Kehidupan yang sihat

Sebab Mengapa Mendaki Gunung Memerlukan Persiapan yang mencukupi

Mendaki gunung telah menjadi aktiviti yang popular di kalangan kanak-kanak dan remaja. Namun, kerana kawasan itu tidak mudah, maka persiapan mendaki gunung mesti diawasi dengan teliti.

Melancong ke tempat tinggi, termasuk mendaki gunung, adalah aktiviti yang berat. Ketika mendaki gunung dengan ketinggian tertentu, tekanan oksigen di udara akan berkurang. Inilah yang dapat membuat seseorang mengalami masalah kesihatan ketika berada di tempat tinggi tanpa persiapan yang baik.

Pastikan Memhlmperhatikan faktor keselamatan

Terdapat beberapa persiapan untuk mendaki gunung yang mesti dilakukan oleh pendaki, salah satunya adalah dengan menyediakan peralatan pendakian. Untuk mendaki gunung dapat dilakukan dengan baik, seorang pendaki mesti membawa peralatan yang tepat. Selain mempermudah, penyediaan peralatan pendakian gunung yang tepat juga berguna untuk menjaga keamanan. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian termasuk:

 • Pastikan keadaan kesihatan

  Sebelum mendaki gunung, persiapan yang sangat penting untuk dilakukan adalah memastikan keadaan kesihatan anda sangat baik untuk perjalanan. Sekiranya anda pernah mempunyai sejarah penyakit tertentu seperti tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung, maka sebelum mendaki gunung, anda perlu berjumpa doktor untuk memastikan keadaan kesihatan anda sesuai untuk perjalanan. Dianjurkan juga sekurang-kurangnya 48 jam sebelum mendaki gunung untuk tidak minum alkohol atau melakukan terlalu banyak aktiviti fizikal.

 • Pakaian sesuai

  Persiapan untuk mendaki gunung pertama yang mesti dipertimbangkan adalah mengenai pakaian. Pakaian yang dipakai adalah salah satu faktor utama keselamatan dan keselesaan dalam pendakian. Dengan pakaian, pergerakan dan manuver yang betul semasa pendakian akan lebih mudah dilakukan. Kerana medan yang akan dilalui akan melibatkan ketinggian, pastikan pakaian yang anda pakai dapat melindungi diri anda dari keadaan cuaca yang ada di sana. Perubahan keadaan cuaca juga mesti dijangkakan.

 • Kasut dan tongkat yang betul

  Memakai kasut yang betul boleh menjadi kunci untuk menakluki kawasan pendakian. Kasut yang sesuai dengan tepat di kaki akan memberikan keselesaan, kestabilan, dan tapak kaki. Sekiranya kenaikan di kawasan berbatu, gunakan tongkat atau dua batang tebu untuk membantu menjaga keseimbangan di kawasan yang tidak rata dan membantu mengurangkan kesan hentakan pada lutut, pinggul, pergelangan kaki dan pinggang belakang.

 • Bawa makanan dan air secukupnya

  Persiapan untuk mendaki gunung seterusnya adalah bekalan makanan dan air yang mencukupi. Oleh kerana puncak gunung cenderung jauh dari orang ramai, pastikan membawa makanan dan minuman yang mencukupi. Pastikan beg galas yang anda gunakan sesuai dan sesuai untuk membawa peralatan.

Masalah Kesihatan Yang Mungkin Muncul

Salah satu masalah kesihatan yang berpotensi dialami oleh pendaki adalah Penyakit ketinggian atau penyakit ketinggian. Penyakit ini biasanya menyerang apabila seseorang tidak mendapat cukup oksigen pada ketinggian. Gejala yang timbul dari gangguan ini adalah sakit kepala, hilang selera makan, dan sukar tidur.

Gejala lain yang mungkin muncul termasuk kelemahan, keletihan, sakit perut, muntah, dan pening. Kemunculan penyakit ini biasanya disebabkan oleh pendakian yang terlalu cepat dari dataran rendah ke dataran dengan ketinggian 2.400 meter atau lebih.

Sekiranya keadaan ini berkembang lebih teruk, penyakit ketinggian kemudian akan berkembang menjadi dua jenis, edema paru atau edema otak kerana ketinggian. Yang pertama disebabkan oleh terlalu banyak cecair di paru-paru, sementara yang kedua disebabkan oleh terlalu banyak cairan yang menumpuk di otak.

Gejala yang mungkin muncul jika penyakit ketinggian meningkat ke tahap yang teruk termasuk:

 • Mengalami sesak nafas.
 • Kulit dan kuku berwarna kebiruan, yang merupakan tanda kekurangan oksigen. Batuk yang kerap adalah tanda berlebihan cecair di paru-paru.
 • Keluar kahak. Sputum mungkin berbusa dan berwarna merah jambu yang menunjukkan adanya darah yang berasal dari tisu paru-paru yang rosak.
 • Degupan jantung
 • Tidak dapat duduk atau berjalan dengan betul.
 • Selalunya berkelakuan tidak masuk akal, seperti tidak mahu mengakui gejala.

Cara Mencegah dan Mengubati Penyakit Ketinggian

Untuk mengelakkan penyakit ketinggian yang mungkin terjadi semasa mendaki gunung, pendaki harus mengambil langkah berjaga-jaga. Tindakan yang paling berkesan adalah naik perlahan ketika anda ingin mencapai puncak atau ketinggian tertentu. Selain itu, pendaki juga harus membatasi aktiviti pada tahap awal pendakian untuk meminimumkan risiko terkena penyakit ini.

Sekiranya anda mengalami penyakit ketinggian akut semasa mendaki gunung, cubalah bertenang dan jangan panik. Keadaan ini bukanlah keadaan yang serius dan boleh pulih sendiri dengan rehat yang cukup. Sekiranya perlu, ambil ubat analgesik untuk mengurangkan kesakitan. Gejala penyakit ketinggian akut juga dapat dikurangkan dengan memenuhi keperluan cecair badan.

Sekiranya keadaan semakin teruk dan cara mengurangkan gejala masih tidak berfungsi, lebih baik pendaki turun ke tempat yang lebih rendah. Pendaki perlu menjalani pemeriksaan perubatan segera untuk memastikan pernafasannya selamat dan tanda-tanda vitalnya normal. Langkah lain yang dapat membantu adalah memberi oksigen dari silinder oksigen mudah alih.

Keadaan kesihatan yang merosot boleh berlaku semasa mendaki gunung, jadi pendaki harus menyediakan peralatan yang mencukupi untuk menjangkakan perkara seperti ini. Sekiranya anda mengalami gejala tertentu semasa mendaki gunung, segera dapatkan bantuan dan jangan memaksa diri untuk mendaki.