Kesihatan

Cara Sihat Memproses Daging Merah

Suka makan daging merah, seperti daging lembu, sate daging kambing, atau sosis daging lembu? Berhati-hati,tMakan daging jenis ini dengan kerap boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit, sebagai contohpenyakit jantung, diabetes, dan barah usus besar.

Seperti namanya, daging merah adalah daging yang berwarna merah ketika tidak dimasak. Daging ini dapat diproses dan diawetkan menjadi daging asap, sosis, rendang, ham, bebola daging lembu, atau daging burger yang disumbat (patty).

Daging merah sebenarnya merupakan sumber protein, zat besi, vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh. Namun, jika dikonsumsi terlalu kerap, daging merah sebenarnya boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan. Banyak penyakit boleh timbul disebabkan oleh pengambilan daging merah yang kerap, termasuk usus buntu, barah usus besar, barah pankreas, barah payudara, penyakit jantung, dan diabetes.

Memilih Jenis dan Kaedah Mengubah Memproses

Makan daging merah terlalu banyak memang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh makan daging merah sama sekali. Daging merah masih boleh dimakan, cuma anda perlu memperhatikan bahagian dan bagaimana ia diproses.

Harap maklum bahawa 100 gram daging merah adalah jumlah maksimum yang boleh dimakan setiap hari. Sebagai anggaran, 100 gram daging merah berukuran kira-kira setengah keping roti putih. Adapun daging merah yang diproses, seperti sosej dan ham, penggunaannya disyorkan tidak melebihi 70 gram sehari. Di samping itu, pilih daging yang mengandungi kurang lemak.

Sekiranya anda gemar makan daging merah, berikut adalah beberapa cara untuk memproses daging merah agar tetap sihat untuk dimakan:

  • Makan daging merah tanpa lemak, terutama daging yang berakhir dengan 'loin', seperti tenderloin atau sirloin.
  • Gantikan daging lembu atau daging kambing dengan ayam atau makanan laut.
  • Semasa memasak makanan menggunakan sosis daging lembu, banyakkan sayur-sayuran dan ganti sebahagian sosej dengan potongan ayam.
  • Keluarkan lemak dari daging sebelum dimasak.
  • Memproses daging merah pada suhu tinggi boleh menyebabkan makanan melepaskan zat yang meningkatkan risiko barah. Oleh itu, elakkan memanggang dan menggoreng daging merah dengan api yang terlalu tinggi. Gunakan api sederhana, tetapi masak sedikit lebih lama.
  • Putar daging dengan kerap semasa memanggang atau menggoreng.
  • Pastikan daging dimasak cukup lama untuk membunuh kuman di dalamnya, tetapi elakkan memasaknya terlalu lama. Daging merah yang dimasak sebenarnya mengandungi lebih banyak bahan penyebab barah.
  • Proses daging merah dengan memanggang, menumis, mengukus, atau membuat sup. Keluarkan lemak setelah daging kecoklatan.
  • Keluarkan kulit dan lemak di bawah kulit sebelum diproses.

Makan daging merah tidak apa-apa, tetapi anda harus memperhatikan bahagian dan cara memasaknya, terutamanya jika anda mempunyai sejarah gout dan kolesterol. Agar kesihatan tubuh Anda terjaga dengan baik, selain menggunakan diet yang sihat, Anda juga disarankan untuk berolahraga secara teratur, cukup istirahat, dan berhenti merokok.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found