Keluarga

Wanita hamil, inilah yang harus dilakukan ketika mengalami keracunan makanan

Keracunan makanan pada ibu mengandung tidak boleh dipandang rendah kerana boleh mengganggu kesihatan ibu dan janin di dalam rahim. Untuk itu, ajangan buat kesilapan, Wanita hamil harus tahu apa yang harus dilakukan apabila diracun.

Keracunan makanan semasa kehamilan sering terjadi akibat wanita hamil memakan makanan atau minuman yang tercemar bakteria Salmonella, E coli, atau Listeria. Keadaan ini umumnya dicirikan oleh sakit kepala, sakit perut, cirit-birit, mual, dan muntah.

Cara Mengatasi Keracunan Makanan Saat mengandung

Sekiranya tidak dirawat dengan cepat dan tepat, keracunan makanan semasa kehamilan boleh menyebabkan pelbagai keadaan berbahaya, seperti dehidrasi, gangguan janin, dan juga keguguran.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini ini, pertimbangkan cara berikut untuk menangani keracunan makanan semasa kehamilan:

1. Rujuk doktor

Perkara pertama yang boleh dilakukan oleh wanita hamil sekiranya mengalami gejala keracunan makanan adalah berjumpa doktor. Doktor dapat mengetahui penyebab keracunan yang dialami wanita hamil berdasarkan gejala yang muncul, dan memberikan nasihat mengenai rawatan yang boleh dilakukan di rumah.

Oleh itu, jika wanita hamil muntah atau mengalami cirit-birit setelah makan sesuatu, anda harus segera berjumpa doktor.

2. Minum banyak air

Wanita hamil yang mengalami keracunan makanan perlu minum lebih banyak air. Ini berguna untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat muntah atau cirit-birit.

Wanita hamil dapat memenuhi keperluan cecair mereka dengan minum banyak air, makan sup, atau minum jus. Selain itu, jangan lupa untuk mempunyai waktu rehat yang cukup, wanita hamil.

3. Ambil antibiotik

Keracunan makanan yang disebabkan oleh bakteria dapat diatasi dengan mengambil antibiotik. Namun, sebelum memakannya, wanita hamil disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan menentukan dos dan jenis antibiotik mengikut keadaan wanita hamil.

Keracunan makanan pada wanita hamil mungkin memerlukan kemasukan ke hospital secara intensif, terutama jika disertai demam di atas 38 ° C, cirit-birit yang berpanjangan, dan najis berdarah.

Mencegah Keracunan Makanan Saat mengandung

Untuk mengelakkan keracunan makanan semasa kehamilan, pastikan wanita hamil selalu memperhatikan kualiti makanan dan elakkan jenis makanan atau minuman yang berisiko terkontaminasi bakteria yang menyebabkan keracunan.

Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mencegah keracunan makanan adalah:

  • Perhatikan tarikh luput sebelum membeli makanan atau minuman
  • Elakkan memakan makanan atau minuman mentah
  • Mencuci alat makan selepas menggunakannya
  • Elakkan makanan atau minuman yang tidak dipasteurisasi, terutamanya susu
  • Basuh sayur dan buah sebelum dimakan
  • Masak daging dan makanan laut sehingga masak sepenuhnya
  • Makan makanan sebaik sahaja dihidangkan
  • Basuh tangan sebelum dan selepas makan atau minum

Keracunan makanan semasa kehamilan tidak dapat dipandang rendah sehingga perlu ditangani dengan baik. Sekiranya wanita hamil merasakan gejala keracunan makanan, jangan panik. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.