Kehidupan yang sihat

Penampilan Yang Mengganggu, Inilah Cara Menghilangkan Lemak Di Leher

Bagi kebanyakan wanita, lipatan lemak di leher mengganggu penampilan. Tidak hairanlah, pelbagai cara membuang lemak di leher dapat dilakukan sehingga lipatan lemak di leher tidak lagi kelihatan.

Daripada melakukan perkara yang tidak semestinya berkesan, adalah idea yang baik untuk mencari cara untuk menghilangkan lemak leher yang terbukti memberikan hasil yang memuaskan.

Jangan Percayai Kaedah yang Tidak Terbukti

Terdapat banyak maklumat yang beredar mengenai cara menghilangkan lemak leher. Meregangkan leher, bibir yang dikerut, menjulurkan lidah, dan permen karet dianggap dapat mengatasi lipatan lemak yang menjengkelkan di leher. Namun, anda tahu, kaedah ini sebenarnya tidak terbukti berkesan dalam mengatasi lipatan lemak di leher.

Pada orang yang berlebihan berat badan, lipatan leher mungkin berlaku kerana kesan kenaikan berat badan. Untuk keadaan ini, cara terbaik untuk menghilangkan lipatan lemak di leher dalam kes ini adalah dengan mengurangkan berat badan dan lebih aktif dalam pergerakan.

Untuk menurunkan berat badan, disarankan untuk menjalani diet yang sihat. Antara lain, dengan mengurangkan penggunaan gula, membatasi karbohidrat, makan makanan yang mengandung protein dan rendah lemak, serta meningkatkan penggunaan makanan serat.

Agar penurunan berat badan menjadi lebih berkesan, disarankan untuk melakukan senaman ringan seperti berjalan cepat, berjoging, menari atau berenang sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Dengan melakukan ini, lipatan lemak di leher dapat diatasi.

Tindakan Perubatan yang Mungkin

Menurunkan berat badan dengan mengikuti diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur boleh menjadi cara untuk menghilangkan lemak leher. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa orang yang mempunyai lipatan lemak di leher kerana faktor genetik. Dalam keadaan ini, penurunan berat badan sahaja mungkin tidak memberi kesan besar terhadap masalah lipatan lemak di leher, dan harus dipertimbangkan untuk mengatasinya melalui rawatan perubatan.

Tindakan perubatan boleh dilakukan sebagai cara menghilangkan lemak di leher, termasuk:

  • Terapi gelombang ultrasonik luaran

Terapi ultrasonik luaran ini adalah prosedur bukan pembedahan yang dianggap sebagai kaedah alternatif untuk membuang lemak dari leher. Doktor akan menyuntik cecair tertentu di lipatan lemak di leher. Kemudian gelombang ultrasonik terdedah secara luaran ke kawasan lipatan lemak dengan tujuan untuk memusnahkan sel-sel lemak yang berlebihan. Namun, keberkesanan terapi ini berbeza bagi setiap orang kerana bergantung pada jumlah lemak yang terdapat di leher.

  • Suntikan asid deoksikolik

Menyuntik asid deoksikolik adalah salah satu cara untuk menghilangkan lemak leher. Kandungan asid deoksikolik yang disuntik di sekitar leher mampu menumpahkan lemak di leher, asalkan dilakukan dengan cara yang betul. Untuk menghilangkan lipatan lemak di leher, sekurang-kurangnya 20 titik suntikan diperlukan dalam setiap rawatan. Rata-rata memerlukan sehingga 6 rawatan dengan selang 1 bulan untuk setiap rawatan. Kesan sampingan suntikan ini termasuk bengkak, lebam, sakit, mati rasa, dan kemerahan pada kulit.

  • Liposuction

Doktor akan membuat sayatan kecil di bawah kulit di sekitar leher atau kawasan dagu, tetapi terlebih dahulu akan memberi ubat bius tempatan untuk mengelakkan kesakitan. Kemudian doktor akan memasukkan alat sedot lemak. Liposuction adalah prosedur pembedahan yang memerlukan konsultasi dengan doktor dan prosedur mesti dilakukan oleh pakar. Penting untuk berunding mengenai alahan ubat yang anda ada, dan untuk mengelakkan pengambilan alkohol dan ubat-ubatan tertentu sebelum sedot lemak. Tindakan ini mungkin dilarang bagi orang yang menderita penyakit jantung, diabetes, atau mereka yang mengalami gangguan sistem imun.

  • Facelift

Facelift bertujuan untuk memperbaiki penampilan wajah dan menghilangkan lemak di leher. Tindakan ini hanya dapat dilakukan pada orang yang mempunyai kesihatan fizikal yang baik, tidak menderita penyakit seperti diabetes atau penyakit kronik yang lain.

Sekiranya diet yang sihat dan senaman yang teratur tidak dapat menghilangkan lipatan lemak di leher, pertimbangkan cara menghilangkan lemak leher dengan langkah-langkah di atas. Dapatkan nasihat doktor mengenai perkara ini, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan khas.