Kesihatan

Cara menjaga kesihatan lelaki berusia 50 tahun ke atas

Terdapat pelbagai cara untuk menjaga kesihatan tubuh lelaki berusia 50 tahun. Ini penting untuk dilakukan, kerana seiring bertambahnya usia, daya tahan tubuh akan menurun.

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan lelaki 50 tahun ke atas adalah dengan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Semakin tua anda, semakin besar risiko anda mengalami masalah kesihatan. Pada lelaki, peningkatan usia akan meningkatkan risiko penyakit tertentu, seperti gangguan prostat, penyakit jantung, strok, demensia, atau diabetes.

Tetapi jika anda rajin mengurus badan anda dan dapat menguruskan tekanan, masalah kesihatan yang berkaitan dengan usia boleh diperlahankan atau bahkan dapat dicegah.

Lakukan Pemeriksaan Kesihatan

Tidak pernah terlalu awal atau terlambat untuk mengubah tabiat buruk dan memulakan yang baik. Ayuh, perhatikan badan anda dengan mempraktikkan cara menjaga tubuh badan yang sihat untuk lelaki 50 tahun ke atas dengan mengunjungi hospital untuk pemeriksaan kesihatan.

Pemeriksaan kesihatan secara berkala seperti yang disarankan oleh doktor anda dapat mendorong anda untuk memperbaiki gaya hidup anda. Pemeriksaan kesihatan dapat membantu mengungkapkan tanda-tanda atau amaran awal penyakit yang boleh menyerang dan mungkin dihidapi. Dengan cara ini penyakit dapat dikesan lebih awal, dan dapat diatasi dengan lebih cepat.

Dalam pemeriksaan kesihatan, Terdapat beberapa pemeriksaan kesihatan penting yang harus dilakukan. Doktor akan memulakan dengan menelusuri sejarah perubatan anda dan keluarga anda, dan kemudian menjalani pemeriksaan fizikal yang lengkap. Mulai dari berat badan, tekanan darah, detak jantung, dan pernafasan, hingga pemeriksaan fisik kepala-ke-kaki, seperti:

 • Indeks jisim badan, untuk mengetahui sama ada status pemakanan anda.
 • Keupayaan visual cenderung merosot seiring bertambahnya usia. Penyakit mata seperti glaukoma, katarak, retinopati diabetes dan degenerasi makula, boleh mempengaruhi mereka yang telah memasuki usia tua.
 • Telinga, hidung dan tekak, untuk menilai kesihatan organ bau, pendengaran, pernafasan dan pencernaan.
 • Gigi, perlu diperiksa sekurang-kurangnya sekali setahun untuk menjaga kesihatan gigi.
 • Pemeriksaan jantung, bermula dari ukuran jantung hingga kadar degupan jantung.
 • Tabiat merokok, pencemaran udara, pengaruh persekitaran dan gaya hidup boleh mempengaruhi fungsi paru-paru anda. Doktor boleh melakukan pemeriksaan paru-paru untuk menilai kesihatan organ dan fungsinya untuk kesihatan tubuh.
 • Pemeriksaan organ pencernaan seperti perut dan usus juga penting, untuk menilai fungsi, dan mengesan penyakit seperti keganasan atau barah, misalnya melalui pemeriksaan endoskopi.
 • Pemeriksaan hati dan limpa.
 • Kesihatan kulit, sama ada terdapat tahi lalat atau jeragat yang pelik.
 • Adakah terdapat benjolan yang tidak biasa.
 • Prostat, terutamanya jika terdapat sejarah keluarga kanser prostat. Ia juga berguna dalam mengesan kelenjar prostat yang membesar.

Di samping itu, doktor juga boleh mencadangkan pemeriksaan sokongan jika diperlukan, seperti ujian darah, sinar-X, rekod jantung, kepadatan tulang, angiografi, hingga biopsi jika terdapat ketulan yang mencurigakan.

Mengawal Pengambilan Makanan yang Dimakan

Selain memeriksa keadaan fizikal badan dari kepala hingga kaki, cara lain untuk mengekalkan tubuh yang sihat untuk lelaki 50 tahun ke atas adalah dengan mengawal pengambilan makanan dan minuman yang dimakan.

Terdapat beberapa makanan yang disyorkan untuk dimakan oleh lelaki berusia 50 tahun ke atas, termasuk:

 • Acuan

  Mengandungi kalium atau kalium yang dapat menurunkan tekanan darah.

 • Ceri

  Menurut penyelidikan, ceri mampu mengembalikan fungsi otot, menghalang keradangan otot, mengurangkan kesakitan pada otot, membantu mengurangkan sakit gout dan osteoartritis, dan mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang.

 • Telur

  Telur kaya dengan kandungan protein sehingga dapat membantu mengatasi jisim otot yang berkurang. Selain itu, kandungan lutein dalam telur dapat mengurangkan risiko degenerasi makula, keadaan mata yang dapat menyebabkan kebutaan.

 • Coklat gelap

  Kaya dengan antioksidan yang dapat membantu mengurangkan keradangan, risiko penyakit jantung, melindungi sel tubuh dari kerosakan, dan meningkatkan kadar kolesterol HDL yang baik.

 • Beri

  Menurut penyelidikan, buah beri dapat mengurangkan risiko barah dan mencegah pertumbuhan sel barah.

 • Alpukat

  Alpukat kaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang menyihatkan jantung dan membantu menurunkan kadar kolesterol.

 • Kacang

  Mampu menurunkan kadar kolesterol LDL buruk, mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, mengurangkan tekanan darah dan kadar gula darah.

Sementara itu, makanan yang harus dielakkan termasuk:

 • Makanan yang tinggi lemak.
 • Coklat putih paling baik dielakkan kerana kebanyakannya dibuat dari lemak tumbuhan dan gula tambahan. Ini menjadikan coklat putih tinggi kalori.
 • Daging merah dengan lemak.
 • Acar, kerana mengandungi banyak garam yang dapat menyebabkan ketahanan cairan dan meningkatkan tekanan darah.

Aktiviti Sokongan Hidup Sihat

Cara-cara berikut untuk mengekalkan tubuh yang sihat untuk lelaki 50 tahun ke atas adalah melakukan aktiviti fizikal untuk menyokong kehidupan yang sihat, seperti:

 • Senaman Aerobik

  Senaman aerobik atau sering disebut kardio seperti berjalan kaki, berbasikal atau berenang disyorkan untuk dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya selama 10 minit setiap hari atau 150 minit seminggu. Sukan ini bagus untuk pernafasan, kesihatan jantung dan otot badan.

 • Lakukan hobi yang anda gemari

  Menyalurkan aktiviti fizikal dengan mengejar hobi yang anda nikmati juga boleh menjadi pilihan. Hobi berkebun, misalnya, dapat menjaga bentuk badan kerana hobi ini mengharuskan anda untuk terus bergerak.

Selain melakukan aktiviti fizikal di atas, disarankan juga untuk memenuhi keperluan tidur nyenyak. Waktu tidur yang sesuai untuk lelaki berusia 50 tahun ke atas adalah antara 7-8 jam.

Terdapat pelbagai cara untuk menjaga kesihatan tubuh lelaki berusia 50 tahun. Sebagai tambahan kepada kaedah yang disyorkan di atas, anda juga perlu berhenti merokok, minum alkohol, atau tabiat lain yang boleh membahayakan kesihatan anda. Berunding dengan doktor untuk mengetahui cara menjaga kesihatan badan yang sesuai, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa.