Kehidupan yang sihat

Tekanan Makan, Kecenderungan untuk Makan berlebihan ketika mengalami tekanan

tekanan makan adalah keinginan untuk makan ketika tertekan walaupun anda tidak benar-benar lapar. Bagi sesetengah orang, makan adalah cara untuk menghilangkan tekanan. Walaupun kelihatan tidak berbahaya, tekanan makan boleh menyebabkan masalah kesihatan, terutamanya jika menyebabkan kegemukan.

Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh melepaskan hormon stres yang disebut kortisol. Apabila jumlah hormon ini meningkat, tubuh akan mengalami pelbagai kesan, salah satunya adalah peningkatan selera makan dan kelaparan.

Di samping itu, ada beberapa orang yang secara tidak sedar menjadikan kebiasaan makan berlebihan sebagai tindak balas psikologi terhadap tekanan.

Baiklah, kepada orang yang mempunyai tabiat tekanan makanKedua-dua perkara ini akan mendorong mereka untuk makan berlebihan ketika menghadapi tekanan atau emosi tertentu, seperti kemarahan, kekecewaan, dan kesedihan.

Jenis makanan yang dipilih biasanya tidak dipertimbangkan untuk pengambilan kalori dan pemakanan, misalnya makanan goreng, kuih-muih, makanan siap makan, hingga makanan bungkus atau olahan.

Bahaya Memakan Tekanan dan tanda-tandanya

Sekiranya dibiarkan terlalu kerap, kebiasaan ini dapat menjadikan tubuh mendapat terlalu banyak kalori, sehingga berat badan sukar dikawal. Bukan itu sahaja, pola makan yang tidak sihat kerana tekanan makan juga dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti kegemukan, diabetes, dan darah tinggi.

Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan bahawa anda mengalami makan tekanan:

  • Rasa seperti makan walaupun anda tidak lapar, terutamanya ketika anda cemas, tertekan, atau mempunyai banyak fikiran
  • Menginginkan makanan tertentu semasa anda mengalami tekanan, misalnya, selalu ingin makan coklat atau ais krim ketika anda merasa tertekan.
  • Rasa mahu makan kerana tidak ada perkara lain yang boleh dilakukan
  • Merasakan bahawa makan boleh membuat anda berasa lebih baik

Pada sebilangan orang, tekanan makan juga boleh menjadi pencetus gangguan makan yang disebut gangguan pesta minum-minum makanApabila seseorang gemuk atau berlebihan berat badan kerana gangguan makan, mereka juga berisiko dibuli atau memalukan lemak.

Cara mengatasi Memakan Tekanan

Sekiranya anda mempunyai kecenderungan tekanan makan, cubalah menghentikan tabiat ini sebelum masalah kesihatan muncul. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi makan tekanan, itu dia:

1. Cari tekanan dan penyelesaiannya

Untuk mengatasi makan tekanan, Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mengenal pasti tekanan yang anda alami. Sekiranya perlu, cuba tuliskan apa yang menyebabkan tekanan dan apa yang sering anda lakukan semasa tekanan, termasuk makanan apa yang sering anda makan ketika anda mengalami tekanan. tekanan makan.

Sebaik sahaja anda mengetahui tekanan anda, anda boleh mula mencari jalan keluar. Contohnya, jika tekanan yang anda alami disebabkan oleh masalah dengan pasangan anda, anda boleh mencuba berkongsi masalah dengan orang yang anda percayai atau berkomunikasi dengan pasangan anda. Dengan cara itu, tahap tekanan anda dapat menurun dan tekanan makan dapat dielakkan.

2. Pengambilan makanan berkhasiat

Daripada makan makanan yang tidak sihat, seperti makanan bergula dan berlemak, cubalah makan makanan yang padat nutrien dan rendah kalori ketika tekanan makan sedang memukul.

Sekiranya selama ini makanan yang anda makan tidak sihat, cubalah memilih makanan yang lebih berkhasiat, seperti makanan yang tinggi serat, protein, dan lemak yang sihat, seperti kacang, buah, yogurt, atau telur. Makan dalam bahagian kecil perlahan-lahan dan tunggu sehingga badan terasa kenyang, supaya pengambilan kalori yang masuk tidak berlebihan.

3. Tetapkan jadual makan

Anda juga perlu mengatur jadual makan untuk mengatasi makan tekanan, Sebagai contoh, pengambilan makanan utama 3 kali sehari diselingi dengan 2 makanan ringan. Apabila sudah siap, cuba patuhi jadual makan, walaupun anda mengalami tekanan.

Lama kelamaan anda akan terbiasa makan hanya pada waktu yang tepat, supaya selera makan anda lebih terkawal dan keinginan untuk makan lebih banyak tekanan makan juga dapat dikurangkan.

4. Sukan

Bersenam dapat menurunkan tahap hormon stres dalam badan, seperti kortisol dan adrenalin. Di samping itu, senaman juga dapat memicu penghasilan endorfin, hormon yang meningkatkan mood dan mengatasi tekanan.

Oleh itu, jika anda kerap bersenam, tekanan yang anda alami dapat diatasi dengan baik dan anda dapat mengelakkan risiko tekanan makan. Senaman juga penting untuk mengelakkan pengumpulan kalori berlebihan yang akan menyebabkan kenaikan berat badan.

Selain beberapa cara di atas, anda juga boleh mencuba teknik relaksasi, seperti meditasi, mendengar muzik, atau bermain permainan untuk sementara ketika tertekan.

Elakkan juga menonton pertunjukan kuliner atau melihat gambar makanan yang boleh menyelerakan, kerana ini dapat mendorong anda untuk kembali ke kebiasaan tekanan makan.

Sekiranya anda menghadapi masalah berhenti tekanan makan atau sudah mempunyai masalah kesihatan kerana tabiat ini, seperti kegemukan atau diabetes, berjumpa doktor atau psikologi untuk mencari cara terbaik untuk mengatasinya.