Kehidupan yang sihat

9 Perkara Ini Yang Tidak Boleh Anda Pinjamkan Kepada Orang Lain

Anda sering menukar dan meminjam peralatan peribadi, seperti pakaian dan solekan, dengan kawan? Fikir lagi, okey? Terdapat beberapa objek yang tidak boleh anda kongsi dengan orang lain kerana risiko menularkan penyakit, seperti jangkitan bakteria, kulat, dan juga COVID-19.

Seperti yang dinyatakan di atas, meminjam dan meminjam barang peribadi dari orang lain harus dielakkan, terutama di tengah-tengah wabak COVID-19. Sebabnya, barang peribadi yang anda pinjam atau pinjamkan boleh menjadi medium untuk memindahkan pelbagai mikroorganisma penyebab penyakit, seperti virus, kulat, kutu, dan bakteria.

Senarai Item Yang Tidak Boleh Dipinjamkan

Untuk mencegah atau meminimumkan risiko penularan pelbagai penyakit, anda disarankan untuk tidak meminjamkan atau berkongsi barang-barang berikut kepada orang lain:

1. Pakaian

Sekiranya pakaian tidak dicuci dengan betul, kuman boleh merebak ke pakaian lain yang dibasuh pada masa yang sama. Penting untuk menukar pakaian setiap hari dan tidak meminjamkannya kepada orang lain, terutama untuk seluar dalam, pakaian sukan, dan pakaian untuk memasak.

2. Tuala

Tuala yang digunakan oleh lebih daripada satu orang boleh meningkatkan risiko pertukaran kuman antara orang yang menggunakan tuala. Jadi, selalu bawa tuala anda setiap kali anda melakukan perjalanan atau bersenam untuk mengelakkan penularan kuman dan virus dari orang lain, ya.

Selain itu, berkongsi tuala dengan orang lain juga dapat meningkatkan risiko jangkitan kulat, terutama jika tuala itu sebelumnya digunakan oleh orang yang mengalami jangkitan kulit pada jamur.

3. Berus gigi

Berus gigi yang digunakan oleh lebih daripada satu orang berisiko meningkatkan penularan penyakit akibat jangkitan virus, seperti HIV, hepatitis B, dan hepatitis C. Oleh itu, jika anda lupa membawa berus gigi ketika tinggal atau pergi ke luar bandar, anda harus membeli berus gigi baru dan Jangan meminjam orang lain.

4. Pencukur

Mengelupas dan berdarah kulit adalah salah satu perkara biasa yang berlaku ketika seseorang mencukur rambut, rambut, atau janggutnya.

Oleh itu, seperti sikat gigi, pisau cukur tidak boleh dipinjamkan kepada orang lain kerana boleh menjadi media penyebaran penyakit tertentu, seperti HIV, hepatitis B, dan hepatitis C.

5. Gunting kuku

Berjalan kaki tanpa alas kaki di bilik mandi awam boleh menyebabkan anda berisiko terkena kulat kuku kaki. Begitu juga dengan menggunakan gunting kuku secara bergantian dengan orang lain yang pertama kali terkena kulat.

6. Sikat

Kurap pada kulit kepala dan kutu kepala adalah gangguan yang sering dialami oleh kanak-kanak berumur 3-11 tahun. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga dapat dialami oleh orang dewasa.

Kurap dan kutu dapat disebarkan dan disebarkan dengan mudah melalui sisir yang digunakan secara bergantian. Begitu juga dengan penggunaan topi keledar dan topi yang digunakan oleh lebih daripada satu orang.

Sekiranya anda sering melakukan perjalanan dengan teksi motosikal atau menggunakan topi keledar yang dipakai oleh banyak orang, ada baiknya memakai pelindung rambut dan kulit kepala, seperti topi mandi atau jaring rambut.

7. Fon telinga

Jangkitan saluran telinga luar boleh disebabkan oleh pemakaian telingatelefon tidak bersih atau sering digunakan secara bergantian. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan ini dapat merebak dan menyebabkan sakit telinga, bahkan kehilangan pendengaran.

8. Mainan seks

Item seterusnya yang tidak boleh anda pinjamkan kepada orang lain adalah mainan seks. Sebabnya, jika anda meminjamkan barang peribadi ini kepada orang lain, anda mungkin berisiko mendapat penyakit kelamin.

Pada wanita, misalnya, risiko untuk vaginosis bakteria dan jangkitan HPV mungkin meningkat jika mereka berkongsi mainan seks dengan orang lain yang mempunyai sejarah penyakit.

9. Alat solekan

Jangkitan mata, seperti konjungtivitis, dapat disebarkan dengan mudah melalui alat ini solekan yang digunakan secara bergantian. Walaupun tabiat sederhana, seperti meminjam dan menggunakan lip balm (lip bibir) atau gincu sahabat anda juga boleh meningkatkan risiko penularan herpes.

Oleh itu, untuk mengurangkan risiko jangkitan, lebih baik tidak meminjam atau menggunakan solekan orang lain, ya.

Sentiasa cuba mengelakkan pertukaran barang peribadi yang melibatkan hubungan langsung dengan kulit dan mukosa (seperti mulut dan mata), termasuk sabun bar dan gelas minum atau botol.

Sekiranya anda telah meminjamkan barang-barang peribadi anda kepada rakan, cuci objek dengan bersih menggunakan air suam sebelum digunakan, sehingga kuman, bakteria, dan virus yang melekat pada objek tersebut dibasmi.

Sekiranya itu tidak mungkin, cuba semburkan pembasmi kuman di permukaan barang yang anda pinjam.

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan setelah menggunakan kembali barang yang anda pinjamkan kepada orang lain, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

Di taja oleh: