Kesihatan

Tekanan Ternyata Mempunyai Manfaat Kesihatan, Anda Tahu!

Banyakorang mahu mengelakkan tekanan. Namun, adakah anda tahu itu tekanan tidak selalu teruk?Tekanan terang satu tepat boleh memberimemberi faedah untuk kesihatan badan, kamu tahu.

Tekanan adalah reaksi tubuh terhadap perubahan dalam kehidupan yang memerlukan penyesuaian. Bukan hanya perubahan negatif, seperti kehilangan orang yang disayangi atau sesuatu yang berharga, perubahan positif kadang-kadang boleh menyebabkan tekanan, misalnya ketika anda dinaikkan pangkat atau baru mempunyai anak.

Pelbagai Manfaat Tekanan untuk Kesihatan

Tekanan yang baik untuk kesihatan bukanlah tekanan atau tekanan kronik di mana penghidapnya tidak dapat melakukan apa-apa dan tidak mempunyai kawalan terhadap keadaan yang dialaminya. Tekanan sedemikian sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Tekanan yang baik untuk kesihatan adalah tekanan dengan tahap rendah dan masih dapat dikawal atau mencari jalan keluar. Beberapa faedah tekanan seperti ini adalah:

1. Meningkatkan fungsiotak

Apabila anda tertekan, anda akan terpaksa berfikir lebih keras. Tanpa anda sedari, ini dapat meningkatkan fungsi otak anda, termasuk ingatan dan kemampuan anda untuk berkonsentrasi. Sebabnya adalah, apabila anda tertekan dan berfikir keras, pengeluaran sebatian kimia di otak disebut neutrofil akan meningkat.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Tekanan juga bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun. Semasa bertindak balas terhadap tekanan, tubuh bersiap untuk menghadapi pelbagai jangkitan dan ancaman dari luar dengan mengeluarkan air interleukin. Bahan kimia ini akan menguatkan sistem imun, walaupun hanya untuk jangka masa yang pendek.

3. Menambah tenaga badan

Hormon adrenalin dan kortisol yang dikeluarkan oleh tubuh ketika stres dapat meningkatkan tenaga badan. Di samping itu, peningkatan tenaga ini juga dibantu oleh hati, yang mengeluarkan lebih banyak glukosa atau gula ketika tertekan.

4. Sayamengasahperibadi Menjadi lebih sukar

Selama ini, anda mungkin takut atau seboleh mungkin menghindari masalah tersebut agar tidak mengalami tekanan. Namun, tekanan dan cabaran sebenarnya dapat menjadikan anda orang yang lebih kuat dan lebih bersedia untuk menghadapi masalah di masa hadapan.

Manfaat tekanan untuk kesihatan badan bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi juga mental. Jadi, kadang-kadang menangani tekanan bukanlah perkara buruk, Macam mana boleh jadi. Belajar menanganinya dengan tenang dan bijaksana, sehingga anda dapat mencari jalan keluar terbaik untuk masalah anda.

Namun, jika tekanan yang anda alami banyak mengganggu aktiviti anda atau bahkan membuat anda sakit, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi atau psikiatri.