Kesihatan

Cara Mengatasi Serak Berdasarkan Sebab

Hampir semua orang mengalami suara serak, baik ketika bercakap dan menyanyi. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan langkah rawatan mesti disesuaikan dengan penyebabnya.

Istilah serak digunakan untuk menggambarkan perubahan suara yang tidak normal. Apabila suara menjadi serak, suara yang keluar dari mulut akan terdengar berat, basah, serak, atau mungkin ada perubahan dalam kelantangan (kenyaringan) dan intonasi (suara tinggi atau rendah).

Terdapat beberapa perkara atau keadaan yang boleh menyebabkan suara serak, termasuk:

 • Jangkitan pita suara dan tekak, seperti laringitis dan ARI
 • Reaksi alahan pada tekak dan pita suara
 • Refluks asid perut atau refluks asid ke kerongkong
 • Benjolan tali pusat disebabkan oleh tumor jinak, polip, atau barah
 • Gangguan saraf pada pita suara
 • Tabiat merokok dan minum minuman yang mengandungi kafein atau alkohol

Selain beberapa perkara di atas, suara serak juga disebabkan oleh penggunaan pita suara yang berlebihan, seperti menjerit atau ketawa terlalu kuat. Keadaan ini agak biasa berlaku pada orang yang bekerja sebagai penyanyi, guru, penyiar, dan pelakon.

Rawatan Serak Berdasarkan Sebab

Kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, keadaan suara yang serak, terutama yang tidak hilang, harus diperiksa oleh doktor THT.

Untuk mengetahui punca suara serak yang dialami, doktor ENT akan melakukan pemeriksaan fizikal pada tekak dan pita suara serta pemeriksaan lain, seperti laringoskopi, biopsi pita suara, sinar-X, dan penilaian kualiti suara yang merangkumi nada dan kelantangan suara.

Setelah doktor menentukan punca suara serak yang dialami, doktor akan menentukan langkah rawatan. Jenis rawatan yang dapat dilakukan adalah seperti berikut:

1. Pentadbiran ubat-ubatan

Memberi ubat, seperti antibiotik, bertujuan untuk mengatasi suara serak akibat ARI dan laringitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Sementara itu, jangkitan pada pita suara akibat jangkitan virus secara amnya mereda.

Untuk merawat suara serak akibat penyakit refluks asid (GERD), doktor boleh menetapkan ubat penahan asid perut dan antasid.

Doktor juga boleh menetapkan ubat kortikosteroid untuk merawat suara serak yang berlaku akibat pembengkakan pita suara akibat reaksi alergi atau kerengsaan terhadap asap rokok atau pencemaran.

2. Tidak bercakap sebentar

Apabila anda mengalami suara serak, doktor anda secara amnya akan menasihati anda untuk tidak bercakap atau bercakap sedikit untuk beberapa waktu. Ini bertujuan untuk merehatkan pita suara dan membantu melegakan bengkak atau kerengsaan pita suara yang meradang.

3. Terapi pertuturan atau terapi suara

Kaedah ini dapat digunakan dalam mengatasi suara serak yang disebabkan oleh merokok dan kelumpuhan otot pita suara (lumpuh pita suara). Dalam praktiknya, terapi suara disokong oleh kaedah rawatan lain seperti pembedahan pita suara, bergantung kepada sebab dan keparahan keadaan.

4. Pembedahan tali pusat suara

Pembedahan tali vokal adalah prosedur pembedahan untuk membuang ketulan akibat tumor, polip, sista, tumor, atau barah pada pita suara. Pembedahan tali pusat biasanya dilakukan jika suara serak tidak bertambah baik dengan ubat atau terapi suara.

Cara Melegakan Serak

Sebagai tambahan kepada pelbagai cara di atas, anda juga dapat melakukan langkah-langkah berikut di rumah untuk menghilangkan suara serak:

 • Minum banyak air untuk menjaga kelembapan tekak dan pita suara.
 • Jauhi minuman yang mengandungi kafein dan alkohol.
 • Tingkatkan diet anda untuk mengurangkan pengeluaran asid perut yang berlebihan, jika suara serak disebabkan oleh refluks asid atau GERD.
 • menggunakan pelembap sebaliknya udara di dalam bilik tidak kering.
 • Berhenti merokok dan jauhkan dari asap rokok.
 • Rehatkan pita suara anda dengan bercakap kurang untuk beberapa lama.

Serak suara biasanya tidak berbahaya dan akan reda dengan sendirinya setelah beberapa hari.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan pakar THT sekiranya suara serak anda tidak bertambah setelah lebih dari 2 minggu atau jika anda mengalami gejala lain, seperti kesukaran menelan atau sesak nafas. Ini menunjukkan bahawa suara serak anda mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan serius yang memerlukan rawatan perubatan segera.