Kehidupan yang sihat

Inilah sebab mengapa zakar tegak pada waktu pagi

Bagi lelaki, zakar yang tegak pada waktu pagi adalah perkara biasa. Keadaan ini sebenarnya bukan gangguan. Namun, tidak semua lelaki tahu puncanya. Jadi, mengapa ereksi zakar pada waktu pagi?

Ereksi adalah keadaan ketika zakar mengeras dan tegak. Pengerasan ini berlaku kerana rangsangan fizikal atau psikologi yang memicu darah mengalir ke zakar melalui jaringan saluran darah. Inilah yang menyebabkan zakar anda "bangun".

Punca Ereksi Zakar Setiap Pagi

Adalah normal bagi lelaki untuk mengalami ereksi ketika mereka bangun pada waktu pagi. Dari segi perubatan, keadaan ereksi ini dikenali sebagai ketegangan zakar pada waktu malam (NPT). Biasanya, ereksi pada waktu pagi lebih kerap berlaku pada lelaki muda, walaupun lelaki dari semua peringkat usia juga dapat mengalaminya.

Secara amnya, ereksi berlaku ketika anda mendapat gairah seksual, menonton filem erotik, membaca buku atau novel dewasa, atau mempunyai fantasi seksual tertentu. Namun, ereksi pada zakar pada waktu pagi biasanya tidak disebabkan oleh perkara-perkara ini.

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan zakar ereksi pada waktu pagi, iaitu:

1. Impian erotik

Anda mungkin mempunyai impian erotik semasa anda sedang tidur. Impian itu dapat merangsang dan menyebabkan zakar anda tiba-tiba mengalami ereksi. Apabila anda bangun, anda mungkin menyedari bahawa zakar anda tegak dan mungkin melihat adanya air mani atau ejakulasi. Ini juga dikenali sebagai mimpi basah.

2. Sentuhan zakar

Ereksi pada waktu pagi juga boleh berlaku apabila zakar secara tidak sengaja bersentuhan dengan sesuatu semasa anda sedang tidur. Sentuhan boleh menyebabkan rangsangan dan ereksi berlaku. Sentuhan ini boleh menjadi sentuhan dengan seluar ketat atau penyokong semasa tidur.

3. Pengaruh hormon testosteron

Pada waktu pagi, tahap testosteron meningkat. Testosteron adalah hormon yang berperanan dalam pengeluaran sperma dan air mani, mempengaruhi tahap libido lelaki, pembentukan jisim otot, dan pelbagai perubahan ketika seorang lelaki memasuki akil baligh, seperti suara berubah menjadi lebih berat.

Dengan peningkatan hormon testosteron pada waktu pagi, tanpa mendapat rangsangan zakar anda boleh mengalami ereksi.

4. Pengaruh pergerakan mata yang cepat (BRAKE)

Ereksi pada waktu pagi juga boleh dikaitkan dengan pergerakan mata yang cepat atau pergerakan mata yang cepat (BRAKE). Apabila anda tertidur, sistem saraf akan menguji fungsi tubuh dengan memberikan rangsangan ke pelbagai bahagian badan, termasuk zakar. Keadaan ini adalah salah satu sebab mengapa zakar mengeras pada waktu pagi.

Kerana tempoh REM terakhir sering berlaku tepat setelah bangun tidur, anda dapat melihat zakar tegak ketika membuka mata. Inilah yang menyebabkan zakar tegak pada waktu pagi walaupun tidak dirangsang oleh sesuatu yang erotik.

sekarangSekarang anda tidak perlu bimbang mengalami ereksi pada waktu pagi kerana ini adalah keadaan biasa. Walau bagaimanapun, jarang mengalami ereksi ketika bangun juga bukanlah sesuatu yang harus anda bimbangkan. Kerana kecenderungan untuk ereksi pada waktu pagi dapat menurun seiring bertambahnya usia atau kerana tekanan.

Anda disarankan untuk segera menghubungi doktor, jika ereksi pada waktu pagi disertai dengan sakit pada zakar atau ereksi sukar dikawal, sehingga membuat zakar tidak dapat berehat lagi. Dan sebaliknya, jika anda mengalami mati pucuk. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan menentukan langkah rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

Sekiranya ereksi anda berlangsung lebih dari empat jam, segera kunjungi hospital terdekat. Dari segi perubatan, keadaan ini disebut priapism. Lelaki yang mengalami ini perlu mendapatkan rawatan segera untuk mencegah risiko terkena disfungsi ereksi.