Keluarga

Bilakah Bayi Boleh Minum Jus?

Buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai banyak nutrien penting yang diperlukan oleh bayi. Sekiranya anak kecil anda tidak suka menikmati buah-buahan atau sayur-sayuran secara langsung, anda boleh menyelesaikannya dengan membuat minuman jus yang menyegarkan. Namun, memberi jus kepada bayi mempunyai peraturan, kamu tahu, Roti.

Makan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat penting untuk kesihatan bayi. Selain itu, nutrien yang terdapat dalam makanan berwarna-warni ini juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

Sebenarnya, buah-buahan dan sayur-sayuran boleh diberikan kepada bayi sejak berumur 6 bulan atau dia telah mendapat makanan pejal. Walau bagaimanapun, tekstur dan jumlahnya mesti disesuaikan dengan usia dan keperluan si kecil, ya, Bun.

Masa Terbaik untuk Memberi Jus kepada Bayi

Walaupun bermanfaat, pemberian buah-buahan dan sayur-sayuran dalam bentuk jus kepada bayi mesti dilakukan dengan berhati-hati. Jus buah-buahan atau sayur-sayuran, sama ada anda membuat sendiri atau dibungkus, tidak digalakkan untuk diberikan kepada si kecil jika mereka tidak berumur 1 tahun.

Bayi baru lahir yang belum berusia 6 bulan dilarang sama sekali diberi minuman selain susu ibu, termasuk jus buah-buahan dan sayur-sayuran, serta air. Ini kerana pemakanan terbaik yang dapat diterima oleh bayi pada usia itu hanyalah susu ibu atau formula.

Tidak memberikan jus buah dan sayur kepada bayi di bawah 1 tahun, kerana nutrien di dalamnya cenderung dikuasai oleh gula atau garam, tidak seperti susu ibu yang kaya dengan protein, lemak, dan juga prebiotik.

Ibu hanya boleh memberi jus kepada Little One setelah berumur lebih dari 1 tahun dan itu perlu dibatasi. Sekiranya anda minum terlalu banyak jus, si kecil anda takut bahawa mereka tidak akan mempunyai selera makan makanan lain kerana sudah kenyang. Sebenarnya, jus sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan setiap hari.

Dalam memberikan jus kepada anak kecil anda, ada peraturan yang perlu anda ingat, termasuk:

  • Pastikan si kecil anda boleh duduk tegak.
  • Beri jus buah atau sayur menggunakan gelas atau cawan dalam satu porsi untuk satu minuman, bukan dengan botol susu yang boleh digunakan sepanjang hari.
  • Hadkan hidangan jus tidak lebih dari 120 ml dalam sehari.
  • Cairkan jus buah pada kali pertama si kecil mencubanya, jadi dia tidak akan terkejut dengan rasanya.
  • Beri jus si kecil yang mengandungi 100% jus buah.
  • Pilih jus buah dengan rasa halus terlebih dahulu, seperti jus epal atau jus pir.
  • Elakkan menambahkan gula dalam jus.
  • Pilih jus yang telah melalui proses pasteurisasi, jika anda membeli jus yang dibungkus.

sekarangSetelah membaca maklumat di atas, sekarang anda tahu bila bayi anda boleh minum jus dan apakah peraturannya. Memberi jus jika anak kecil anda berumur 1 tahun adalah baik, tetapi bukannya dalam bentuk jus, lebih baik jika anda memberi sayur dan buah si kecil anda dalam bentuk aslinya.

Agar anak anda berminat untuk makan sayur-sayuran dan buah-buahan, anda boleh memprosesnya secara kreatif mungkin, contohnya menjadi salad atau memotong buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi bentuk yang unik.

Sekiranya anak kecil anda masih tidak mahu makan buah dan sayur dalam bentuk apa pun, termasuk jus, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat mengenai makanan alternatif yang dapat memenuhi keperluan pemakanan mereka.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found