atau gatal-gatal muncul di bahagian badan yang terdedah kepada suhu sejuk
  • Tangan menjadi bengkak setelah mengendalikan objek sejuk
  • Tompok-tompok merah muncul di kulit
  • Bibir dan tekak menjadi bengkak setelah memakan makanan atau minuman sejuk

Walaupun jarang berlaku, sesetengah orang dengan alergi sejuk juga dapat mengalami kejutan anafilaksis, yang merupakan reaksi alergi yang teruk yang dicirikan oleh penurunan tekanan darah, degupan jantung yang cepat, berdebar-debar dada, sesak nafas, dan penurunan kesedaran.

Rawatan Alergi Selsema

Rawatan alergi sejuk lebih bertujuan untuk melegakan gejala yang muncul dan mencegah gejala kembali pada masa akan datang. Berikut adalah beberapa jenis ubat yang boleh digunakan untuk melegakan atau mencegah gejala alergi selesema pada kanak-kanak:

1. Antihistamin

Antihistamin adalah sejenis ubat yang biasa digunakan untuk melegakan gejala alergi, termasuk alergi selesema. Ubat ini berfungsi dengan mencegah histamin daripada mencetuskan reaksi alergi di dalam badan.

Beberapa jenis ubat, termasuk antihistamin, termasuk: klorpheniramine, loratadine, cetirizine, dan desloratadine.

2. Antagonis Leukotriena

Leukotriene adalah bahan yang berperanan mencetuskan kemunculan gejala alergi dan serangan asma. Walaupun ubat ini biasa digunakan untuk mengobati asma, antagonis leukotriena juga dapat diberikan kepada penderita alergi sejuk untuk mengurangkan gejala alergi yang muncul.

3. Antidepresan

Ubat antidepresan umumnya diberikan kepada orang yang mengalami kegelisahan dan kemurungan. Namun, dalam kes alergi sejuk yang tidak dapat ditingkatkan dengan ubat lain, antidepresan juga dapat diberikan untuk membantu meredakan gejala alergi sejuk.

4. Kortikosteroid

Ubat ini berfungsi dengan menekan sistem imun, sehingga mengurangkan gejala alergi.

Kortikosteroid biasanya diberikan hanya untuk waktu yang singkat, kerana penggunaan jangka panjang dapat menyebabkan kesan sampingan yang teruk, seperti glaukoma, kehilangan tulang, dan sistem kekebalan tubuh yang lemah.

5. Goncangkan serbuk calamin

Serbuk goncang calamin Ia dapat digunakan untuk menghilangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh alergi sejuk. Untuk menggunakannya, sapukan losyen calamin pada kawasan kulit yang terdedah kepada udara sejuk.

Penggunaan ubat untuk meredakan gejala alergi sejuk perlu disesuaikan dengan keadaan setiap anak, keparahan gejala yang muncul, dan petunjuk perubatan mengikut hasil pemeriksaan doktor.

Dalam kes tertentu, doktor juga akan mencadangkan terapi desensitisasi untuk merawat alahan, termasuk alergi sejuk.

Cara Mencegah Alergi Selsema pada Kanak-kanak

Beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah gejala alergi selesema pada kanak-kanak adalah:

  • Jauhkan kanak-kanak dari udara sejuk atau objek.
  • Elakkan memberi makanan dan minuman sejuk kepada anak anda untuk mengelakkan pembengkakan saluran udara.
  • Ambil ubat mengikut preskripsi doktor.
  • Pastikan anak anda memakai pakaian tebal dan perlindungan lain, seperti sarung tangan, selendang, dan kaus kaki, sebelum mereka keluar dalam cuaca sejuk.
  • Sekiranya anak anda ingin berenang, cubalah meletakkan tangan atau kaki mereka di kolam terlebih dahulu dan tunggu sebentar untuk mengetahui apakah mereka mempunyai reaksi alergi.

Kaedah pencegahan di atas hanya dapat menjauhkan kanak-kanak dari gejala alergi sejuk. Walau bagaimanapun, jika gejala alergi sejuk pada kanak-kanak sering berulang atau jika gejala alergi yang dialami oleh kanak-kanak agak parah, seperti sesak nafas atau pingsan, segera bawa anak ke doktor supaya rawatan yang sesuai dapat diberikan.