Kehidupan yang sihat

Berikut adalah Kebaikan Meditasi Metta dan Cara Melakukannya

Terdapat banyak jenis meditasi yang boleh anda cuba. Salah satunya adalah meditasi medta. Selain dapat membantu anda mencari ketenangan, meditasi jenis ini juga diketahui dapat meningkatkan kualiti hidup anda. Meditasi metta juga tidak sukar untuk diterapkan, sungguh.

Meditasi metta juga dikenali sebagai meditasi kasih sayang (meditasi kebaikan penyayang). Meditasi ini dilakukan dengan duduk seperti melakukan meditasi secara umum. Perkara yang membezakan meditasi metta dari meditasi lain ialah anda melakukannya sambil mengucapkan ayat positif.

Pelbagai Kebaikan Meditasi Metta

Meditasi metta diketahui dapat memberikan ketenangan fikiran dan keseimbangan mental, sehingga emosi anda menjadi lebih stabil dan kesihatan tubuh anda juga lebih baik. Berikut adalah pelbagai faedah meditasi metta yang anda dapat:

1. Menyayangi diri sendiri

Tanpa anda fikirkan, meditasi metta sebenarnya boleh menjadi usaha untuk mencintai diri sendiri. Teknik relaksasi ini ditambah dengan mengucapkan kata-kata positif dapat membantu menghilangkan semua tenaga negatif, sehingga tubuh dan fikiran menjadi lebih santai dan memberi kesedaran untuk mencintai diri sendiri.

Di samping itu, meditasi metta juga dapat meningkatkan emosi positif yang membuat seseorang berhenti meragui dan mengkritik diri sendiri. Ini dapat dibuktikan dengan kajian kecil yang menyatakan bahawa orang yang melakukan meditasi ini cenderung kurang mengkritik diri mereka sendiri daripada mereka yang tidak.

2. Meningkatkan hubungan sosial

Meditasi metta juga menjadikan anda lebih empati terhadap orang lain. Ini akan menjadikan hubungan sosial anda lebih baik dan berkualiti. Ini telah dibuktikan oleh kajian yang menyatakan bahawa emosi positif juga akan mempengaruhi hubungan sosial yang positif.

3. Melambatkan proses penuaan

Penuaan adalah proses semula jadi yang akan berlaku di dalam badan. Namun, tahukah anda? Meditasi metta dianggap melambatkan proses penuaan, kamu tahu. Dengan meditasi ini, sel dan organ tubuh dapat kekal muda dan berfungsi dengan baik, walaupun tidak lagi muda.

4. Mengurangkan simptom pelbagai penyakit mental

Banyak kajian menunjukkan bahawa meditasi metta dapat meningkatkan perasaan cinta dan terima kasih, sehingga dapat membantu mengurangkan tekanan dan gejala gangguan kecemasan. Melakukan teknik relaksasi ini secara berkala juga dapat membantu mengurangkan kemurungan dan gejala PTSD.

Di samping itu, dalam kajian lain dinyatakan bahawa emosi positif yang dibina dari meditasi metta dapat memperbaiki beberapa gejala skizofrenia, seperti gejala tidak mahu mandi, tidak mahu bercakap, atau tidak menunjukkan emosi.

5. Mengurangkan simptom penyakit tertentu

Bukan hanya penyakit jiwa, menerapkan meditasi metta juga dapat mengurangkan keluhan fizikal. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang menunjukkan bahawa ketenangan batin yang diperoleh dari meditasi metta dapat mengurangkan gejala migrain pada penderita migrain kronik dan sakit belakang.

Cara Memohon Meditasi Medta

Untuk berlatih meditasi metta, anda tidak perlu menggunakan alat apa pun. Anda juga boleh melakukannya di mana sahaja, selagi suasananya cukup tenang sehingga anda dapat menumpukan perhatian lebih banyak.

Inilah cara menerapkan meditasi metta yang boleh anda lakukan:

  • Duduk dengan selesa dan tutup mata, kemudian tarik nafas dan hembuskan secara berkala.
  • Ucapkan kata-kata atau frasa harapan untuk diri sendiri, misalnya "Semoga saya selalu diberi kesihatan dan kebahagiaan.", "Semoga saya kuat dan sentiasa yakin."
  • Kongsikan juga harapan anda untuk orang lain. Sebut namanya, lalu katakan impian anda.
  • Ulangi perkataan atau frasa beberapa kali sehingga jiwa anda berasa tenang. Elakkan menilai diri sendiri atau menggunakan ayat negatif.
  • Sambil menyatakan hasrat anda, anda dapat membayangkan sesuatu yang indah, misalnya sinar cahaya atau seseorang yang menjadi harapan anda tersenyum.

Itulah faedah dan cara melakukan meditasi metta. Penting untuk diingat bahawa faedah meditasi metta yang disebutkan di atas tidak seketika. Perlu kesabaran dan ketekunan dalam menerapkan kaedah ini untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Sekiranya anda ingin melakukan meditasi metta sebagai rawatan untuk penyakit tertentu atau keadaan mental yang tidak menentu, anda juga harus berjumpa doktor atau psikologi, ya. Keadaan tertentu mungkin memerlukan ubat sebagai terapi utama selain meditasi.