Kehidupan yang sihat

Kerengsaan faraj akibat pembalut dan cara menghindarinya

Seperti kulit muka dan badan yang lain, kulit di sekitar organ intim juga memerlukan perhatian dan penjagaan yang betul. Ini bertujuan untuk menjaga kulit agar tetap sihat, untuk menghindari risiko kerengsaan yang dapat menyebabkan ketidakselesaan dan hilangnya kepercayaan diri.

Kawasan wanita adalah salah satu bahagian badan yang terdedah kepada kerengsaan. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, kerengsaan vagina tidak boleh dipandang ringan. Kerana tanpa penjagaan wanita yang betul, keadaan ini dapat berulang, bahkan menyebabkan masalah yang lebih serius.

Kawasan Wanita Mudah Terhadap Kerengsaan

Terdapat lapisan di bahagian paling luar kulit yang dikenali sebagai lapisan tanduk. Kawasan betina mempunyai lapisan tanduk yang agak nipis jika dibandingkan dengan kawasan kulit yang lain. Di samping itu, keadaannya juga mudah terpengaruh oleh pelbagai perkara, baik faktor fizikal dan hormon. Ini menyebabkan kawasan wanita lebih mudah tersinggung.

Semasa haid, kawasan wanita akan lebih lembap dan sensitif daripada biasa. Oleh itu, wanita yang sedang haid lebih berisiko mengalami kerengsaan faraj. Bahkan sebilangan wanita tidak menyedari bahawa mereka mengalami kerengsaan semasa haid. Kerengsaan bermula dari kemerahan ringan di sekitar kawasan wanita, yang kemudian dapat disertai dengan gatal-gatal dan ruam kulit. Keadaan ini tentunya boleh mengganggu keselesaan dalam aktiviti seharian.

Bolehkah Tuala wanita Menyebabkan Kerengsaan Faraj?

Kerengsaan faraj boleh disebabkan oleh banyak faktor, salah satunya adalah penggunaan pembalut yang tidak sesuai. Bahan pembalut yang kurang elastik atau mempunyai permukaan kasar akan menyebabkan geseran pada organ intim yang boleh menyebabkan kecederaan atau kerengsaan. Bahan-bahan dalam serbet kebersihan, termasuk pelindung penyerap dan pelekat, juga dapat menyebabkan kerengsaan vagina pada beberapa wanita. Selain itu, kerengsaan juga boleh dipengaruhi oleh minyak wangi atau pewangi dan bahan kimia lain yang ditambahkan ke pembalut.

Risiko kerengsaan semasa haid akan lebih besar pada wanita yang melakukan banyak aktiviti luar dengan udara panas, termasuk menunggang motosikal atau bergoyang-goyang di pengangkutan awam. Apabila aktif di tempat yang panas, badan akan berpeluh. Ketika berpeluh, kawasan di sekitar organ intim, yang sudah lembap akibat haid, akan menjadi lebih lembap, menjadikannya sangat mudah terserang iritasi. Terutama jika pembalut yang digunakan tidak mempunyai daya serap yang mencukupi, dan tidak menyokong peredaran udara yang baik.

Cara Mencegah Kerengsaan Faraj Semasa Menstruasi

Kerengsaan dapat dicegah dengan menjaga kawasan kewanitaan dan mengamalkan tabiat sihat setiap hari, terutama semasa haid. Berikut adalah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk mencegah kerengsaan faraj semasa haid:

  • Pakai pakaian yang selesa dan tidak ketat untuk mengurangkan geseran.
  • Bersihkan kawasan wanita, hanya basuh dengan air bersih. Lakukan ini selepas setiap tandas dan apabila anda ingin menukar alas anda, kemudian keringkan dengan tisu, tuala, atau kain lembut. Pastikan tidak ada tisu atau benang serat yang tersisa melekat pada permukaan organ intim.
  • Pilih tuala wanita yang tidak mengandungi deodoran, minyak wangi, atau wangian lain.
  • Pilih pembalut dengan permukaan yang lembut dan peredaran udara yang baik, sehingga permukaan kulit kawasan wanita mempunyai ruang bernafas.
  • Tukar alas secara berkala, sekurang-kurangnya setiap 3-4 jam, untuk mengelakkan kawasan vagina terlalu lembap dan mengurangkan risiko kerengsaan. Tukar pembalut lebih kerap, jika darah haid yang keluar sangat banyak.

Gunakan kaedah di atas untuk jangka masa yang bebas daripada kerengsaan dan masalah kulit yang lain. Walau bagaimanapun, jika kerengsaan bertambah teruk dan mengganggu aktiviti harian, berlangsung lebih dari seminggu, atau disertai dengan gejala seperti kesukaran membuang air kecil, sakit, bengkak, dan organ seks merah, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul .

Walaupun keduanya berfungsi untuk menyerap dan menampung darah yang keluar semasa haid, produk pembalut yang dijual di pasar mempunyai berbagai jenis, ukuran, dan bahan. Pilih jenis pembalut yang sesuai untuk anda, dan sentiasa menjaga kebersihan organ intim anda untuk mengelakkan kerengsaan dan gangguan lain.