Kesihatan

Rho - Faedah, dos dan kesan sampingan

Rho atau anti-D imunoglobulin adalah ubat untuk mencegah anemia hemolitik kerana perbezaan rhesus antara janin dan ibu (ketidaksesuaian rhesus). Keadaan ini berlaku ketika janin positif rhesus sementara ibu negatif rhesus.

Rho berfungsi dengan mencegah pembentukan antibodi Rh di dalam badan ibu semasa mengandung dan selepas melahirkan. Antibodi Rh terbentuk apabila terdapat perbezaan rhesus antara janin dan ibu.

Antibodi ini kemudian menyerang janin dengan rhesus positif pada kehamilan kedua dan seterusnya. Sekiranya keadaan ini tidak dicegah, bayi yang baru lahir dapat menghidap anemia hemolitik yang mengancam nyawa.

Rho juga diberikan kepada pesakit rhesus negatif yang telah menerima pemindahan darah dari pesakit rhesus positif. Memberi Rho dalam keadaan ini bertujuan untuk mencegah kesan sampingan yang boleh membawa maut, seperti kejutan dan kegagalan buah pinggang. Selain itu, imunoglobulin Rho juga dapat digunakan dalam rawatan purpura trombositopenik idiopatik (ITP).

Tanda dagangan Rho: HyperRho S / D

Apa itu Rho

kumpulanUbat preskripsi
KategoriImunoglobulin
ManfaatMencegah anemia hemolitik pada bayi baru lahir kerana ketidaksesuaian rhesus, mencegah pembentukan antibodi Rh kerana pemindahan darah dengan rhesus yang tidak sesuai, dan merawat purpura trombositopenik idiopatik (ITP).
Digunakan olehMatang
Rho untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada Rho boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai faedah dan kesan sampingan Rho.

Bentuk ubatSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Rho

Suntikan Rho hanya boleh diberikan di hospital oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Imunoglobulin Rho tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini atau ubat imunoglobulin lain.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai kekurangan jenis imunoglobulin (IgA), atau anemia hemolitik. Imunoglubulin Rho tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan ini.
 • Rho tidak boleh diberikan kepada bayi baru lahir.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap diabetes, anemia, trigliserida tinggi, strok, penyakit jantung koronari, edema paru, gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia.
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda merancang untuk melakukan vaksinasi semasa menggunakan Rho.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Laporkan segera kepada doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan setelah menggunakan Rho.

Dos dan Dos Rho

Imunoglobulin Rho disuntik ke dalam urat atau tisu otot (intramuskular / IM). Doktor akan menentukan dos mengikut keadaan dan berat badan pesakit. Secara umum, berikut adalah dos Rho berdasarkan tujuan penggunaannya:

Matlamat: Mencegah anemia hemolitik pada bayi baru lahir kerana ketidaksesuaian rhesus

Dosis 1.500 IU disuntikkan ke dalam tisu otot wanita hamil sebagai dos tunggal pada usia kehamilan 28-30 minggu dan 0-72 jam selepas melahirkan.

Matlamat: Menghalang pembentukan antibodi Rh selepas pemindahan darah

Suntikan intramuskular 100 UI (20 mcg) setiap 2 mL sel darah merah rhesus positif yang ditransfusikan. Dos maksimum 15,000 UI (3,000 mcg)

Matlamat: Rawat purpura trombositopenik idiopatik (ITP)

Dos awal ialah 250 IU / kg BW, disuntikkan ke dalam vena sebagai dos tunggal atau dalam 2 dos terbahagi pada hari yang berasingan. Bagi pesakit yang sudah mengalami anemia, dos yang disarankan adalah 125–200 IU / kgBW (25–40 mcg / kgBW), diberikan sebagai satu dos atau dibahagikan kepada 2 dos.

Cara Menggunakan Rho dengan Betul

Rho akan diberikan di hospital dan disuntik terus oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Ikuti arahan doktor semasa menjalani rawatan dengan Rho untuk keberkesanan rawatan maksimum.

Doktor akan menyuntik ubat Rho ke saluran darah pesakit atau tisu otot. Doktor akan memantau pernafasan, tekanan darah, tahap oksigen, dan fungsi ginjal pesakit semasa menjalani rawatan dengan Rho. Anda juga perlu menjalani ujian air kencing setiap 2-4 jam, sekurang-kurangnya 8 jam.

Untuk rawatan semasa kehamilan, imunoglobulin Rho akan diberikan secara berkala pada trimester kehamilan terakhir dan diberikan semula setelah bayi dilahirkan. Untuk rawatan pemindahan darah yang tidak sesuai, ubat Rho diberikan apabila gejala muncul.

Semasa rawatan dengan Rho, ikuti nasihat yang diberikan oleh doktor anda. Anda akan diminta menjalani ujian darah secara berkala untuk memantau tindak balas terhadap terapi.

Interaksi Rho dengan Dadah Lain

Sekiranya Rho digunakan bersamaan dengan suntikan vaksin yang menggunakan kuman hidup, seperti vaksin BCG, cacar air, MMR, influenza, atau rotavirus, keberkesanan vaksin ini akan menurun.

Sentiasa beritahu doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan ubat, suplemen, atau produk herba semasa menjalani rawatan dengan Rho.

Rho. Kesan Sampingan dan Bahaya

Terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku setelah menggunakan Rho, iaitu:

 • Kehangatan di muka, leher, atau dada (siram)
 • Sakit kepala atau pening
 • Berpeluh berlebihan
 • Sakit sendi atau sakit otot
 • Mengantuk, malaise, atau kelemahan
 • Mual, muntah, cirit-birit, atau sakit perut
 • Bengkak atau sakit di tempat suntikan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Rho juga dapat meningkatkan risiko hemolisis intravaskular yang boleh menyebabkan anemia, kegagalan buah pinggang akut, DIC (penyebaran intravaskular yang disebarkan, atau sindrom gangguan pernafasan.

Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan atau aduan dan gejala yang menunjukkan kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Demam, menggigil, lemah, sakit belakang, atau pucat
 • Batuk darah atau sesak nafas
 • Air kencing berdarah atau sedikit air kencing
 • Bengkak, kehangatan, dan sakit di kaki
 • Mati rasa atau kelemahan secara tiba-tiba di satu pihak, kelesuan, atau penglihatan kabur