Kesihatan

Cansino Vaccine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin CanSino (Ad5-nCoV) adalah vaksin untuk mencegah jangkitan dengan virus Corona atau COVID-19.  Vaksin CanSino adalah salah satu jenis vaksin yang akan digunakan dalam program vaksin gotong royong di Indonesia.

Vaksin CanSino yang dibangunkan oleh CanSino Biologikal Inc. dan Institut Bioteknologi Beijing, di China. Vaksin ini kini sedang menjalani ujian klinikal fasa III di Argentina, Chile, Mexico, Pakistan dan Rusia. Vaksin, juga dikenali sebagai Convidecia, akan diberikan dalam satu dos.

Vaksin CanSino tergolong dalam jenis vaksin vektor viral yang berasal dari adenovirus jenis 5. Vaksin ini berfungsi dengan membuat lonjakan protein Sars-Cov-2 yang akan merangsang tubuh untuk mengenali dan membentuk antibodi yang kemudian dapat memberikan kesan perlindungan ketika tubuh terkena virus Corona yang menyebabkan COVID-19.

Dari hasil ujian klinikal fasa III, untuk mencegah simptomatik COVID-19, vaksin CanSino mempunyai nilai keberkesanan 65.28% setelah 28 hari suntikan dan 68.83% selepas 14 hari suntikan. Sementara itu, untuk mengelakkan berlakunya COVID-19 dengan gejala yang teruk, vaksin ini didakwa mempunyai nilai keberkesanan 90.07% setelah 28 hari suntikan dan 95.47% selepas 14 hari suntikan.

Apa itu Vaksin CanSino

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin Covid-19
ManfaatMencegah jangkitan COVID-19
Digunakan olehMatang
Vaksin CanSino untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada vaksin CanSino diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan vaksin ini.

Bentuk ubatSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menerima Vaksin CanSino

Vaksin CanSino akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan kesihatan. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menerima vaksin CanSino, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin CanSino tidak boleh diberikan kepada orang yang alah kepada salah satu bahan dalam vaksin ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang kehamilan, atau sedang menyusu.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil makanan tambahan, produk herba, atau ubat-ubatan, termasuk jika anda mengambil terapi yang dapat menurunkan sistem imun anda (imunosupresif).
 • Beritahu doktor anda jika anda adalah mangsa COVID-19.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai ARI, sistem kekebalan tubuh yang lemah, HIV / AIDS, demam, diabetes, darah tinggi, penyakit autoimun, penyakit buah pinggang, penyakit paru-paru, penyakit jantung, atau gangguan darah.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alahan selepas suntikan vaksin CanSino.

Dos dan Jadual Vaksin CanSino

Vaksin CanSino diberikan melalui suntikan ke otot (intramuskular / IM) di lengan atas oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Vaksin CanSino diberikan dalam dos tunggal 0.5 ml. Vaksin ini boleh diberikan kepada orang yang berumur 18 tahun ke atas.

Cara Memberi Vaksin CanSino

Vaksin CanSino disuntik ke otot (intramuskular / IM). Suntikan vaksin ini akan dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan kesihatan yang telah ditetapkan untuk perkhidmatan vaksinasi.

Sebelum vaksinasi, kakitangan perubatan akan memeriksa dan mengemukakan soalan untuk menentukan keadaan anda. Sekiranya anda demam, suntikan vaksin akan ditangguhkan.

Setelah proses pemeriksaan selesai dan anda dinyatakan layak untuk vaksinasi, kawasan kulit yang akan disuntikkan akan dibersihkan alkoholsapu sebelum dan selepas suntikan.

Setelah vaksin disuntik, kawasan suntikan akan ditutup dengan plaster, maka jarum suntik sekali pakai yang telah digunakan akan dibuang ke dalam peti keselamatan tanpa menutup jarum.

Setelah mendapat vaksin COVID-19, anda mesti menunggu 30 minit di perkhidmatan vaksinasi. Ini dilakukan untuk menjangkakan kejadian susulan selepas imunisasi (AEFI).

AEFI adalah semua aduan atau keadaan perubatan yang mungkin berkaitan dengan vaksinasi, termasuk reaksi alergi terhadap bahan vaksin dan kesan sampingan vaksin.

Walaupun anda telah diberi vaksin, anda masih harus mematuhi protokol kesihatan untuk mencegah penularan COVID-19, iaitu dengan mencuci tangan, menjaga jarak sekurang-kurangnya 1-2 meter dari orang lain, selalu memakai topeng ketika berada di luar rumah, dan mengelakkan orang ramai.

Selama 7 hari selepas vaksinasi, pastikan untuk mengelakkan pendedahan kepada alergen, kurangkan pengambilan minuman beralkohol dan makanan pedas, makan makanan yang sihat, dan minum air secukupnya.

Penyimpanan vaksin CanSino dilakukan oleh pegawai vaksin mengikut prosedur operasi standard. Vaksin perlu disimpan di dalam peti sejuk vaksin khas dengan suhu 2-8 ° C dan dilindungi dari cahaya matahari langsung.

Interaksi Vaksin CanSino dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada kesan interaksi yang diketahui yang boleh berlaku jika vaksin CanSino digunakan bersama dengan ubat lain. Untuk menjangkakan kesan interaksi ubat, selalu beritahu doktor tentang ubat, makanan tambahan atau produk herba yang anda ambil sebelum menerima vaksin CanSino.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin CanSino

Beberapa kemungkinan kesan sampingan selepas vaksinasi adalah:

 • Kemerahan, bengkak, atau sakit di tempat suntikan
 • Demam
 • Lemah
 • Mual
 • Sakit otot
 • Sakit kepala

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan selepas suntikan vaksin CanSino.