Kehidupan yang sihat

Merawat Kaki Prostetik Seperti Mempunyai Kaki Sebenar

Anggota badan palsu adalah alat yang digunakan untuk menggantikan kaki yang hilang atau cacat akibat pelbagai sebab, seperti penyakit, kemalangan, amputasi, atau kecacatan kelahiran.. Penggunaan anggota badan prostetik diharapkan dapat memudahkan seseorang menjalankan aktiviti harian secara bebas.

Perkembangan teknologi juga mempengaruhi dunia perubatan, termasuk dalam bidang terapi pekerjaan. Salah satu aspek penting dalam terapi pekerjaan pada pesakit yang kehilangan anggota badan adalah pembuatan dan pemasangan anggota badan prostetik, seperti lengan atau kaki prostetik.

Penggunaan alat bantu ini mempunyai peranan penting, supaya pesakit yang kehilangan anggota badan yang asal dapat bergerak dan berfungsi dengan baik dan hidup lebih bebas. Walau bagaimanapun, agar alat ini berfungsi dengan optimum, pengguna prostetik perlu mengetahui cara merawat anggota badan prostetik mereka dengan betul.

Proses Pemasangan Prostetik

Proses memilih dan memasang anggota badan prostetik dilakukan di hospital oleh pasukan pemulihan yang terdiri daripada pakar perubatan fizikal dan pemulihan (sp. KFR) dan pakar dalam membuat anggota badan prostetik (prostesis).

Biasanya, pemasangan anggota badan prostetik dilakukan beberapa minggu selepas pembedahan amputasi, bergantung pada keadaan kaki, luka, dan proses penyembuhan pasca operasi.

Sebelum kaki prostetik dipasang, terdapat beberapa proses yang mesti dijalankan, termasuk:

 • Pastikan keadaan kesihatan kawasan di sekitar kaki
 • Mengukur tunggul atau pangkal di mana kaki prostetik akan dilekatkan, sehingga ukuran kaki prostetik sesuai dengan ukuran tubuh pesakit
 • Membuat cetakan kaki dari plaster
 • Merancang soket atau sokongan, agar pesakit merasa lebih selesa
 • Menambah batang pada calon kaki prostetik
 • Mencantikkan kaki prostetik yang berpotensi agar sesuai dengan estetika badan

Tepat sebelum pemasangan anggota badan prostetik, biasanya desensitisasi pada kulit sekitar akan dilakukan tunggul. Desensitisasi adalah proses mengurangkan kepekaan kulit di sekitarnya tunggul, supaya kaki prostetik lebih selesa dipakai.

Proses desensitisasi dilakukan seperti berikut:

 • penutup kulit tunggul ditekan menggunakan kain lembut.
 • Stump dibalut dengan pembalut untuk mengurangkan bengkak dan mencegah penumpukan cecair di sekitar tunggul.
 • Kulit di sekitar tulang ditarik dan digosok dengan lembut untuk mengelakkan pembentukan tisu parut yang berlebihan.

Untuk membiasakan kaki prostetik sambil menguatkan otot yang tersisa, pesakit biasanya perlu menjalani fisioterapi dan serangkaian program latihan fizikal. Melalui program ini, doktor dan ahli fisioterapi dapat membantu anda membiasakan diri menggunakan anggota badan prostetik dan bergerak dengan lebih selesa.

Pelbagai Petua Merawat Kaki Prostetik

Agar prostesis lebih selesa digunakan dan berfungsi dengan optimum, penting bagi pengguna alat ini untuk menjaga prostetik mereka dengan betul.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kaki prostetik yang perlu digunakan setiap hari:

 • Tanggalkan prostetik pada waktu tidur dan periksa prostetik untuk memastikan tidak ada bahagian yang pecah atau longgar.
 • Periksa pangkal kaki atau tunggul untuk memastikan bahawa tidak ada kerengsaan, kecederaan, atau jangkitan. Sekiranya perlu, minta orang lain untuk membantu memeriksa sama ada terdapat luka pada kulit di sekitarnya atau tidak tunggul.
 • bersihkan tunggul, kemudian urut kulit dengan lembut menggunakan losyen.
 • Persalinan tunggul gunakan pembalut ketika tidak menggunakan prostetik untuk mengurangkan bengkak.
 • Lakukan latihan untuk menyokong daya tahan, gerakan, postur, dan peregangan, seperti yang diarahkan oleh ahli fisioterapi atau doktor.
 • Pilih kasut yang sesuai dan elakkan perubahan ketinggian tumit.
 • Pakai stoking yang bersih dan kering setiap kali anda memakai prostetik.
 • Bersihkan soket dengan sabun secara berkala.

Selain itu, agar kaki prostetik tetap sesuai dengan ukuran badan dan selesa dipakai, pengguna prostetik juga perlu menjaga berat badan yang ideal.

Untuk memastikan anggota badan prostetik masih dapat dilaksanakan dan berfungsi dengan baik, disarankan agar anggota badan prostetik anda diperiksa oleh pakar prostetik atau kepada pakar pemulihan perubatan secara berkala, sekurang-kurangnya sekali setahun.

Sekiranya anda mengalami masalah semasa penggunaan prostetik, misalnya jangkitan berlaku, ukuran prostetik tidak sesuai atau prostetik terasa tidak selesa dipakai, anda harus segera berjumpa doktor.