Kehidupan yang sihat

Petua Mencuci Pakaian Bayi Dengan Selamat

Tidak jarang ibu bapa merasa kesusahan ketika menjaga peralatan bayi, termasuk pakaian bayi. Ramai ibu bapa tidak tahu membasuh pakaian bayi dengan selamat. Mencuci pakaian bayi dengan betul, penting untuk dilakukan agar si kecil anda merasa selesa dengan pakaian yang dipakai.

Semasa membeli pakaian bayi, cuba perhatikan label. Perhatikan prosedur mencuci yang disyorkan. Walaupun mencuci pakaian bayi dengan tangan boleh dilakukan, ia memerlukan banyak masa dan tenaga. Kami mengesyorkan memilih pakaian bayi yang boleh dibersihkan di mesin basuh, terutamanya untuk pakaian yang dipakai setiap hari.

Perkara-Tekan Apa yang perlu diberi perhatian semasa Mencuci Pakaian Bayi

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa mencuci pakaian bayi, termasuk:

 • Perhatikan bahan pakaian bayi

  Mencuci pakaian bayi di mesin basuh pastinya akan membantu memudahkan kerja. Namun, lihat semula bahan pakaian yang dimaksudkan. Sebilangan jenis pakaian bayi tidak boleh dicuci dengan mesin. Kami mengesyorkan agar sebelum membeli pakaian bayi, perhatikan langkah-langkah penjagaan yang diperlukan.

 • Lampin kain berasingan

  Semasa mencuci lampin kain, pisahkan dari pakaian bayi yang lain. Elakkan menggunakan detergen dan wangian yang mengandungi bahan kimia yang keras. Gunakan pencuci bayi khas yang lembut pada kulit si kecil anda. Bilas lampin kain sekurang-kurangnya dua kali untuk mengeluarkan sisa sabun sepenuhnya.

 • Mengambil nota ssuhu air

  Pakaian bayi boleh dicuci dengan air suam hingga panas, dengan suhu antara 30-40 darjah celcius. Tetapi jika tidak mungkin, anda masih boleh menggunakan air dengan suhu normal.

 • Bahan pencuci yang sesuai

  Sebilangan bayi memerlukan pencuci khas untuk mencuci pakaian yang mereka pakai, terutama bayi yang mempunyai kulit sensitif. Kulit bayi lebih sensitif sehingga mereka lebih rentan terhadap masalah kulit, seperti alergi dan eksim. Walau bagaimanapun, bayi tanpa aduan ini boleh menggunakan bahan pencuci yang digunakan oleh ahli keluarga lain di rumah. Anda boleh memilih pencuci cecair daripada serbuk kerana ia lebih mudah dibilas. Ini akan mengurangkan risiko menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi.Ketika anda ingin menukar bahan pencuci, lakukan ujian pada satu baju terlebih dahulu untuk melihat apakah ada reaksi pada kulit bayi. Anda harus mengelakkan pencuci yang menggunakan bahan pelembut kerana lebih berisiko menyebabkan kerengsaan pada kulit.

 • Merendam pakaian

  Pakaian bayi tidak bebas dari noda. Bermula dari noda susu, muntah, atau air kencing dan najis si Kecil. Cara paling mudah untuk menghilangkan noda ini adalah dengan mencucinya dengan segera. Namun, jika noda sudah tersekat, anda boleh mencubanya dengan merendamnya di dalam air dan detergen. Sekiranya perlu, gunakan penghilang noda yang sebelumnya disahkan selamat untuk pakaian bayi.

Sebelum menggunakan pakaian bayi, tentunya pakaian tersebut perlu dicuci terlebih dahulu, supaya habuk atau bahan lain yang boleh merengsakan kulit bayi hilang. Beberapa jenis pakaian luar, seperti jaket, tidak perlu dicuci sebelum digunakan. Untuk barang-barang bayi dengan pelekat, pasangkannya sebelum mencuci atau mengeringkan sehingga tidak terkena pakaian lain.

Bayi mempunyai jenis kulit yang berbeza dari orang dewasa. Perhatikan bahan pakaian bayi, cara mencucinya pada label pakaian, dan bahan yang digunakan untuk mencucinya. Dapatkan nasihat doktor sekiranya kulit bayi mengalami kegatalan.

Di taja oleh: