Keluarga

Latihan Selepas Bersalin, Bilakah Ia Boleh Dilakukan?

Wanita mesti rajin bersenamuntukmenjaga kesihatan dan mencegah penyakit pada semua peringkat kehidupan, termasuk selepas bersalin. Sukan setelah melahirkan menolong mengekalkan dan meningkatkan kecergasan fizikal,ffungsi jantung dan paru-paru, begitu juga maafsetan psikologi.

Setelah melahirkan, secara amnya anatomi dan fisiologi badan ibu akan kembali ke bentuk semula dalam 6-8 minggu. Latihan selepas melahirkan akan membantu mengembalikan berat badan yang ideal, untuk mencegah munculnya penyakit metabolik, seperti kegemukan, diabetes mellitus, dan hipertensi. Beberapa jenis senaman juga boleh dilakukan dengan bayi.

Bersenam Selepas Bersalin Biasa

Masa yang tepat untuk kembali bersenam setelah melahirkan bergantung pada banyak faktor. Faktor-faktor ini termasuk keparahan kecederaan atau koyakan pada vagina, jumlah darah yang hilang (tahap anemia) semasa bersalin, dan adanya atau tidak adanya komplikasi semasa kehamilan dan selepas bersalin.

Menurut penyelidikan, wanita yang meneruskan aktiviti normal segera setelah melahirkan mempunyai fungsi lantai panggul yang lebih baik daripada wanita yang membatasi aktiviti mereka setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, aktiviti fizikal, termasuk latihan, harus dilakukan secara beransur-ansur.

Salah satu jenis latihan yang disarankan adalah latihan Kegel untuk melatih otot-otot dasar pelvis. Latihan ini boleh dilakukan beberapa kali sehari untuk mengurangkan risiko kebocoran air kencing dan tinja.

Latihan Kegel boleh dimulakan pada satu atau dua minggu pertama setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, latihan ini hanya disarankan untuk wanita yang tidak mengalami air mata di perineum atau belum menjalani episiotomi.

Sukan Sselepas Bahagian caesar

Melakukan aktiviti fizikal dan melakukan senaman ringan dapat mengurangkan risiko penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup yang tidak aktif selepas pembedahan. Aktiviti fizikal juga akan mempercepat pemulihan keadaan dan fungsi badan selepas pembedahan.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk berbincang dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin bersenam selepas menjalani pembedahan. Latihan tidak boleh dilakukan sekiranya anda masih:

  • Mempunyai komplikasi perubatan, seperti anemia, gangguan kardiorespirasi (jantung dan pernafasan), atau tromboemboli.
  • Merasa sakit selepas pembedahan dan memerlukan rawatan dengan ubat penghilang rasa sakit.
  • Mengalami komplikasi pembedahan dan pasca operasi, seperti mual dan muntah, penyembuhan luka yang tidak normal, neuropati, dan inkontinensia.

Doktor anda akan membenarkan anda bersenam sekiranya tanda-tanda penting anda, seperti suhu, degup jantung, dan pernafasan, stabil. Di samping itu, anda juga mesti dapat mengawal fungsi dan pergerakan otot dengan baik.

Sekiranya keadaan badan normal dan tidak ada masalah, anda boleh mula melakukan senaman ringan 4-6 minggu selepas pembedahan. Sukan yang boleh anda lakukan ialah:

Jalan kaki

Berjalan kaki boleh dimulakan pada minggu pertama dan kedua selepas pembedahan caesar. Latihan ringan ini boleh dilakukan beberapa kali sehari selama 10 minit setiap sesi.

Mengangkat berat

Tidak melakukan senaman dalam 15-30 hari boleh menyebabkan atrofi otot. Anda disyorkan untuk berlatih mengangkat berat yang ringan dan tidak lebih berat daripada berat badan bayi anda pada minggu pertama dan kedua.

Latih otot perut dan pelvis anda

Anda boleh menguatkan otot perut dan pelvis anda pada minggu ke-3 hingga ke-5 selepas pembedahan caesar. Latihan boleh dilakukan dengan latihan Kegel setiap hari.

Berlatih di Gim

Berlatih di Gim dengan peralatan kecergasan boleh dimulakan pada minggu ke-6 selepas bersalin. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukannya secara beransur-ansur dan berhati-hati.

Latihan selepas melahirkan adalah penting kerana mempunyai banyak faedah. Walau bagaimanapun, anda disyorkan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai jenis senaman dan masa yang tepat untuk memulakannya. Tidak kurang pentingnya, lakukan secara beransur-ansur bermula dari cahaya, supaya badan anda dapat menyesuaikan diri.

Tertulis oleh:

dr. Akbar Novan Dwi Saputra, SpOG

(pakar sakit puan)