Keluarga

Ibu, Inilah Cara Mengatasi Gigitan Serangga pada Anak

Gigitan serangga atau sengatan pada anak anda, sama ada oleh nyamuk, semut, lebah, atau tawon, mungkin membimbangkan anda. Tetapi jangan panik, bro! Ayuh, ketahui beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membantu mengatasi gigitan serangga ini.

Kesan gigitan serangga pada kanak-kanak boleh berbeza-beza, bergantung pada jenis serangga, kawasan gigitan, dan reaksi tubuh anak. Gigitan serangga dapat dicirikan oleh gejala pembengkakan, gatal-gatal, atau sakit pada permukaan kulit. Dalam kes yang jarang berlaku, gigitan serangga boleh mencetuskan reaksi alergi yang teruk.

Cara Mengatasi Gigitan Serangga

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah menjauhkan anak anda dari tempat serangga itu, kemudian cari apa jenis serangga yang menggigit atau menyengat si kecil anda. Sekiranya dia disengat lebah, maka anda perlu mengeluarkan sengatan.

Caranya, Ibu dapat mencari objek dengan permukaan rata dan keras, seperti kad ATM. Kemudian gunakannya untuk mendorong penyengat keluar dari kulit. Tekan penyengat bermula dari kawasan kulit di sekitarnya, lakukan perlahan-lahan sehingga penyengat berjaya dikeluarkan.

Elakkan mencubit penyengat yang tersekat di kulit atau mencubitnya dengan pinset. Kaedah ini sebenarnya boleh menjadikan racun dalam penyembur penyengat ke badan si Kecil. Ibu juga disarankan membersihkan luka gigitan atau sengatan dari rambut serangga yang mungkin masih tersekat di sekitarnya.

Setelah mengeluarkan penyengat dan membersihkan luka dari rambut serangga, lakukan langkah-langkah berikut untuk merawat gigitan serangga pada kanak-kanak:

1. Basuh tanda gigitan

Setelah memastikan bahawa tidak ada tentakel atau rambut serangga yang masih melekat pada kulit si kecil anda, anda boleh mencuci kawasan luka gigitan serangga dengan sabun yang tidak mengandungi minyak wangi (sabun yang lembut) dan air.

2. Kompres dengan air ais

Setelah mencuci, tekan gigitan serangga menggunakan air ais selama 10 minit. Kompres boleh diulang hingga beberapa kali. Langkah ini berguna untuk melegakan gatal, sakit, dan keradangan tisu kulit akibat gigitan serangga.

3. Tanggalkan aksesori

Sekiranya si kecil anda memakai aksesori di sekitar kawasan kulit yang terkena gigitan serangga, anda harus segera mengeluarkannya. Kerana jika ada pembengkakan, aksesori akan sukar dikeluarkan dan boleh mencederakan kulit di kawasan tersebut.

4. Ingatkan anak-anak supaya tidak menggaru

Ibu mesti mengingatkan si kecil agar tidak menggaru kawasan kulit yang terkena gigitan serangga, agar jangkitan tidak berlaku. Anda juga boleh memangkas kuku si kecil untuk mengelakkannya menggaru bahagian yang terkena gigitan serangga.

5. Beri ubat

Sekiranya aduan akibat gigitan serangga dirasakan sangat mengganggu, Ibu boleh memberi ubat kepada si kecil seperti yang disyorkan oleh doktor. Contohnya, perubatan parasetamol untuk merawat kesakitan, krim hidrokortison untuk merawat bengkak dan sakit, atau tablet antihistamin untuk mengurangkan gatal-gatal. Ingat, sebelum memberi ubat kepada si kecil, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Untuk mengelakkan gigitan serangga, termasuk nyamuk, pada bayi dan anak-anak, anda juga boleh menggunakan losyen penghalau nyamuk. Tetapi pastikan produk yang anda pilih selamat digunakan untuk si kecil anda, ya, Bun.

Ibu juga harus segera berjumpa dengan doktor anak anda jika rasa sakit dan bengkak tidak mereda setelah beberapa hari, gigitan serangga di sekitar mulut, atau disertai dengan gejala demam dan sesak nafas.