Kehidupan yang sihat

Sindrom Itik, Gangguan Psikologi yang Banyak Pengalaman Orang Dewasa Muda

Mungkin anda pernah berjumpa dengan seseorang yang mampu mencapai kejayaan dan nampaknya menikmati hidup. Namun, siapa sangka. Di sebalik kejayaannya, sebenarnya ada tekanan atau banyak masalah yang terselubung, sehingga dia selalu terlihat baik-baik saja. Nah, keadaan ini dipanggil sindrom itik.

Sindrom itik atau sindrom itik pertama kali dicadangkan di Universiti Stanford, Amerika Syarikat, untuk menggambarkan masalah pelajarnya.

Istilah ini mirip dengan bebek yang berenang seolah-olah sangat tenang, tetapi kakinya berjuang untuk bergerak untuk menjaga tubuhnya di atas permukaan air.

Ini dikaitkan dengan keadaan di mana seseorang kelihatan tenang dan baik, tetapi sebenarnya dia mengalami banyak tekanan dan panik dalam mencapai tuntutan hidupnya, seperti nilai yang baik, lulus dengan cepat, atau menjalani kehidupan yang stabil, atau bertemu harapan ibu bapa dan orang di sekelilingnya.

Sebab dan Gejala Sindrom Itik

Sindrom itik hingga kini belum diiktiraf secara rasmi sebagai gangguan jiwa. Secara amnya, fenomena ini dialami oleh mereka yang masih muda, misalnya pelajar, pelajar, atau pekerja.

Walaupun mengalami banyak tekanan dan tekanan, beberapa penderita sindrom itik masih boleh produktif dan berfungsi dengan baik. Ini mungkin berkaitan dengan tingkah laku stoisisme atau ketabahan. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami sindrom itik juga berisiko untuk masalah psikiatri tertentu, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami sindrom itik, termasuk:

 • Tuntutan akademik
 • Harapan yang terlalu tinggi dari keluarga dan rakan-rakan
 • Keibubapaan helikopter
 • Pengaruh media sosial, misalnya, dimasukkan ke idea bahawa kehidupan orang lain lebih sempurna dan lebih bahagia apabila mereka melihat muat naik dari orang itu
 • Kesempurnaan
 • Telah mengalami peristiwa traumatik, seperti penderaan verbal, fizikal dan seksual, keganasan rumah tangga, atau kematian orang yang disayangi
 • Harga diri Yang rendah

Tanda dan gejala sindrom itik tidak jelas dan boleh meniru gangguan mental yang lain, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

Walau bagaimanapun, sebilangan penghidap sindrom ini akan sering merasa cemas, gugup, mental tertekan, tetapi memaksa diri untuk tampil baik atau gembira. Selain itu, mereka juga sering mengalami insomnia, pening, dan sukar untuk berkonsentrasi.

Orang yang menderita sindrom itik juga cenderung untuk membandingkan diri mereka dengan orang lain dan merasakan bahawa kehidupan orang lain lebih baik dan sempurna daripada kehidupan mereka.

Mereka juga mempunyai kecenderungan untuk berfikir bahawa mereka diperhatikan atau diuji oleh orang lain dan oleh itu mesti menunjukkan kemampuan mereka sepenuhnya.

Cara mengatasi Sindrom Itik

Sindrom itik Ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari tekanan yang teruk kerana persaingan dalam kehidupan hingga gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan. Sekiranya anda mengabaikannya, sindrom itik berpotensi membuat penderita mengalami kemurungan yang teruk atau bahkan mempunyai keinginan untuk membunuh diri.

Oleh itu, orang yang mengalami sindrom itik atau berisiko tinggi mengalami masalah psikologi dinasihatkan untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi.

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan kemurungan atau gangguan kecemasan, doktor anda boleh mengubatinya sindrom itik menyediakan ubat dan psikoterapi.

Sekiranya anda mengalami sindrom itik, cuba dapatkan pertolongan dan lakukan beberapa petua berikut untuk menjaga kesihatan mental anda:

 • Lakukan kaunseling dengan penyelia akademik atau kaunselor di sekolah atau kolej.
 • Ketahui kemampuan anda sendiri supaya anda dapat bekerja mengikut kemampuan anda.
 • Belajar mencintai diri sendiri.
 • Menjalani gaya hidup sihat, iaitu dengan makan makanan sihat, bersenam secara teratur, dan menghindari merokok dan minuman beralkohol.
 • Luangkan masa untuk dilakukan saya masa atau berehat untuk mengurangkan tekanan.
 • Ubah pemikiran anda menjadi lebih positif dan berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain.
 • Jauhi media sosial untuk beberapa ketika.

Persaingan dalam kehidupan, misalnya dari segi akademik, perniagaan, dan pekerjaan, adalah bahagian kehidupan yang tidak dapat dinafikan. Namun, itu tidak bermakna ia harus dijadikan alasan untuk mengabaikan kesihatan mental anda. kamu tahu.

Ingat bahawa tidak ada yang sempurna dan setiap orang mempunyai perjuangan mereka sendiri.

Sekiranya anda merasa anda mengalami sindrom itik, terutamanya jika anda pernah merasakan gejala psikologi tertentu, seperti ingin membunuh diri, cemas sepanjang masa, tidak dapat berfikir dengan jelas, atau mengalami masalah tidur, jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan bantuan.