Keluarga

Ibu, Lengkapkan Senarai Peralatan Ini untuk Menyusukan Ibu dengan selesa

Selepas bayi dilahirkan, ibu mesti bersedia untuk pengembaraan seterusnya, iaitu memberi susu ibu (ASI) kepada si kecil. Nah, di sana kamu tahu Pelbagai peralatan yang dapat memudahkan ibu untuk melalui tempoh penyusuan ini. Ayuh, Bun, bersiaplah mulai sekarang!

Penyusuan susu ibu tidak selalu mudah dan menyeronokkan, terutama bagi ibu baru. Kadang kala proses penyusuan susu ibu dapat membuat ibu merasa cemas dan kecewa, terutama jika timbul perkara atau keadaan yang tidak dijangka. Atas sebab ini, terdapat banyak alat yang telah dibuat untuk membantu ibu melalui penyusuan.

Pelbagai Peralatan Penyusuan Ibu Perlu

Berikut adalah pelbagai peralatan yang boleh anda gunakan untuk menyusu dengan selesa:

1. Bantal menyusu

Bantal menyusu pada dasarnya adalah bantal yang digunakan untuk menyokong badan bayi. Namun, kini bantal penyusuan direka khas untuk membuat punggung ibu selesa ketika menyusu.

Sekiranya anda tidak mempunyai bantal khas untuk menyusu, anda boleh menjimatkan wang dan menggunakan beberapa bantal biasa yang anda perlukan untuk menyokong si kecil dan juga menyokong lengan anda.

2. Bra kejururawatan

Semasa menyusu, terutama pada beberapa minggu pertama, payudara anda mungkin terasa kenyang dan berat. Untuk menjadikan payudara anda selesa, anda boleh membeli coli penyusuan khas. Bra ini direka untuk dapat menyokong payudara secara keseluruhan sehingga membuat anda merasa selesa.

Bra jenis ini umumnya juga mempunyai bahagian depan yang boleh dibuka ketika menyusu dan ditutup semula apabila selesai. Bra penyusu dengan ukuran yang betul juga akan mengelakkan ketegangan berlebihan di bahu dan punggung. Oleh itu, pastikan anda mencuba coli secara langsung semasa anda ingin membeli.

3. Pembalut payudara (tuala wanita)

Payudara adalah alas yang diletakkan di dalam bra untuk menutup puting susu dan menyerap susu yang bocor agar tidak mengotorkan pakaian. Dengan cara itu, ibu yang menyusu tidak perlu bersusah payah menukar atau mencuci pakaian jika susu ibu meresap.

Ibu boleh memilih pembalut payudara atau pembalut payudara yang diperbuat daripada kain kapas yang boleh dicuci dan digunakan berulang kali.

4. Apron kejururawatan

Penyusuan susu ibu di tempat awam sering kali tidak selesa, ya, Bun. Nah, pada masa-masa seperti ini, apron menyusu boleh menjadi pelindung dan penutup payudara anda. Bukan hanya dalam bentuk apron, anda juga dapat memilih bentuk lain, seperti selendang, selendang, atau poncho.

5. Krim puting

Krim puting adalah krim yang dapat membantu ibu menyembuhkan dan melegakan puting yang sakit ketika menyusu.

Walaupun krim ini umumnya selamat untuk anak kecil anda, lebih baik anda menggunakan krim ini ketika anda tidak menyusu. Jangan lupa membersihkannya terlebih dahulu sebelum menyusu, supaya krim tidak mengubah rasa susu ibu.

6. Pam Payudara

Peralatan penyusuan seterusnya yang anda perlukan adalah pam payudara. Alat ini sangat berguna untuk ibu bekerja yang tidak dapat memberi susu ibu secara langsung.

Dengan pam payudara, anda boleh mengeluarkan susu ibu untuk simpanan, kemudian memberikannya kepada si kecil apabila diperlukan. Anda boleh memilih pam yang menggunakan kuasa bateri, elektrik, atau manual.

7. Botol atau plastik untuk menyimpan susu ibu

Susu ibu yang dinyatakan (ASIP) boleh disimpan dalam botol atau plastik khas yang tidak mengandungi bisphenol A (BPA) dan kalis kebocoran. Setelah dilabelkan tarikhnya, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk dan kemudian memanaskannya sebelum memberikannya kepada si kecil.

8. Beg simpanan susu ibu botol atau plastik

Ini adalah beg yang anda perlukan untuk menyimpan botol susu ibu atau plastik anda sekiranya anda mengepam susu ke tempat lain. Beg simpanan botol atau susu ibu plastik juga dapat menjaga kualiti susu ibu, kerana beg ini biasanya dirancang dengan lapisan tahan panas yang dilengkapi dengan beg gel dingin.

Perkara Lain Yang Boleh Anda Lakukan untuk Menyusukan Ibu Menyusu

Sebagai tambahan kepada bantuan 8 peralatan penyusuan di atas, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan proses penyusuan bayi tetap selesa, termasuk:

  • Cari tempat kegemaran untuk menyusui atau mengeluarkan susu dengan selesa, misalnya di hadapan TV.
  • Letakkan barang yang anda perlukan di dekat anda supaya mudah dijangkau.
  • Lakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan semasa menyusu, seperti menonton filem atau mendengar muzik.
  • Letakkan makanan sihat dan mudah dimakan di sekitar anda, seperti kacang, buah segar, atau buah kering.

Proses penyusuan atau penyusuan susu ibu tidak selalu mudah, tetapi sekarang anda boleh membuatnya lebih selesa dengan pelbagai peralatan penyusuan. Jangan lupa untuk selalu makan makanan berkhasiat dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah semasa menyusu, jangan ragu untuk berjumpa dengan perunding laktasi, ya.