Kesihatan

Sodium Picosulfate - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Natrium picosulfat atau natrium picosulfat adalah ubat untuk mengatasi masalah sembelit atau sembelit. Natrium picosulfate tergolong dalam kelas pencahar perangsang. Ubat ini hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Natrium picosulfat berfungsi dengan merangsang lapisan usus, menyebabkan pergerakan pristaltik yang akhirnya akan mendorong najis keluar. Selain merawat sembelit, ubat ini juga digunakan untuk membersihkan usus sebelum pembedahan kolonoskopi atau usus.

Tanda dagangan natrium picosulfat:Laxoberon

Apa itu Sodium Picosulfate

kumpulanUbat preskripsi
Kategori Pencahar perangsang
ManfaatMelegakan sembelit dan membantu membersihkan usus sebelum pembedahan kolonoskopi atau usus.
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Natrium picosulfate untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada natrium picosulfat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTitisan (titisan)

AmaranSebelum Mengambil Sodium Picosulfate

Sebelum menggunakan sodium picosulfate, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Jangan mengambil sodium picosulfate jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami kolitis, penyakit hati, ileus lumpuh, sawan, penyumbatan usus, penyakit jantung, gangguan elektrolit, atau baru-baru ini menjalani pembedahan gastrik atau usus.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami sakit perut, mual, atau muntah yang teruk.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil makanan tambahan, produk herba, atau ubat-ubatan, seperti diuretik atau julap lain.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil sodium picosulfate.

Dos dan Peraturan Penggunaan Natrium Picosulfat

Dos sodium picosulfate ditentukan berdasarkan usia, keadaan pesakit, dan tindak balas badan terhadap ubat tersebut. Secara umum, berikut adalah dos natrium picosulfat berdasarkan tujuannya:

Matlamat: Mengatasi masalah sembelit atau sembelit

 • Matang: 5–10 mg, sekali sehari, diambil pada waktu malam atau pada waktu tidur.

Matlamat: Membantu membersihkan usus sebelum pembedahan atau kolonoskopi

 • Matang: 10 mg, 2 kali sehari, diambil pada waktu pagi dan petang sebelum peperiksaan.
 • Kanak-kanak> 10 tahun: 5–10 mg, diberikan pada waktu malam.

Cara Mengambil Natrium Picosulfat Dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mengambil sodium picosulfate. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Titik natrium picosulfat secara oral (diminum) harus diambil pada waktu malam atau pada waktu tidur. Goncangkan sebotol natrium picosulfat sebelum diminum.

Sekiranya anda terlupa mengambil sodium picosulfate, segera ambil jika waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Anda disarankan untuk minum lebih banyak air, bersenam, atau makan makanan yang mengandung serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, semasa menjalani rawatan dengan sodium picosulfate. Ini bertujuan untuk membantu memulihkan fungsi usus.

Simpan natrium picosulfat pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

InteraksiNatrium Picosulfat dengan Ubat-ubatan Lain

Terdapat beberapa interaksi ubat yang boleh berlaku apabila sodium picosulfate digunakan dengan ubat lain, iaitu:

 • Peningkatan risiko gangguan elektrolit apabila digunakan dengan diuretik atau kortikosteroid
 • Penurunan tahap digoxin dalam darah
 • Berkurangnya keberkesanan sodium picosulfate apabila digunakan dengan antibiotik, seperti doxycycline, eritromisin, atau etambutol

Kesan Sampingan dan Bahaya Natrium Picosulfat

Salah satu kesan penggunaan sodium picosulfate atau julap adalah pergerakan usus yang menjadi lebih kerap atau konsistensi najis menjadi lebih lancar.

Selain itu, kesan sampingan lain, seperti mual, muntah, kembung, sakit perut, atau sakit kepala, juga boleh berlaku. Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau semakin teruk.

Anda mesti berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Cirit-birit dengan kekeringan
 • Pening teruk hingga pingsan
 • Kejang
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur
 • Sakit perut yang sangat berat
 • Terdapat darah di dalam najis
 • Kencing tidak kerap atau jumlah air kencing yang sangat sedikit