Keluarga

Ibu, Bayi Boleh Berkomunikasi Melalui Ekspresi Muka Mereka Yang Anda Ketahui

Bukan hanya dengan menangis, bayi juga dapat berkomunikasi melalui ekspresi wajah, kamu tahu. Oleh itu, ibu bapa perlu memberi perhatian dan dapat mengenali makna ekspresi wajah bayi, kerana setiap ekspresi mempunyai makna yang berbeza.

Sebelum dapat mengucapkan perkataan pertama mereka, bayi mempunyai kemampuan untuk menyatakan keinginan atau keperluan dengan cara mereka sendiri.

Ekspresi yang ditunjukkan oleh bayi tidak selalu dalam bentuk tangisan, tetapi juga pergerakan wajah dan badan, misalnya dengan mengangkat kening, mengerutkan kening, atau menggerakkan tangan dan kaki.

Faedah Memahami Ekspresi Muka Bayi

Memahami ekspresi bayi adalah proses pembelajaran dua hala yang bermanfaat bagi kedua ibu bapa dan anak-anak mereka. Dalam proses pembelajaran ini, bayi juga akan semakin memahami reaksi yang diberikan oleh ibu bapa mereka. Di samping itu, ia juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan bayi.

Interaksi dan komunikasi yang kerap dengan bayi dapat memberikan beberapa faedah, seperti membantu bayi merasa lebih tenang, serta membina kepercayaan bayi dan membuat bayi mengenali orang di sekelilingnya dengan lebih baik.

Panduan Membaca Ekspresi Bayi

Ibu dapat membaca mood Si Kecil melalui ungkapan berikut:

1. gembira

Ketika gembira, bayi akan tersenyum lebar sehingga pipi kelihatan terangkat, dengan sudut mata yang mengerucut. Di samping itu, bayi juga boleh melambai atau bertepuk tangan semasa mengoceh.

Nikmati saat-saat seperti ini dengan si kecil, ya, Bun. Kaedah ini dapat memupuk kegembiraan si Kecil dan membina keyakinannya ketika dia dewasa, kerana ungkapan ini mendapat reaksi positif dari ibu bapanya. Agar si kecil anda merasa terhibur dan sering tersenyum, anda juga boleh mengajaknya bermain 'Ci Luk Ba'.

2. Berminat

Bayi akan membuka kelopak mata mereka lebih besar dan lebih rendah atau menaikkan kening ketika mereka merasa tertarik dengan sesuatu. Mungkin mulutnya akan terbuka dengan jeritan dan bergerak ke arah perkara yang disukainya.

Apabila bayi mula berminat dengan objek, dia akan berusaha mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai objek tersebut. Ini tentu saja dilakukan dengan cara yang unik dan bahasa bayi. Anda boleh menolong anak anda dengan menunjukkan objek sambil menerangkannya melalui kata-kata dan gerak isyarat yang mudah.

3. Tidak selesa

Bayi yang menangis disertai suara menggeram dapat menunjukkan bahawa dia merasa tidak selesa. Kadang kala, bayi juga mengerutkan kening dan mengangkat kaki ke dada ketika mereka gelisah.

Apabila si kecil merasa tidak selesa dan rewel, anda boleh mengurut lembut perut, kaki, dan punggung. Sekiranya si kecil kelihatan rewel dan sakit, misalnya kerana perutnya kembung atau sakit perut, jangan ragu untuk segera membawanya ke pakar pediatrik.

4. Kesukaran

Tanda-tanda yang ditunjukkan oleh bayi ketika mereka mengalami kesukaran adalah sudut bibir akan diturunkan dan alis akan melengkung di tengahnya. Sekiranya dia tidak menangis, dagunya mungkin akan bergetar.

Ungkapan-ungkapan ini dapat menunjukkan bahawa anak kecil anda mendapat banyak rangsangan. Anda boleh menenangkan si kecil dengan membawanya ke tempat yang sunyi dan membiarkannya berehat sebentar atau bermain sendirian.

5. Bosan

Bayi yang kelihatan bosan akan mendapat perhatian dengan menjerit, menangis, atau membuang mainan. Apabila anda bertindak balas, si kecil mungkin tersenyum atau ketawa.

Selama 12 minggu pertama kehidupan, bayi dapat menghabiskan berjam-jam melihat wajah ibu mereka. Namun, maka bayi akan mula mencari banyak perkara lain yang menarik minatnya.

Ibu boleh mengajak anak kecil anda menjelajah dengan objek di sekelilingnya atau membawanya berjalan-jalan untuk mengatasi kebosanan.

6. Marah

Perasaan marah akan diluahkan oleh bayi melalui tangisan dan wajah merah dengan mata yang menyempit. Namun, ungkapan ini kadang-kadang juga menunjukkan bahawa bayi dalam keadaan sakit, lapar, atau mengantuk.

Semasa si kecil menunjukkan ungkapan ini, cuba berikan apa yang mereka perlukan, misalnya dengan mewujudkan suasana yang selesa untuk berehat, memberi makan mereka, dan bermain muzik atau menyanyikan lagu-lagu pengantar tidur.

7. Takut

Bayi juga boleh takut. Biasanya, perasaan ini dinyatakan dengan mata terbuka, gegaran muka dan tangan, atau juga dengan tangisan.

Walaupun sukar untuk menenangkan si kecil yang merasa takut kerana mereka tidak tahu apa yang menakutkannya, anda boleh memeluknya sambil bercakap dengan lembut untuk menenangkannya. Anak kecil anda belum memahami kata-kata Ibu, tetapi dia dapat memahami nada suara yang penuh kasih sayang.

Selain memperhatikan ekspresi anak kecil anda, anda juga perlu menunjukkan ekspresi kepadanya. Bayi belajar meniru dan memahami emosi dengan memerhatikan ekspresi orang di sekeliling mereka, terutama ibu bapa mereka.

Apabila anak kecil anda menunjukkan ekspresi negatif, seperti kemarahan, ketakutan, dan ketidakselesaan, yang tidak hilang walaupun penyebabnya telah diselesaikan, atau jika dia kelihatan rewel dengan munculnya beberapa gejala, seperti demam, kesukaran membuang air besar, cirit-birit, kegelisahan berterusan, kelihatan lemah, atau tidak mahu menyusu, segera bawa dia ke doktor.

Membaca dan memahami ungkapan bayi mempunyai banyak faedah, betul, tunas? Oleh itu, mulailah memperhatikan ekspresi wajah si kecil yang menggemaskan dan cuba memahami apa yang ingin disampaikannya kepada Ibu.