Kesihatan

Polycarbophil - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Polycarbophil atau kalsium polikarbofil adalah makanan tambahan serat untuk merawat masalah sembelit atau sembelit. Di samping itu, ubat ini kadang-kadang juga digunakan untuk membantu melegakan gejala diabetes sindrom iritasi usus.

Polycarbophil berfungsi untuk membantu membentuk jisim najis (najis besar), yang dapat membantu mencetuskan pergerakan usus. Selain itu, ubat ini juga dapat meningkatkan kandungan air di dalam najis. Dengan cara itu, najis akan lebih lembut dan senang dilalui.

Tanda dagangan Polycarbophil: -

Apa itu Polycarbophil

kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan tambahan serat atau julap pembentuk jisim (julap pembentuk pukal)
ManfaatMengubati sembelit
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
 

Polycarbophil untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori N:Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada polycarbophil diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

BentukTablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Polycarbophil

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil polycarbophil, termasuk:

 • Jangan mengambil polycarbophil jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan polycarbophil jika anda mengalami atau mengalami penyumbatan usus, kesukaran menelan, pendarahan rektum, tahap tinggi kalsium dalam darah, atau sembelit selama lebih dari 2 minggu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan polycarbophil jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan polycarbophil jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil polycarbophil.

Dos dan Peraturan Penggunaan Polycarbophil

Dos polycarbophil akan diberikan oleh doktor mengikut keadaan dan usia pesakit. Secara umum, berikut adalah dos polycarbophil berdasarkan usia pesakit:

 • Matang: 1,250 mg, 1-4 kali sehari, diambil dengan 250 ml segelas air. Dos maksimum ialah 6,000 mg sehari.
 • Kanak-kanak> 12 tahun: 1,250 mg, 1-4 kali sehari, diambil dengan 250 ml segelas air. Dos maksimum ialah 6,000 mg sehari.

Cara Pengambilan Polycarbophil dengan Betul

Ikuti nasihat doktor anda dan baca arahan pada bungkusan ubat sebelum mula mengambil polycarbophil. Jangan ubah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Polycarbophil boleh diambil sebelum atau selepas makan. Ambil tablet polycarbophil dengan bantuan segelas air untuk menelan tablet polycarbophil keseluruhan. Selepas itu, minum segelas air lagi.

Bentuk tablet kunyah polycarbophil dapat dimakan dengan mengunyah tablet sebelum menelan, dan minum air sesudahnya.

Anda dinasihatkan untuk selalu minum air secukupnya semasa menjalani rawatan dengan polycarbophil.

Sekiranya anda terlupa mengambilnya, disarankan untuk memakannya dengan segera sekiranya waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan polycarbophil di dalam bilik pada suhu bilik. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Polycarbophil dengan Dadah Lain

Apabila digunakan dengan ubat tetrasiklin, doxycycline, atau minocycline, polycarbophil dapat menurunkan tahap dan kesan ubat ini.

Untuk mengelakkan kesan interaksi ubat, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Polycarbophil

Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas mengambil polycarbophil adalah:

 • Sakit perut atau kekejangan perut
 • Kembung
 • Cirit-birit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak reda. Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius berlaku, seperti:

 • Kekejangan perut yang teruk
 • Gag
 • Sakit dada
 • Pendarahan di rektum
 • Kesukaran menelan atau sukar bernafas