Keluarga

Teknik Asas untuk Mencegah Meludah Pada Bayi untuk Ibu

Dihidupkan umur tiga bulan pertama, hampir 50% bayi melaluiami gumoh, yang merupakan keadaan apabila sebahagian isi perut bayi naik kembali ke esofagus dan keluar melalui mulut. Walaupun anda tidak perlu terlalu risau, anda dapat mencegah meludah pada bayi anda secara berlebihan, sehingga tidak menimbulkan masalah kesihatan.

Meludah adalah keadaan normal yang disebabkan kerana esofagus bayi belum berkembang sepenuhnya dan ukuran perutnya masih sangat kecil, jadi senang diisi ketika dia minum susu. Biasanya, meludah pada bayi akan berlaku sehingga usia 4-5 bulan, dan perlahan-lahan akan hilang seiring dengan perkembangan organ mereka.

Fahami Cara Mencegah Melahirkan Bayi

Semasa bayi anda meludah, jangan terlalu risau kerana ia normal. Tetapi sebagai jangkaan agar kekerapan meludah tidak berlebihan, anda juga perlu memahami pelbagai cara untuk mencegahnya. Terdapat beberapa teknik yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bayi anda meludah terlalu banyak, termasuk:

 • Pastikan badan bayi tegak selepas makan

  Apabila bayi anda selesai makan, jaga dia tegak selama setengah jam atau lebih untuk memastikan makanan atau susu yang baru dimakan di bahagian bawah. Sekiranya bayi anda harus berbaring, letakkan beberapa bantal untuk menyokongnya sehingga dia tetap tegak.

 • Elakkan tekanan pada perut bayi

  Pastikan tidak ada tekanan pada perut bayi sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan untuk mengelakkan meludah pada bayi. Cuba elakkan memakai seluar dan lampin yang terlalu ketat, atau meletakkan bayi anda di kerusi kereta, agar perut tidak tertekan.

 • Bantu bayi untuk bersendawa

  Cuba bersendawa bayi agar udara yang sudah masuk dapat keluar. Anda boleh membuat bayi anda bersendawa dengan berehat di tengah minum susu atau selepas minum susu. Condongkan badan bayi ke dada sehingga berada dalam posisi tegak, tetapi jangan memerah perut.

 • Perhatikan lubang di titik

  Sekiranya bayi anda menyusu menggunakan botol dan pacifier, gunakan puting dengan pas. Lubang yang terlalu besar boleh menyebabkan bayi tersedak kerana susu mengalir terlalu cepat, sementara puting yang terlalu kecil akan menyukarkan bayi untuk menyusu susu dan sebaliknya menghisap udara.

 • Penyusuan susu ibu di bilik yang tenang

  Usahakan untuk selalu menyusukan anak di ruangan tertutup yang tenang dan bebas dari gangguan, agar bayi tidak panik. Bayi yang menyusui dalam keadaan panik cenderung menelan udara bersama dengan susu yang masuk dan berpotensi untuk memuntahkannya selepas itu.

Ingat, pastikan anda sentiasa menjaga tubuh bayi dalam keadaan tegak ketika minum dan jangan terlalu banyak memberi susu. Di samping itu, juga penting untuk mengetahui bahawa kadang-kadang meludah pada bayi boleh berlaku kerana sesuatu yang anda makan, sehingga dapat mempengaruhi rasa atau kandungan susu ibu. Rujuk doktor untuk mengetahui punca sebenar.