Kehidupan yang sihat

Nikmati Kelebihan Muesli sebagai Pilihan Sarapan yang Sihat

Menggabungkan muesli sebagai menu sarapan setiap hari adalah pilihan yang sangat tepat. Selain rasa sedap yang dapat menaikkan semangat pagi anda, makanan ini juga kaya dengan pelbagai nutrien dan baik untuk kesihatan.

Muesli adalah gandum utuh dicampur dengan biji-bijian, kacang-kacangan dan buah kering. Muesli sebenarnya tidak jauh berbeza dengan granola. Kedua-duanya terbuat dari oat dan mempunyai campuran. Perbezaannya adalah bahawa oat dalam granola biasanya manis dan dipanggang, sedangkan muesli tidak.

Muesli biasanya dihidangkan sejuk. Caranya adalah dengan merendam muesli dalam susu, yogurt, atau jus buah, kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman. Namun, muesli juga boleh dimasak dengan mendidih dalam air mendidih.

Fakta Pemakanan Muesli

Muesli termasuk dalam kumpulan makanan bijirin yang dianggap paling sihat daripada jenis bijirin yang lain. Oat adalah makanan yang tinggi serat dan beta-glukan, dan rendah lemak dan gula.

Selain daripada oat, nutrien yang terdapat dalam muesli bergantung pada bahan makanan yang dicampur dengan oat. Anda boleh menentukan bahan sihat mana yang ingin dicampurkan untuk membuat muesli. Namun, ada juga muesli yang dibungkus sepenuhnya bersama campurannya.

Berikut adalah jenis bahan makanan yang biasanya terdapat di muesli dan kandungan nutriennya:

  • Biji-bijian utuh, yang mengandungi banyak serat termasuk beta glukan
  • Kacang, yang mengandungi protein dan asid lemak omega-3
  • Buah kering, yang mengandungi serat, vitamin E, C, dan B12
  • Susu kedelai, susu badam, susu sapi, atau yogurt, yang mengandung vitamin, zat besi, kalsium, fosforus, dan magnesium

Sekiranya anda mencampurkan bahan muesli anda sendiri, pastikan anda memilih campuran yang sihat, semula jadi, dan tidak tinggi gula atau bahan pengawet.

Pelbagai Khasiat Makan Muesli

Melihat banyak nutrien yang terkandung dalam muesli, tidak menghairankan bahawa jenis bijirin ini memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan muesli yang dapat anda perolehi jika anda menggunakannya secara teratur:

1. Menjadikan anda kenyang lebih lama

Makanan kaya serat seperti muesli memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan, sehingga membuat perut terasa kenyang lebih lama. Dengan cara itu, anda boleh makan lebih sedikit dalam sehari. Ini tentu akan menyumbang kepada penurunan berat badan.

2. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kandungan serat yang tinggi dalam muesli juga dapat membantu menjaga sistem pencernaan yang sihat, dari menjaga bakteria baik dalam usus hingga melancarkan pergerakan usus.

3. Menjaga kesihatan jantung

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan muesli secara berkala dapat menjaga jantung yang sihat dan menurunkan kadar kolesterol darah hingga 10%. Ini boleh berlaku kerana peranannya beta glukan dari serat gandum sebagai salah satu nutrien penting yang terkandung dalam muesli.

4. Mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2

Beta glukan pada muesli juga dapat mengawal kadar gula darah yang normal. Ini dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Bagi pesakit diabetes, muesli boleh menjadi menu sarapan yang lazat dan sihat.

Muesli adalah pilihan sarapan sihat yang baik untuk pengambilan biasa. Pelbagai kandungan nutrisi di dalamnya mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Walaupun begitu, pengambilan muesli sahaja tidak cukup untuk memenuhi diet seimbang.

Selain muesli, anda juga perlu memenuhi keperluan pemakanan anda dengan berbagai makanan lain, mulai dari ubi, daging, telur, ikan, hingga sayur-sayuran dan buah-buahan. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai makanan dan gaya hidup sihat yang sesuai dengan keperluan badan anda.