Keluarga

Ayuh, Kenali Mata Minus pada Kanak-kanak

Mata minus boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Tidak jarang, mata minus sukar dikesan atau menyamar dengan keadaan lain pada kanak-kanak. Walaupun mata minus boleh mengganggu aktiviti anak kecil anda, terutama dalam aktiviti pembelajaran mereka.

Minus mata atau rabun jauh adalah salah satu gangguan kesihatan mata yang menyebabkan kanak-kanak tidak dapat melihat objek yang jauh dengan jelas. Mata minus pada anak diketahui berkaitan dengan beberapa faktor, seperti keturunan, kebiasaan membaca buku terlalu dekat, atau kebiasaan menggunakan alat sekian lama.

Gejala Mata Minus pada Kanak-kanak

Sebilangan kanak-kanak mungkin tidak mengeluh atau tidak menyedari gangguan itu disebabkan oleh mata yang mereka alami. Oleh itu, ibu bapa atau penjaga di rumah perlu memberi perhatian kepada gejala-gejala mata minus pada anak-anak, agar segera mendapatkan rawatan yang tepat.

Beberapa gejala yang menunjukkan kanak-kanak mempunyai mata minus, yaitu:

  • Kesukaran melihat objek yang jauh.
  • Selalunya salah membaca tulisan di papan hitam atau yang jauh.
  • Menonton TV atau membaca buku pada jarak yang sangat dekat.
  • Sensitif terhadap cahaya.
  • Elakkan permainan yang memerlukan perhatian terhadap perincian, seperti mewarnai dan bermain teka-teki

Pada sesetengah kanak-kanak, mata minus juga disertai dengan gejala keletihan, sakit kepala dan ketegangan mata. Sekiranya anda mendapati simptom-simptom ini pada anak-anak, ibu bapa harus segera memeriksa keadaan anak kepada doktor mata.

Setelah mengesahkan bahawa anak itu mempunyai mata minus, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai. Secara amnya, doktor akan menetapkan cermin mata untuk kanak-kanak, sehingga mereka dapat melihat objek yang jauh dengan lebih jelas.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anak Kecil Anda Mempunyai Mata Minus?

Selain menggunakan cermin mata yang betul, Ibu dan Ayah juga dapat menolong anak kecil anda untuk mencegah pertumbuhan anak mata dengan beberapa cara, seperti:

1. Sediakan makanan berkhasiat

Membekalkan anak-anak dengan makanan berkhasiat sangat penting untuk menjaga kesihatan mereka, termasuk kesihatan mata. Beberapa pilihan makanan yang bermanfaat untuk menjaga kesihatan mata pada anak-anak adalah wortel, sayuran hijau, dan buah-buahan yang terasa masam, seperti jeruk dan lemon.

Selain itu, jangan lupa memberikan ikan yang kaya dengan omega 3, seperti ikan tenggiri dan sardin.

2. Pastikan terdapat pencahayaan yang mencukupi semasa melakukan aktiviti

Jangan lupa untuk memastikan si kecil mendapat cukup cahaya dalam setiap aktiviti yang dilakukannya, Bun. Ia juga berguna untuk mengelakkan mata kecil si Kecil meningkat.

3. Biasakan memakai cermin mata di luar rumah

Sekiranya boleh, Ibu dan Bapa juga dapat membiasakan si Si Kecil untuk menggunakan cermin mata dengan perlindungan dari sinar UV. Cermin mata ini dapat melindungi mata anak-anak dari paparan cahaya matahari sekaligus mengurangkan risiko terkena mata minus.

4. Hadkan penggunaan alat

Selain dapat meningkatkan risiko anak-anak mengalami kegemukan dan insomnia, menggunakan alat dalam masa yang lama juga tidak baik untuk kesihatan mata. Gunakan alat sama sekali tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 18 bulan, kecuali untuk sembang video dengan ibu bapa atau keluarga.

Untuk mengelakkan minus di mata anak meningkat, hadkan penggunaan alat pada kanak-kanak berumur 2-5 tahun, maksimum satu jam sehari. Bagi kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun, hadkan penggunaan alat sehingga maksimum 2 jam sehari.

5. Ajar anak-anak pergerakan senaman mata

Sekiranya boleh, ibu bapa juga boleh mengajar anak-anak untuk melakukan pergerakan senaman mata. Latihan ini berguna untuk mengelakkan mata anak meningkat.

Caranya, letakkan pensil di hadapan wajah si kecil. Mintalah dia mengawasi pensil, dan jangan menggerakkan kepalanya. Selepas itu, perlahan-lahan gerakkan pensil ke kiri dan kanan, ke atas dan ke bawah.

Penting bagi ibu bapa untuk mengenali gejala-gejala mata minus pada anak-anak, sehingga gangguan ini dapat diatasi sejak awal. Lakukan beberapa cara di atas supaya mata minus pada kanak-kanak tidak menjadi lebih teruk.

Sekiranya penglihatan anak anda terganggu atau kabur, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi, untuk menjangkakan gangguan mata yang lebih serius. Terutama jika dia mengalami gangguan penglihatan secara tiba-tiba.