Kesihatan

Anda boleh mengatasi loya selepas bersenam dan mencegahnya dengan cara ini

Senaman mempunyai pelbagai kebaikan untuk menyokong badan yang sihat dan cergas. Walau bagaimanapun kadangkalaada perkara yang boleh mengganggu anda semasa anda beradabersenam, misalnya mengalami loya selepas bersenam. Sekiranya anda pernah mengalami yUK,ketahui cara mencegah loya selepas bersenam dibawaini.

Mual selepas bersenam biasanya dialami oleh seseorang yang melakukan senaman dan kardio intensiti tinggi, seperti berlari terlalu jauh dan terlalu laju. Mual semasa bersenam boleh dialami oleh sesiapa sahaja, sama ada pemula, orang yang biasa melakukan sukan, atau juga atlet.

Punca dan Cara Mengatasi Mual Selepas Bersenam

Mual selepas bersenam boleh disebabkan oleh penurunan aliran darah ke organ pencernaan. Kekurangan aliran darah ke sistem pencernaan boleh membuat perut terasa tidak selesa, menyebabkan anda mengalami loya.

Ini berlaku kerana semasa bersenam, lebih banyak darah memasuki otot-otot tubuh daripada masuk ke sistem pencernaan. Selain itu, loya selepas bersenam juga boleh disebabkan oleh dehidrasi dan cuaca terlalu panas.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan jika anda mengalami loya selepas bersenam adalah minum air atau minuman elektrolit secara perlahan untuk mengatasi masalah dehidrasi, yang mungkin anda alami. Sekiranya boleh, anda juga boleh berehat di tempat yang sejuk terlebih dahulu untuk beberapa waktu.

Selepas loya hilang, jangan paksa diri anda untuk mula bersenam lagi. Sekiranya loya tidak hilang selepas beberapa lama, anda harus segera berjumpa doktor.

Cara mencegah loya selepas bersenam

Anda boleh mengelakkan loya semasa bersenam dengan beberapa cara, seperti:

1. Perhatikan makanan yang anda makan

Salah satu cara untuk mengelakkan loya selepas bersenam adalah dengan memperhatikan makanan yang dimakan sebelum bersenam. Anda harus mengelakkan memakan makanan yang mengandungi lemak tepu, seperti goreng dan makanan ringan.

Sebagai gantinya, anda boleh makan makanan yang kaya dengan lemak, protein, dan karbohidrat yang baik. Beberapa contoh makanan yang baik untuk dimakan ketika anda ingin bersenam adalah pisang, alpukat, dan roti gandum.

Namun, pastikan juga anda berhenti makan atau minum sekurang-kurangnya 1-3 jam sebelum bersenam untuk mengelakkan loya.

2. Cukupminum air

Dehidrasi boleh menjadi salah satu penyebab mual selepas bersenam. Oleh itu, penting bagi anda untuk memenuhi keperluan cecair anda dengan minum air secukupnya, sekurang-kurangnya satu jam sebelum bersenam. Namun, jangan terlalu banyak kerana boleh mencetuskan rasa mual.

Selain itu, jangan lupa minum 200 ml air setiap 10-20 minit semasa bersenam.

3. Panaskan dan sejukkan

Selain berguna untuk mencegah kemalangan semasa bersenam, memanaskan badan dan menyejukkan badan juga berguna untuk mencegah mual selepas bersenam.

Sama seperti otot dan sendi, organ badan juga mudah 'terkejut' jika mengalami pergerakan yang berlaku secara tiba-tiba. Ini kemudian boleh mencetuskan loya. Oleh itu, penting untuk sentiasa memanaskan badan dan menyejukkan badan, sebelum dan selepas bersenam.

4. Elakkan bersenam secara berlebihan

Senaman baik untuk kesihatan badan. Tetapi jika dilakukan secara berlebihan, senaman sebenarnya boleh menyebabkan anda merasa mual dan meningkatkan risiko kecederaan.

Sekiranya anda tidak terbiasa bersenam, lakukan dengan perlahan dan dalam waktu yang singkat, kemudian tingkatkan waktu dan intensiti pergerakan setelah badan anda terbiasa.

Mual semasa bersenam yang hanya berlaku sesekali sebenarnya normal. Walau bagaimanapun, jika mual semasa bersenam sering terjadi, disertai dengan gejala demam, kekejangan perut, sakit dada, dan air kencing berwarna coklat, anda harus segera berjumpa doktor.